FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Μικροί Γάλλοι, Ιταλοί και Πολωνοί
Στο Μουσείο Βαρβαγιάννη μυήθηκαν στο ούζο!
Γάλλοι, Ιταλοί και Πολωνοί μαθητές στο Μουσείο Βαρβαγιάννη!

Εκπαιδευτικοί και μαθητές από το Γυμνάσιο Πλωμαρίου φιλοξένησαν ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών από Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία σύμφωνα με το πρόγραμμα Erasmus, το οποίο είχε θέμα την «Αλληλεγγύη». Στα πλαίσια του προγράμματος στις 18 Απριλίου, οι ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών από Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία επισκέφτηκαν το Μουσείο Ούζου της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη καθώς και τις εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου, όπου ενημερώθηκαν για τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του ούζου με απόσταξη 100%, όπως αυτός γίνεται εδώ και 158 χρόνια στο αποστακτήριο Βαρβαγιάννη.

Κατά την ενημέρωση των μαθητών υπήρξαν διάφορες ερωτήσεις και τονίσθηκε η κοινωνική αλληλεγγύη της Οικογενειακής Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη στην τοπική κοινωνία (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Σχολεία, Εκκλησίες, Φορείς, Σωματεία, Ιδρύματα). Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δωρεά του χώρου όπου στεγάζεται σήμερα το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, τμήμα του οικοπέδου Γυμνασίου - Λυκείου Πλωμαρίου και η παραχώρηση κτήματος, από το οποίο προμηθεύεται νερό ο Τρύγωνας Λέσβου. Στις δράσεις ακόμη της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας του Πλωμαρίου αλλά και ολόκληρης της Λέσβου είναι η συμμετοχή της σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Λέσβο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό.

Έτσι παράγεται το ούζο! 

Ιστορία 150 ετών

Ο Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης (1805 - 1873) έφτασε στο Πλωμάρι της Λέσβου γύρω στο 1860, φορτωμένος με την εμπειρία και τη γνώση της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας. Στο Πλωμάρι εκείνη την εποχή, η βιομηχανική παραγωγή βρισκόταν σε έξαρση, το διεθνές εμπόριο άνθιζε και ο Πλωμαρίτης δάσκαλος του Γένους, Βενιαμίν ο Λέσβιος, έβαζε με τους άλλους Φιλικούς τα θεμέλια της Νεότερης Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Το λιμάνι έσφυζε από ζωή και πολλά προϊόντα εξάγονταν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή η εύφορη γη και το εξαίσιο κλίμα γεννούν, έως και σήμερα, μια αξεπέραστη ποικιλία γλυκάνισου, ένα φυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ούζου, αλλά και δεκάδες άλλα αρωματικά φυτά, που συμπληρώνουν την υπέροχη γεύση του ούζου, το άρωμα της Ελλάδας.

Σ’ αυτόν τον τόπο, ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης ξεκίνησε τη διαδικασία της πρώτης απόσταξης και την παραγωγή του άριστης ποιότητας ούζου, που από τότε έγινε γνωστό με την ονομασία Ούζο Βαρβαγιάννη Μπλε. Στα χρόνια που πέρασαν, πέντε γενιές της οικογένειας Βαρβαγιάννη ακολούθησαν την πορεία που χάραξε ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης.

Πιστοί φύλακες της παράδοσης, με αγάπη και πολύ μεράκι για τη δημιουργία του μοναδικού ούζου, επιλέγουν μόνο αγνά, φυσικά υλικά και παρακολουθούν με ιδιαίτερη φροντίδα τη διαδικασία απόσταξης.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top