FOLLOW US

Πολιτισμός

Στο εμβληματικό Χριστοδουλίδειο στη Λήμνο το νέο μουσείο

Την επαναφορά της πρότασης, για δημιουργία νέου μεγάλου μουσείου στη Λήμνο, στο κτήριο Χριστοδουλίδειο της Λήμνου, επανάφερε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μέσα από δήλωσή της στον FM 100. Η κ. Καλογήρου βρέθηκε στη Λήμνο με αφορμή τα εγκαίνια της επανέκθεσης του πρώτου ορόφου του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου που πραγματοποιήθηκαν στη Μύρινα Λήμνου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου - Λήμνου.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Κοινή προσπάθεια όλων μας παραμένει η υλοποίηση του μεγάλου έργου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Λήμνου» και λίγη ώρα αργότερα σε δηλώσεις της στον FM 100 ανέφερε πως υπάρχει η πρόθεση, το νέο Μουσείο του νησιού να φιλοξενηθεί στο Χριστοδουλίδειο κτήριο. Το Χριστοδουλίδειο Μέγαρο είναι το πιο λαμπερό αρχιτεκτονικό «διαμάντι» της Λήμνου, αλλά ένα «διαμάντι» που, εδώ και καιρό, έχει χάσει τη λάμψη του.

«Έχω ήδη διατυπώσει την πρόταση το ιστορικό αυτό κτίριο, ανακαινισμένο και σύγχρονο, να φιλοξενήσει τον μοναδικό αρχαιολογικό πλούτο της Λήμνου, που σήμερα βρίσκεται σε αποθήκες. Να γίνει ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, αντάξιο της ιστορίας και των ανθρώπων του νησιού. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δηλώνει τη βούλησή της να συνδράμει με κάθε τρόπο και να χρηματοδοτήσει το έργο» αναφέρει η κ. Καλογήρου.

Το κτίριο βρίσκεται από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας στην κατοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατόπιν παραχώρησης από το Χριστοδουλίδειο Ίδρυμα. Για ένα διάστημα στεγάζονταν εκεί διοικητικά γραφεία και κάποιες αίθουσες διδασκαλίας. Ωστόσο, πέρα από κάποιες μικρές επισκευές, οι πανεπιστημιακές αρχές δεν προχώρησαν στην αναστήλωση που χρειαζόταν το κτίριο, μετά τη μακροχρόνια φθορά που υπέστη - ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες που στέγαζε τη στρατιωτική διοίκηση του νησιού. Επιπλέον, μετά τον σεισμό του 2014, το κτίριο εκκενώθηκε ως μη ασφαλές και έκτοτε παραμένει έρημο.

Το Ιερό των Καβείρων, από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου. Το νησί ήταν από τα πρώτα μέρη που κατοικήθηκαν στα Βαλκάνια.

Ο πρύτανης

Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανο Γκρίτζαλη, το (ονομαστικό) κόστος της μελέτης για την αναστήλωση του κτιρίου υπολογίζεται στις 880.000 ευρώ, ενώ το κόστος υλοποίησης του έργου θα κυμανθεί στα 2,2 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουμε αυτούς τους πόρους», εξηγεί. Όπως αναφέρει, «αναζητούμε ιδιώτη δωρητή για τη μελέτη» (όπως έγινε και στην περίπτωση του Γαροφαλλίδειου, έτερου κτιρίου στη Μύρινα, όπου κατασκευάστηκαν με κοινοτικά κονδύλια νέες υποδομές για το πανεπιστήμιο κατόπιν κάλυψης του κόστους της μελέτης από τους κληρονόμους). Στην περίπτωση του Χριστοδουλίδειου, πάντως, δεν έχει βρεθεί ως τώρα ιδιώτης δωρητής. H τύχη του θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κ. Καλογήρου και της νέας πρύτανη, Χρυσής Βιτσιλάκη, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Μέγαρο βρίσκεται στον Ρωμέικο Γιαλό της Μύρινας, κοντά στο επιβλητικό ενετικό κάστρο. Μεταξύ πολλών άλλων αρχοντικών δεσπόζει, τόσο για το μέγεθός του (είναι πάνω από 1.000 τ.μ.) όσο και για τις αρχιτεκτονικές του ιδιαιτερότητες - τα βικτωριανά στοιχεία που συνυπάρχουν με το νεοκλασικό ύφος. Οι ιδιαιτερότητες εξηγούνται από το γεγονός ότι ο άνθρωπος που το έχτισε το 1868, ο Στυλιανός Χριστοδουλίδης, ήταν βιομήχανος με έδρα το Μάντσεστερ που εμπορευόταν βαμβάκι στην Αίγυπτο.

Μέρες δόξας

Σύμφωνα με μελέτη για το Χριστοδουλίδειο που ετοιμάζει η Όλγα Μάτζαρη για τον τοπικό όμιλο «Ανεμόεσσα», ο (Λημνιός) Ηλίας Ηλιού έγραφε για την αίγλη που γνώρισε το Μέγαρο επί ημερών του γιου του Στυλιανού Τζώρτζη: «Το φιλόξενο παλατάκι του δεχόταν κάθε λογής προσωπικότητες. Τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, αργότερα πρώτο Πρόεδρο της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας, τον ναύαρχο Δημ. Φωκά -μέλος της τριμελούς επαναστατικής επιτροπής (Γονατάς, Πλαστήρας, Φωκάς) […] Επίσης τους ναυάρχους και τους επιτελείς του αγγλικού στόλου που συχνά επισκέπτονταν τον Μούδρο, λόρδους, τον Μαλτέζο μαρκήσιο Τεστοφερράτα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φτυστός ο Μακαρίτης Ομαδική έκθεση στα Τσόνια »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top