FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Σαπωνοποιία Παπουτσάνης, ένα βαρύ όνομα με καταγωγή!
Σαπωνοποιία Παπουτσάνης, ένα βαρύ όνομα με καταγωγή!

Κατά τα χρόνια των μνημονίων, στην Ελλάδα διακρίθηκε, μεταξύ άλλων, μια επιχείρηση που βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας και μέσα σε μια εξαετία (2010-2015) ακολούθησε τον δρόμο της ανάπτυξης και της κερδοφορίας. Πρόκειται για την εισηγμένη εταιρεία Παπουτσάνης, με γενέτειρα το Πλωμάρι στην οποία το α΄ εξάμηνο του 2010, οι εργαζόμενοι απεργούσαν, οι τζίροι της εταιρείας συρρικνώνονταν, οι ζημίες διογκώνονταν, η μετοχή ήταν σε επιτήρηση και οι τράπεζες ανησυχούσαν για τα δάνεια που είχαν χορηγήσει στον ιστορικό όμιλο. Σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, σύμφωνα με αναλυτικό οικονομικό ρεπορτάζ του Ανέστη Ντόκα από την «Καθημερινή», το 2010 ανέλαβαν το μάνατζμεντ της εταιρείας οι κ. Γεώργιος Γκάτζαρος και Μενέλαος Τασσόπουλος. Σταδιακά απέκτησαν και την πλειοψηφία των μετοχών από τον όμιλο Δαυίδ, που ήλεγχε την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία. Στα τέλη του 2010 ολοκληρώθηκε αύξηση κεφαλαίου 12 εκατ. ευρώ, που επέτρεψε στην εταιρεία να αποκτήσει κεφάλαια κίνησης, να αποπληρώσει υποχρεώσεις προς τρίτους και να προμηθευθεί πρώτες ύλες. Εν τω μεταξύ, είχε αντικατασταθεί και η επωνυμία Plias και η εταιρεία είχε επανακτήσει την ιστορική ονομασία της.

Αργά αλλά σταθερά το μάνατζμεντ επικεντρώθηκε στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, στον περιορισμό του κόστους μέσα από αναζήτηση νέων προμηθευτών, στην ενίσχυση των εξαγωγών και στις πωλήσεις προϊόντων φασόν και ιδιωτικής ετικέτας, καθώς και στην ανάπτυξη της αγοράς των ξενοδοχειακών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ετσι, σε συνδυασμό με την ανάληψη της διανομής των προϊόντων από την ΕΛΓΕΚΑ, σταδιακά ο όμιλος επανήλθε δυναμικά στην αγορά ειδών προσωπικής περιποίησης, στα οποία έχει γράψει ιστορία με τα προϊόντα «Καραβάκι».

Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται σε διεύρυνση των συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρείες, στην ανάπτυξη της κατηγορίας των ξενοδοχειακών προϊόντων (τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό) και στο επαναλανσάρισμα των σειρών Aromatics, «Καραβάκι» και Natura. Σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη του κύκλου εργασιών είχε και η κατηγορία των σαπωνομαζών (η πρώτη ύλη για την παραγωγή του στερεού σαπουνιού) που διοχετεύεται κυρίως στο εξωτερικό.

Το εργοστάσιο της εταιρείας Παπουτσάνης θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής σαπώνων και ξενοδοχειακών καλλυντικών στην Ευρώπη και το μοναδικό στην Ελλάδα.

 

Το 1870 στο Πλωμάρι

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1870 στο Πλωμάρι της Λέσβου από τον Δημήτρη Παπουτσάνη, ο οποίος με πρώτη ύλη τα φυτικά έλαια ίδρυσε τη φερώνυμη σαπωνοποιία. Το 1913 οι εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν στον Πειραιά και το 1965 έγινε μετεγκατάσταση στη Νέα Κηφισιά.

Το 1972, η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο και στις αρχές του 1990 η οικογένεια Παπουτσάνη μεταβίβασε τις μετοχές στον όμιλο Δαυίδ. Το 2001 δημιουργήθηκε το σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων προσωπικής φροντίδας στη Ριτσώνα Ευβοίας.

 

 

Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας

 Στο βιομηχανικό Πλωμάρι από το 1870

 

Στο Πλωμάρι η οικογένεια Παπουτσάνη ξεκίνησε το πρώτο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο του Πλωμαρίου. Ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Ι. Παπουτσάνη 1870 και η παραγωγή του εκτός από εκλεκτό ελαιόλαδο ήταν και μια μικρή ποσότητα σαπουνιού. Ο Δημήτριος Παπουτσάνης ως πολυπράγμων στο γενικό εμπόριο συνεργαζόταν με εμπορικούς οίκους της Μασσαλίας, της Γένοβας, της Αλεξάνδρειας, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Είχε ιδιόκτητο πλοίο για τη μεταφορά των εμπορευμάτων του. Μετέβη ο ίδιος στην Αγγλία για να αποφασίσει για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου του και αντιλήφθηκε από νωρίς την ανάγκη της σαπωνοβιομηχανίας.

Τον διαδέχθηκαν στην επιχείρηση οι τρεις γιοι του, που ίδρυσαν το 1899 την πρώτη εταιρία Παπουτσάνης. Το τμήμα εξαγωγών ανέλαβε ο Παναγιώτης Παπουτσάνης με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Ο Παναγιώτης Παπουτσάνης απέκτησε τη σαπωνοποιεία του Πειραιά το 1917.

Από το 1917 έως το 1936 που ξεκίνησε η αρωματική σαπωνοποιία, το εργοστάσιο Παπουτσάνη του Πειραιά παρήγε πράσινο σαπούνι μπουγάδας και κύβους σαπουνιού Μασσαλίας. Δύο εξαιρετικά δημοφιλή προϊόντα πριν από τον πόλεμο ήταν το “Νο. 2” σαπούνι ευρείας κατανάλωσης με άρωμα πασχαλιάς και το σαπούνι “Φλώρα”, που κυκλοφόρησε τυλιγμένο σε ζελατίνα.

Στη συνέχεια μπήκαν σταδιακά σε αυτή οι γιοι του Παναγιώτη Παπουτσάνη, με πρώτο τον Δημήτρη, που είχε σπουδάσει χημικός μηχανικός στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και τη Χαϊδελβέργη. Το εργοστάσιο Παπουτσάνη έγινε ετερόρρυθμος εταιρία και το 1960 ανώνυμη.

Το εργοστάσιο της οδού Πολυδεύκους ήταν διώροφο κτίσμα που λειτούργησε έως τις 11 Ιανουαρίου του 1944, οπότε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά στο βομβαρδισμό του Πειραιά.

Ένα χρόνο μετά το βομβαρδισμό του Πειραιά χτίστηκε νέο εργοστάσιο, υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Π. Παπουτσάνη. Την εποχή αυτή έγιναν στην επιχείρηση σημαντικές τεχνολογικές ανακαινίσεις, όμως η κορεσμένη βιομηχανική ζώνη του Πειραιά δεν επέτρεπε νέες επεκτάσεις.

 

Ιστορικό όνομα

Η Σαπωνοποιία από τη Λέσβο με την υπογραφή Παπουτσάνης δεν έσβησε άδοξα, αλλά τροφοδότησε με τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό την ελληνική σαπωνοποιία, στην οποία έδωσε αποφασιστική ώθηση. Το 1967 μετέφερε τις νέες εγκαταστάσεις που χτίστηκαν στην Κάτω Κηφισιά και συμπεριέλαβαν νέες μονάδες λιπαρών οξέων-γλυκερίνης, τμήμα καλλυντικών και κλάδο βρώσιμων ελαίων και λιπών.

Σήμερα το νέο σύγχρονο εργοστάσιο της Εταιρείας λειτουργεί στην Χαλκίδα σε οικόπεδο 60.000τμ. Στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις (10.000τμ), (με βασικές μονάδες παραγωγής σαπωνόμαζας, στερεού σαπουνιού, προϊόντων προσωπικής υγιεινής, καλλυντικά, ξενοδοχειακά amenities, πλαστικά μπουκάλια και καπάκια), συνεχίζει να παράγει καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα.

Το σαπωνοποιείο του 1870

Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 14:14
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top