Κουτλής: «Η Λέσβος ήταν, είναι και θα είναι ένας πνευματικός φάρος στο Αιγαίο»

Τα ελευθέρια της Λέσβου γιόρτασε η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης

10/11/2021 - 17:33 Ενημερώθηκε 10/11/2021 - 17:37

Την Κυριακή 7η Νοεμβρίου, η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης γιόρτασε τα «Ελευθέρια του νησιού μας», με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και με σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχαν το Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης αλλά και φίλοι του συλλόγου και του νησιού μας.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής με καταγωγή από την Καλλονή.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας. Η παρουσία των βρακοφόρων νέων που περιστοίχιζαν το λάβαρο με την εικόνα της Λέσβου και την Ελληνική Σημαία ήταν εντυπωσιακή.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Δ. Κουτλής-Δικηγόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της απελευθέρωσης της Λέσβου. Συνέχισε λέγοντας ότι η απελευθέρωση του νησιού μας στις 8 Νοεμβρίου 1912 δεν ήταν ένα γεγονός μίας ημέρας που θα καταγραφόταν στις δέλτους της ιστορίας για να γιορτάζεται κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα ήταν η αφετηρία μιας νέας ζωής που θα προωθούσε τη διαφυλαγμένη σαν κόρη οφθαλμού επί τόσους αιώνες Ελληνικότητα του βασανισμένου νησιού, σε νέες κατακτήσεις, έτσι ώστε το δυναμικό της πνευματικής του παράδοσης να επικυριαρχήσει και πάλι στο χώρο του Αιγαίου και να αποτελεί σήμερα τη σημαία του και μία από τις πρώτες δυνάμεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Και κατέληξε λέγοντας: «Γι’ αυτό η Λέσβος ήταν, είναι και θα είναι ένας πνευματικός φάρος στο Αιγαίο, ένας λαμπρότατος φάρος ελληνικότητας και ελευθερίας για πάντα».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα Πατέρα Δημήτριο Θεοδώρου με καταγωγή από την Λέσβο στην προτομή του Δεσπότη και Μακεδονομάχου Γερμανού Καραβαγγέλη από τη Στύψη στην πλατεία Αριστοτέλους και κατάθεση στεφάνων από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη και τον Πρόεδρο της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Δ. Κουτλή. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή & εψάλη από όλους ο εθνικός Ύμνος. Ακολούθησε συνεστίαση στο κατάστημα του Χρήστου Χατζηδιάκου από την Ανεμώτια

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey