Τα βιβλία Παίζει

15/03/2019 - 17:32 Ενημερώθηκε 15/03/2019 - 17:44

Ίνα Αναγνωστοπούλου - Λία Μπουσούνη-Γκεσούρα

Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης: Τι μας λένε και σήμερα οι τρεις τραγικοί

(Προλογικό σημείωμα: Κώστας Γεωργουσόπουλος)

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αθήνα 2018, σελ. 261

Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζεται θεματικά υλικό, που μετέφρασαν και ανθολόγησαν η Ίνα Αναγνωστοπούλου και η Λία Μπουσούνη-Γκέσουρα, φιλόλογοι, εκπαιδευτικοί, από τις τριάντα τρεις σωζόμενες τραγωδίες των τριών μεγάλων τραγικών, του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται κυρίως γνώμες αλλά και ευχές, κατάρες, παρακλήσεις, επικλήσεις, καθώς και όρκοι και χαιρετισμοί. Επίσης δίνονται τα βιογραφικά τους στοιχεία και οι περιλήψεις των έργων τους.

Γράφουν οι δυο συγγραφείς στην εισαγωγή τους: «Στις αρχαίες τραγωδίες ανατέμνεται η ίδια η ζωή. Ο άνθρωπος, ως σύνθεση αντιθέσεων, παρουσιάζεται να υποφέρει, να χαίρεται, να ερωτεύεται, να μισεί, να καταριέται, να μετανιώνει, να συμπαραστέκεται, να παρατηρεί, να υπακούει, να αντιτάσσεται, να τιμωρεί, να τιμωρείται, να αδικεί, να αδικείται, να εύχεται, να επικαλείται, να ορκίζεται, να εκδικείται, να φιλοσοφεί. Κατά την ενασχόλησή µας µε τα κείμενα σκεφτήκαμε να ξεχωρίσουμε κάποιες από τις ωραιότερες “στιγμές” τους, δηλαδή τα λόγια που “μιλάνε” πέραν του μύθου κάθε τραγωδίας και που µας αγγίζουν και σήμερα σαν να µην έχει περάσει ούτε µια μέρα από τότε που γράφτηκαν. Ακόμα και μέσα από τα επιλεγμένα µόνο αποσπάσματα έχει την ευκαιρία ο αναγνώστης να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης όχι µόνο των τραγικών ποιητών αλλά και γενικά των αρχαίων Ελλήνων στην καθημερινότητά τους, να γνωρίσει τον πολιτισμό τους και να διαμορφώσει προσωπική άποψη για τη βιοθεωρία τους· σε κάθε περίπτωση θα προβληματιστεί, θα εκπλαγεί από την καθαρότητα της σκέψης, αλλά και θα συγκινηθεί από την αλήθεια του περιεχομένου».

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στο προλογικό του σημείωμα με τον τίτλο «Λουτρό παιδείας» σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση, τον Τύπο, την υπαλληλία, τη δικαιοσύνη...Το έξοχο αυτό ανθολόγιο ενισχύει την άποψη πως οι τραγικοί ήταν ανατόμοι της ανθρώπινης ψυχής, σκέψης και δράσης και µας προσφέρουν διεξόδους στα αδιέξοδα και πόρους στην απορία του βίου».

 

Tζόναθαν Στόουκς

Ο έξυπνος οδηγός για την Αρχαία Ελλάδα. Εγχειρίδιο για χρονοταξιδιώτες

Εκδόσεις Ψυχογιός

Αθήνα 2019, σελ. 152

Ο Tζόναθαν Στόουκς είναι πρώην δάσκαλος και νυν σεναριογράφος στο Χόλιγουντ. Εμπνεύστηκε τη σειρά «Εγχειρίδιο για χρονοταξιδιώτες», που προς το παρόν έχει δύο τόμους: Έξυπνο οδηγό για την Αρχαία Ελλάδα και Έξυπνο οδηγό για την Αρχαία Ρώμη. Στους οδηγούς αυτούς το χιούμορ συναντά τη μυθοπλασία. Διαβάζουμε σχετικά: Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ο πιο σημαντικός ταξιδιωτικός οδηγός στην Ιστορία - το ξέρουμε γιατί τσεκάραμε όλη την Ιστορία. Πού αλλού μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε συνηθισμένες τουριστικές ερωτήσεις, όπως: Πού μπορώ να βρω έναν αξιοπρεπή χιτώνα χωρίς να ξοδέψω μια περιουσία; Πού μπορώ να αγοράσω φτηνά εισιτήρια θεάτρου στην αρχαία Αθήνα; Τι κάνω αν μου επιτεθεί στρατός πέντε εκατομμυρίων Περσών;

Αυτός ίσως είναι ο μόνος ταξιδιωτικός οδηγός στον κόσμο που μπορεί να σας συστήσει τους Έλληνες θεούς, να σας μάθει πώς να εκπαιδεύεστε δίπλα σε Σπαρτιάτες πολεμιστές και να σας πει πού θα βρείτε χαμένους αρχαίους θησαυρούς!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey