FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Ο Γιάννης Πάριος στο Κάστρο Μυτιλήνης τη Δευτέρα:
«Τα νησιώτικα ήταν η κούνια μου, όχι το ρεπερτόριό μου»[Vid]

Λέγεται πως ο Δημήτρης Χορν σύστηνε στους μαθητές του να ακούνε τους δίσκους του Γιάννη Πάριου ως το καλύτερο μάθημα ορθοφωνίας και δραματουργικής απόδοσης των στίχων. Ο Αντώνης Μποσκοϊτης από τη Lifo που συνομίλησε με τον Πάριο κατάλαβε αμέσως πόσο δίκιο είχε ο Χορν: «Ο Πάριος μπορεί να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα με τη φωνή του, είτε τραγουδώντας είτε απλώς μιλώντας».

 Ο Γιάννης Πάριος θα μας δείξει για ακόμη μια φορά τον τρόπο να τον αφουγκραστούμε και να αφεθούμε να μας τρυπήσουν τα βέλη του, τη Δευτέρα, 23 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ στο Κάστρο Μυτιλήνης. Ο Πάριος δεν είναι μόνο αυτό, ο «Νο 1 ερωτικός Έλληνας τραγουδιστής», χαρακτηρισμός που του προξενεί δυσφορία. Είναι ένας καλλιτέχνης που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους Έλληνες, εντός κι εκτός Ελλάδας, που έχει τη δική του μεγάλη ιστορία στο τραγούδι και που πριν από 30 χρόνια έκανε smash hits τα τραγούδια του Αιγαίου, της «κούνιας» του, όπως λέει κι ο ίδιος.  

Ο Πάριος ο τραγουδιστής με τον δίσκο που έχει τις υψηλότερες πωλήσεις στην Ελλάδα, τα «Νησιώτικα» μίλησε γι αυτά: «Τα τραγούδια αυτά ήτανε η κούνια μου, δεν ήτανε το ρεπερτόριό μου. Δεν είχα να ψάξω για τα τραγούδια τα επόμενα. Τα 'χα βρει ήδη. Ο δίσκος αυτός έγινε σαν υπόσχεση στον πατέρα μου. Τώρα, η τόσο μεγάλη επιτυχία ήταν κάτι που δεν φανταζόμουν και δεν περίμενα. Το καλύτερο απ' όλα μου το 'χει πει η Χαρούλα η Αλεξίου: “Ρε συ, απ' τη στιγμή που τραγουδάνε και χορεύουν νησιώτικα στη Θήβα, η οποία Θήβα όχι μόνο θάλασσα δεν έχει αλλά ούτε και νερό, τι να λέμε τώρα...”»

Στην Πάρο τα «νησιώτικα»

Είχε υποσχεθεί στον πατέρα του να κάνει έναν τέτοιο δίσκο και το μόνο ζήτημα ήταν αν θα έβγαινε μονός ή διπλός. «Μονό έλεγε ο Μάτσας, διπλό έλεγε ο Θεοφίλου. Μάλιστα, η γυναίκα του Μάτσα στοιχημάτιζε τότε ότι δεν θα πούλαγε πάνω από 50.000! Να μη σας τα πολυλογώ, την πρώτη εβδομάδα τα «Νησιώτικα» πούλησαν 100.000 δίσκους διπλούς! Ήταν και Πάσχα κι έγινε χαμός. Δεν θεωρώ όμως ότι αυτά ήταν κομμάτια του ρεπερτορίου μου. Το είχα θεωρήσει απλώς τιμή μου! Άλλωστε, τα χρήματα από τα ποσοστά μου δεν τα κράτησα, τα χάρισα στην Πάρο».

Η καριέρα του

Ξεκινά να τραγουδά νησιώτικα και όπως είναι φυσικό κάνει αμέσως μεγάλη επιτυχία. Φυσικά, δεν εγκαταλείπει το ερωτικό τραγούδι και έτσι δίσκοι όπως «Πιο καλή η μοναξιά» και τα «Ερωτικά του ‘50» γίνονται ανάρπαστοι. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Γιάννης Πάριος συνεργάζεται με ακόμα έναν σημαντικό δημιουργό, όπως ο Μάριος Τόκας, με τον οποίο κυκλοφορεί δίσκους όπως το «Σαν τρελό φορτηγό» και το «Κι εγώ μαζί σου». Ο Γιάννης Πάριος συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του και τη δεκαετία του ’90. Μάλιστα, το 1992 συνεργάζεται με τον μοναδικό Σταμάτη Σπανουδάκη, με τον οποίο κάνει τον δίσκο «Επαφή», μια δουλειά που λάτρεψε ολόκληρη η Ελλάδα. Σταθμός στην καριέρα του ήταν και η συνεργασία του με τον γιό του, Χάρη Βαρθακούρη, με τον οποίο κυκλοφόρησε μια υπέροχη συλλεκτική κασετίνα, το «Πάριος Έρωτας». Φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια ο Γιάννης Πάριος συνεχίζει να εμφανίζεται στα καλύτερα μπουζούκια και να συνεργάζεται με σπουδαία ονόματα της νυχτερινής ζωής. Τον χειμώνα του 2010 κυκλοφορεί τον δίσκο «Τα κομμάτια της ψυχής μου» που και αυτός κάνει μεγάλη επιτυχία.

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τις λέξεις έρωτας, αγάπη, επιτυχία, ταλέντο. Το «φαινόμενο Πάριος», με τη συγκινητική απήχηση στον κόσμο, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και δείχνοντας μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, έχει καταφέρει να είναι χαραγμένος στη συνείδηση όλων, τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια του. Έχει τραγουδήσει τον έρωτα, γράφει στίχους και μουσική και τα τραγούδια του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 16:24
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top