FOLLOW US

Πολιτισμός

  • 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Μυτιλήνης - Έξι έργα σε εννέα παραστάσεις
Πρεμιέρα με «Οργισμένα Νιάτα» του Τζ. Όσμπορν

Μια σημαντική πολιτιστική διοργάνωση του Δήμου Λέσβου, στη Μυτιλήνη, σε συνεργασία με τις «Όψεις Πολιτισμού» και την Θ.Ε.Σ.Ι.Σ (Ένωση Θεατρικών Ομάδων Λέσβου), παρουσιάζει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, και ο πρόεδρος της ΘΕΣΙΣ, Στρατής Βλαστάρης.

Μια σειρά σπουδαίων θεατρικών και μουσικών παραστάσεων τους πρώτους μήνες του 2018, φόρος τιμής σ ένα απαιτητικό και ιδιαίτερα καλλιεργημένο κοινό -αυτό της Λέσβου- που από την πρώτη στιγμή έχει αγκαλιάσει τις προσπάθειές μας να μεταφέρουμε στο νησί τέχνες και τεχνικές από καταξιωμένους δημιουργούς της μουσικής και του θεάτρου.

Το φεστιβάλ έχει χρονικό ορίζοντα που εκτείνεται από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο και οι παραστάσεις είναι:

 

Η πρεμιέρα

Τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου ανοίγει την αυλαία των θεατρικών παραστάσεων το έργο «Οργισμένα Νιάτα» του Τζον Όσμπορν. Ο Τζον Όσμπορν στα 19 του έγραψε ένα αριστούργημα. Τα «Οργισμένα Νιάτα» (1956). Μάλλον, εν βρασμώ... Η αλήθεια της (κάθε) Κυριακής, μέσα από τέσσερις διαφορετικούς ψυχισμούς, στον ίδιο χώρο, να βιώνουν μοναδικά συναισθήματα, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο Τζίμυ (Χάρης Τζωρτζάκης), η Άλισον (Πέγκυ Τρικαλιώτη), η Έλενα (Παρθενόπη Μπουζούρη) και ο Κλιφ (Σήφης Πολυζωίδης) εκπροσωπούν μέσα από την πένα του Αμερικανού συγγραφέα τη νεολαία μιας άλλης εποχής, που όμως έχει πολλά κοινά με τη σύγχρονη.

Ο εσωτερικός θυμός, η ανάγκη για αλλαγή, ο έρωτας, το πάθος και μια επανάσταση που δε γίνεται ποτέ, θέτουν σε αμφισβήτηση τις σχέσεις των ηρώων με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Συνειδητές επιλογές συγκρούονται με το ασυνείδητο, ενώ ταυτόχρονα ταυτίζονται με τη λογική του κάθε ένα ξεχωριστά, προβάλλοντας στο παρόν βιώματα του παρελθόντος.

Ο έρωτας. Αυτό το διαχρονικό, ακαταμάχητο συναίσθημα, που εξουσιάζει τον άνθρωπο όταν πέσει θύμα του, μπορεί και ξεγυμνώνει την ψυχή. Παρασύρει τους ήρωες σε ανεξερεύνητα μονοπάτια και στη δίνη του δημιουργεί τάσεις (αυτό)καταστροφής, ενώ παράλληλα μοιάζει με τέλειο καταφύγιο. Η σκηνοθέτης της παράστασης Κίρκη Καραλή, έχει πείσει πια πως παίζει στα δάχτυλα τον θεατρικό χωροχρόνο. Με ευρηματικούς τρόπους επιτυγχάνει να κάνει απλή και ξεκάθαρη τη μετάβαση από εποχή σε εποχή και από πόλη σε πόλη. Τέσσερις άνθρωποι σε ένα σπίτι στο Σικάγο του ’56, στο Παρίσι του ’62, στο Μιλάνο του ’72, στην Αθήνα του ’81, στη Μόσχα του ’88, στο Βερολίνο του ’91, στο Λονδίνο του ’97. Η ίδια ιστορία. Οργισμένα νιάτα χωρίς ημερομηνία λήξης, χωρίς σύνορα, άνευ ορίων.

 

Το πρόγραμμα

5 και 6 Φεβρουαρίου

Οργισμένα νιάτα του Τζον Όσμπορν σε σκηνοθεσία της Κίρκης Κάραλη με τους Πέγκυ Τρικαλιώτη, Σήφη Πολυζωίδη, Χάρη Τζωρτζάκη

7 Φεβρουαρίου

Άρης της Σοφίας Αδαμίδου σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη με τον Τάσο Σωτηράκη

9 Φεβρουαρίου

Μαράν Αθά του Θωμά Ψύρρα, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη με την Γιασεμί Κηλαηδόνη

20 και 21 Φεβρουαρίου

Το φως του γκαζιού του Πάτρικ Χάμιλτον σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν με τους Στέφανο Κυριακίδη, Τάνια Τρύπη, Κώστα Μαρκάτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλίκη Μπόμποτα

5 και 6 Μαρτίου

Νεκρή Ζώνη του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλλίπογλου με τους Γιώργο Αρμένη, Αλέκο Συσσοβίτη, Αντώνη Καρυστινό και Γιάννη Στεφόπουλο

11 Μαρτίου

«Ο Γκάτσος που αγάπησα» με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top