FOLLOW US

Πολιτισμός

  • «Η εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης»
Στη βιβλιοπαρουσίαση του Νίκου Ανδρίκου

Την Παρασκευή 7 Απριλίου στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ), Κυδαθηναίων 11 στην Πλάκα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ανδρίκου «Η εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης (1800- 1922). Για το βιβλίο μίλησαν οι Παναγιώτης Πούλος, λέκτορας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών, ΕΚΠΑ και ο συγγραφέας καθώς και ο Σταύρος Ανεστίδης, υποδιευθυντής ΚΜΣ.

Χορός ψαλτών από το «Σχολείον Ψαλτικής» απέδωσε έργα εκκλησιαστικής μουσικής Σμυρναίων συνθετών. Μουσικό σύνολο εκτέλεσε έργα λόγιας οθωμανικής μουσικής της Πόλης.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Ανδρέας Κούνδουρος: κανονάκι, Νεκτάριος Σταματέλος: νέι, Φίλιππος Στρατάκης: τανμπούρ, Φωτεινή-Ασινέθ Κοκκάλα: βιολοντσέλο, Έλενα Ξυδά: λάφτα, τραγούδι, Στέφανος Αγιόπουλος: κρουστά, Στρατής Σκουρκέας: κρουστά.

 

Το βιβλίο

O κεντρικός προβληματισμός του βιβλίου αφορά κατά κύριο λόγο την προσπάθεια ανίχνευσης αλλά και αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο το ιδιότυπο στιλιστικά ρεύμα της Σμύρνης εντάχθηκε στην ευρύτερη μουσική πραγματικότητα της εποχής, παίζοντας συγχρόνως έναν ρόλο αναμφίβολα εκσυγχρονιστικό στα πλαίσια επιμέρους πεδίων, όπως εκείνων της συνθετικής δημιουργίας, της διδακτικής, της εκδοτικής παραγωγής, του θεωρητικού στοχασμού κ.ά. Η μελέτη των ιστορικών πηγών σε συνδυασμό με τη διάθεση ερμηνείας του ιστορικοκοινωνικού πλαισίου της εποχής βοήθησε στην ανάδειξη των πλέον ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που καθόρισαν την ιδεολογική-αισθητική φυσιογνωμία τού εν λόγω κινήματος και παράλληλα εξασφάλισαν την ιστορική του αυτοδυναμία.

 

Ο Ν. Ανδρίκος

Ο Νίκος Ανδρίκος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, όπου στην ηλικία των επτά ετών άρχισε να διδάσκεται εκκλησιαστική μουσική από τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη Θεόδωρο Μανιάτη. Την περίοδο 2000-2004 συμμετείχε στο επιστημονικό πρόγραμμα του Μανόλη Χατζηγιακουμή «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής», ενώ κατά την περίοδο 2004-2007 βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ψάλλοντας στον α΄ Πατριαρχικό χορό διπλά στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ. Χ. Ε. Λεωνίδα Αστέρη.

Από το 2002 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τουρκική δημοτική μουσική, μελετώντας σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη μαθήτευσε σάζι, μεθόδους καταγραφής και φωνητικό ρεπερτόριο δίπλα στους δασκάλους της παλιάς γενιάς της Τουρκικής Ραδιοφωνίας. Παράλληλα, παρακολούθησε ως εξωτερικός ερευνητής μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κερατίου (Halic Universitesi), με γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη των λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων της τουρκικής επικράτειας. Έχει εκπονήσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου τη διδακτορική του διατριβή, πραγματοποιώντας συγχρόνως ανθρωπολογική έρευνα, ειδικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο μέσω της καταγραφής Μικρασιατών προσφύγων μουσικών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 και για δύο χρόνια βρέθηκε στην Άρτα, διδάσκοντας ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ το 2011 ίδρυσε το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, το οποίο διευθύνει έως και σήμερα ως επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής λειτουργίας προγράμματος σπουδών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top