Πρεμιέρα χτες για το χειμωνιάτικο AegeanDocs

Σαββατοκύριακο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

27/01/2018 - 19:32

Μία νέα διοργάνωση, χειμωνιάτικη αυτή τη φορά, το AegeanDocs Winter, έφτασε χτες, έκανε πρεμιέρα και έως και αύριο, Κυριακή προβάλλει μοναδικές ταινίες στο Δημοτικό θέατρο της Μυτιλήνης.

Από τη συλλογή των 82 ταινιών του Οκτωβρίου οι θεατές του Φεστιβάλ με ψηφοφορία στο facebook και η οργανωτική επιτροπή επέλεξαν 7 ταινίες. Οι 6 από αυτές είχαν προβληθεί στις μικρότερες αίθουσες του Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ είναι μία συνδιοργάνωση του Δήμου Λέσβου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου. Οι προβολές αρχίζουν στις 7 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/1/2018

19.00 - 19.20

Marry me in Delhi (17 min), Elma Neykova, Ινδία: Ασχολείται με την παράδοση των προκαθορισμένων από νεαρή ηλικία γάμων στην πόλη του Δελχί της Ινδίας. Η ιστορία ξεδιπλώνεται ακολουθώντας την τελετουργία αυτής της κοινής πρακτικής, μέσα από την εμπειρία του 27χρονης Varsha.

Οι διαφορετικοί πολιτισμοί εκτελούν με διαφορετικούς τρόπους τη ένωση δύο ανθρώπων κάτω υπό την τελετή του γάμου σε κάθε κοινωνία.

Αυτό το ντοκιμαντέρ συνέβη ως ευκαιρία για ένα ταξίδι, όπου το κοινό μπορεί να “βουτήξει” στην ατμόσφαιρα ενός από τα πιο μαγευτικά γαμήλια έθιμα του κόσμου, εξερευνώντας τη σημασία και τη διαδικασία αυτής της μεγάλης ημέρας.

Το “Marry Me in Delhi” συναντά τη Varsha και τους φίλους της που μοιράζονται τις προσωπικές τους απόψεις σε αυτή την κοινή πρακτική, ενώ συνοδεύονται από εικονογραφήσεις που αναπαριστούν τις ατελείωτες και γοητευτικές παραδόσεις των γάμων της Ινδίας

 

19.30 - 20.00, Fragile World (29 min), Ants Tammik, Εσθονία: Η ταινία απεικονίζει δύο διαφορετικούς κόσμους - ανθρωπογενείς και φυσικούς - αντίθετους τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε μορφή. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της εσθονικής φύσης είναι τα τοπία της. Οι τυρφώνες λειτουργούν ως ένα είδος φίλτρου απορροφώντας τα καυσαέρια και καθαρίζοντας τον αέρα για να αναπνέουν οι άνθρωποι. Οι βάλτοι είναι επίσης καλοί στην προστασία των υπόγειων υδάτων.

Η ταινία απεικονίζει δύο διαφορετικούς κόσμους, αντίθετους τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε μορφή. Τα προϊόντα της εξέλιξης, τα ακανόνιστα φυσικά τοπία μαζί με τους κατοίκους τους βρίσκονται σε αντίθεση με την ανθρωπογενή κανονικότητα, απόλυτα ίσια πεδία εξόρυξης.

 

20.10- 21.40, The Beast is Still Alive (90 min), Mina Mileva and Vesela Kazakova, Βουλγαρία/Μεγάλη Βρετανία: «Ενώ οι αριστερές ιδέες τις οποίες διατύπωσε ο Karl Marx έχουν μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο, μια χώρα από το πρώην Σοσιαλιστικό Μπλόκ είναι, ακόμη, βαθειά διαιρεμένη από πρώην στελέχη του μηχανισμού του ΚΚ Βουλγαρίας και πληροφοριοδότες. 26 χρόνια μετά την πτώση του Ζιβκοφ, μια νεαρή Βουλγάρα ανοίγει το Φάκελο του παππού της από τα αρχεία των Μυστικών Υπηρεσιών.

Θέλει να ξεδιπλώσει το παρελθόν και να βρει απαντήσεις στο γιατί η σοσιαλιστική ιδέα είχε οικτρά αποτύχει στην πραγματικότητα. Ο παππούς, ένας αγγλόφιλος διανοούμενος διέκειτο με συμπάθεια προς τις Σοσιαλιστικές ιδέες στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Αργότερα,το 194 διαβλέποντας κινδύνους από την αριστερή προπαγάνδα, είχε καταφύγει στα βουνά για να ενταχθεί σε ένα ένοπλο αντικομμουνιστικό κίνημα της αντιπολίτευσης που ονομάστηκε «Goriani». Κατά την ανάγνωση του αρχείου με τίτλο «Τέρας» η εγγονή του συνειδητοποιεί ότι, όπως λέει η ίδια, το Κόκκινο Τέρας δεν έφυγε ποτέ από τη Βουλγαρία. Σε ένα φαντασιακό διάλογο με τον παππού της, οπτικοποιημένο με κινούμενα σχέδια, αποκαθιστά τη συλλογική μνήμη, που χάθηκε στο χάσμα των γενεών».

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/1/2018,

19.00-20.30, The Manakia Brothers. Diary of a Long Look Back (91 min), Eliza Zdru, Ρουμανία: Μια μυστηριώδης φωτογραφία των προ-παππούδων μου, που τραβήχτηκε στη δεκαετία του 1920 κάπου στα Βαλκάνια, μου θυμίζει δύο Βλάχους φωτογράφους , διάσημους στην περιοχή εκείνη την περίοδο - τον Μίλτο και Γιαννάκη Μανακιά.

Προσπαθώντας να επαληθεύσω την υπόθεση ότι οι προ-παππούδες μου πράγματι φωτογραφήθηκαν από τους δύο αδελφούς, ξεκινώ ένα ταξίδι μέσω Ρουμανίας - Βουλγαρίας -FYROM - Ελλάδας προσπαθώντας να ανασυνθέσω τη ζωή των δύο ανθρώπων που έγιναν οι πρώτοι κινηματογραφιστές της περιοχής, αφοσιωμένοι Ντοκιμαντεριστες των πιο δραματικών αλλαγών που ανασχημάτισαν το πρόσωπο των Βαλκανίων στο πρώτο μέρος του 20ου αιώνα.

 

20.35- 21.50, The Extra Mile (76 min), Βικτώρια Βελλοπούλου, Eλλάδα: Ο Λευτέρης Παρασκευάς, ένας κομμωτής που ζει στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και capital controls, θα πάρει μέρος στο πιο δύσκολο τρίαθλο του κόσμου, το Arch to Arc.

Θα τρέξει 140 χλμ από την Μαρμάρινη Αψίδα του Λονδίνου έως το Ντόβερ, θα κολυμπήσει 33,8 χλμ διασχίζοντας το στενό της Μάγχης και θα διανύσει την απόσταση των 296 χλμ με ποδήλατο, για να τερματίσει στην Αψίδα του Θριάμβου από το Λονδίνο στο Παρίσι. Ο σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, να ενισχύσει οικονομικά ανθρώπους με κινητικές και νοητικές δυσκολίες. Το ψυχογράφημα ενός ανθρώπου που ξεπερνά τα όριά του για να βοηθήσει τους άλλους, επαναπροσδιορίζοντας την ιδέα του νικητή και ρίχνοντας φως στις σημαντικές πτυχές της ζωής.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey