FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Ενώ ο αντιδήμαρχος Κ. Αστυρακάκης ζητά τους 46 πίνακες - «ομήρους» από το υπουργείο Πολιτισμού, ακόμα και χωρίς κορνίζα
Σε γραμματόσημα οι «φουστανελάδες» του Θεόφιλου!
Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα Ζωγραφικό θέμα από τον ανατολικό τοίχο του δωματίου Ι Ο Μέγας Αλέξανδρος Αποτοιχισμένη τοιχογραφία τελαρωμένη σε πλαίσιο αλουμινίου.

Ενώ τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδίδουν γραμματόσημα με τους «φουστανελάδες» του λαϊκού μας ζωγράφου, η Δημοτική Αρχή και ειδικά ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης επιχειρεί να βάλει τέλος με τους 46 πίνακες του Θεόφιλου που έχουν καταστεί… όμηροι του υπουργείου Πολιτισμού. Κι ενώ η προσπάθεια των τελευταίων χρόνων από πλευράς αντιδημαρχίας ήταν να κορνιζωθούν -επιτέλους- τα 46 έργα και να επιστρέψουν σπίτι τους, στο Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά, οι συνεχείς αναβολές επί της ουσίας απαντήσεων έκαναν τον κ. Αστυρακάκη να στείλει μόλις χτες επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού, να επιστρέψουν οι «Θεόφιλοι» και ας είναι χωρίς κορνίζα! Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα 7 εκ των 46 έχουν κορνιζωθεί και μένουν 39, και στο σύνολό τους αναμένεται να επιστρέψουν.

Τα γραμματόσημα

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού με την έκδοση και κυκλοφορία αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων - Φεγιέ.

Τα φεγιέ, εκδίδονται αποκλειστικά για φιλοτελικούς σκοπούς, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γράμματα. Η σειρά έχει τίτλο «100 Χρόνια Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού» και αποτελείται από 2 φεγιέ με έργα του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1873 - 1934) από τις συλλογές του Μουσείου.

Το δρόμο του «σπιτιού» τους πρέπει άμεσα να βρουν 46 έργα του Θεόφιλου.

Από το 2013

Πίσω στα δικά μας. Η συντήρηση των έργων του Θεόφιλου αποφασίστηκε το 2013 να γίνει τμηματικά σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση συντήρησης ολοκληρώθηκε και επέστρεψε το 2013 με έξοδα του ΥΠΠΟ και στήριξη της Γ. Γ. Αιγαίου, ενώ από το ΥΠΠΟ χρηματοδοτήθηκε ο ανάδοχος που κορνίζωσε με ειδική διαδικασία τα έργα της πρώτης δόσης εντός του Μουσείου Θεόφιλου στη Μυτιλήνη.

Η συντήρηση των έργων της δεύτερης δόσης ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017 (!), αλλά το ΥΠΠΟ δεν επέστρεψε τους πίνακες, ζητώντας τότε από τον δήμο το ποσό των 115.000 ευρώ για το ανάλογο κορνίζωμα. Μάλιστα ισχυρίζονταν ότι δεν είχε πλέον την οικονομική δυνατότητα κάλυψης της εν λόγω δαπάνης. Τότε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κ. Αστυρακάκης με σχετικό έγγραφο ζήτησε την επιστροφή τους, ώστε να φροντίσει ο ίδιος ο Δήμος για την τελάρωσή τους, με λιγότερα χρήματα. Το Υπουργείο αρνήθηκε, με το αιτιολογικό ότι τα συγκεκριμένα έργα τέχνης χρειάζονται ειδική μεταχείριση και ότι θα πρέπει να γίνει η εργασία, όπως προτείνουν οι ίδιοι.

 

Πληρώσαμε, αλλά δεν εκταμιεύτηκαν!

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με τις υπηρεσίες και τελικά ο Δήμος Λέσβου πλήρωσε τα μισά χρήματα περίπου 57,5 χιλιάδες ευρώ, ώστε τα υπόλοιπα να καταβληθούν από το ΥΠΠΟ. Ο Δήμαρχος παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, απέστειλε ενημερωτικές επιστολές στην Υπουργό, ζητώντας της να παρέμβει, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Το ΥΠΠΟ, μετακινεί την ημερομηνία εκταμίευσης των χρημάτων από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα, χωρίς προς το παρόν να έχει προχωρήσει καμία διαδικασία. Ο Δήμος Λέσβου, έχει άμεσα διαθέσιμα τα χρήματα αυτά στον προϋπολογισμό του και ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα εκταμιεύσει.

Για τρίτη φορά εγγράφως και μετά την έλευση της υπουργού, Λυδίας Κονιόρδου στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού συνεδρίου στις αρχές του περασμένου Μαΐου, η Δημοτική αρχή έστειλε χτες επιστολή σχετικά με την τοποθέτηση κορνίζας των 39 έργων του Θεόφιλου που φιλοξενούνται στο ΥΠΠΟ (Δ/νση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων).

«Στα τέλη Ιανουαρίου 2018 μας απάντησαν τηλεφωνικά και δη από την Δ/νση Συντηρήσεων, ότι δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2018, κάτι που δεχτήκαμε διότι γνωρίζουμε τα περί λειτουργίας προϋπολογισμών. Στις 20/3/2018 μετά από τηλεφωνική μας όχληση, μας απάντησαν ότι ναι μεν είχε κατατεθεί αίτημα για την δαπάνη του έργου, αλλά επειδή άλλαξαν οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων θα έπρεπε να κατατεθεί εκ νέου το αίτημα. Πάλι με καλή πρόθεση δεχτήκαμε την αιτιολογία της καθυστέρησης και μάλιστα μας ενημέρωσαν ότι το αίτημα δεν θα είναι για το ίδιο πόσο διότι η Υπηρεσία τους ήρθε σε συνεννόηση με τον προμηθευτή για μικρότερο κόστος. Πάλι με καλή πρόθεση δεχτήκαμε την όποια δικαιολογία», εξηγεί ο κ. Αστυρακάκης.

Η επιστολή

Και η επιστολή προς το υπουργείο καταλήγει: «Με καλή πρόθεση και σεβασμό προς το πρόσωπό σας, δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε άλλο εμπαιγμό εκ μέρους των Υπηρεσιών του Υπουργείου, τα εσωτερικά σας προβλήματα είναι σεβαστά, αλλά την αποκλειστική ευθύνη των έργων του Θεόφιλου έχει ο Δήμος Λέσβου και η παρούσα Δημοτική Αρχή και είμαστε οι μόνοι που απολογούμαστε στους συμπολίτες μας και στις επιθέσεις των ΜΜΕ και της Αντιπολίτευσης του Δ.Σ.

Παρακαλούμε λοιπόν, άμεσα να μας επιστρέψτε τα έργα του Θεόφιλου και εμείς αφού τα φυλάξουμε με τον πρέποντα τρόπο, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα χρήματα με ίδιους πόρους για την τοποθέτηση κορνίζας και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εσείς θέτετε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 12:40
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Για όλη τη ζωή μας σου μιλώ» Τα βιβλία παίζει »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top