Από Ανεμώτια μέχρι Αρχαία Άντισσα

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ανεμώτιας Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ανεμώτιας Φωτογραφία Αρχείου

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

19/05/2022 - 14:00

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «Δρυς» και το Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας, διοργανώνουν την Κυριακή, 29 Μαΐου 2022, τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές που πραγματοποιούνται φέτος στη Δυτική Λέσβο, από το χωριό της Ανεμώτιας στο Σκαλοχώρι και έως την αρχαία Άντισσα.

Το πρόγραμμα της διαδρομής

Ώρα συνάντησης 9.30 π.μ. Ι Χώρος στάθμευσης πλάι στο παλαιό κτίριο του  Δημοτικού Σχολείου Ανεμώτιας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στον πρότυπο βιολογικό αμπελώνα Ανεμώτιας, όπου θα μας ξεναγήσει ο εκπαιδευτικός Ηλίας Καστρινέλης. Στη συνέχεια, στον αύλειο χώρο του σχολείου ο Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, θα μιλήσει για τα γεωλογικά μνημεία της δυτικής Λέσβου, ενώ ο εκπαιδευτικός Χρήστος Χατζηλίας θα μιλήσει για την τέχνη των πετράδων της περιοχής. Ακολούθως οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ανεμώτιας, όπου θα γίνει ξενάγηση από την αρχαιολόγο Μαρία Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕφΑ Λέσβου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη και στο υπό κατασκευή οινοποιείο της Ανεμώτιας.

Επόμενος σταθμός στην περιήγησή θα είναι το Σκαλοχώρι. Στο Δημοτικό Σχολείο, ο Χρήστος Χατζηλίας μιλήσει για την ιστορία του χωριού. Ακόμη θα γίνει ξενάγηση στο Τζαμί, από την κ.Παπαγεωργίου και κατόπιν στον Τεκέ, στην πλατεία του χωριού. Στο καφενείο «Ο Πλάτανος» θα προσφερθούν καφές και εδέσματα από το Σύλλογο Γυναικών Σκαλοχωρίου.

Κάτω από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία Σκαλοχωρίου θα γίνει ενημέρωση για τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής και τις ηφαιστειακές λάβες.

Πριν φτάσουν στην Αρχαία Άντισσα οι συμμετέχοντες θα κάνουν μία μικρή στάση στο ρέμα της Λαγκάδας. Στην αρχαία Άντισσα θα γίνει ξενάγηση από τον  Προϊστάμενο της ΕφΑ Λέσβου, κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης ο οποίος θα ενημερώσει για τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών.

Συμμετοχές

Για την καλύτερη οργάνωση της δράσης, καθώς και για την τυχόν επιθυμία των συμμετεχόντων να μείνουν για φαγητό στην ταβέρνα στην αρχαία Άντισσα, παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως την Πέμπτη, 26-5-2022, στα τηλ. 22510 22087 και 22510 42589 (υπεύθυνοι κ. Ευφροσύνη Παχού και Ταξιαρχούλα Διμπαμπή).

Για λόγους, ωστόσο, προστασίας που επιβάλλουν τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η περιήγηση για φέτος θα πραγματοποιηθεί με τα ιδιωτικά οχήματα όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey