Ποιος ανακάλυψε την …εαυτή της!

17/05/2017 - 15:56

Πριν λίγες ημέρες πέθανε η Ευαγγελία Βλάμη, ακτιβίστρια της κοινότητας ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Διεμφυλικοί), γνωστή στο πανελλήνιο γιατί το 2008 είχε κάνει στην Τήλο, τον πρώτο γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Μετρώντας τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες στην υπόθεση της ισότητας των ΛΟΑΔ ατόμων με τους υπόλοιπους πολίτες, ήταν πιστή ακόμα και στην αποδόμηση του σεξισμού στη γλώσσα. Έτσι επέμεινε όταν μιλούν οι γυναίκες για τον εαυτό τους, να τις διορθώνει κάνοντας λόγο για «τις εαυτές» τους.

Όταν λοιπόν το βράδυ του Σαββάτου το κοινό σηκώθηκε και χειροκροτούσε για πολλή ώρα την παράσταση του ΦΟΜ «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», μια κωμωδία της Χρύσας Σπηλιώτη, με δεδομένη την υπόθεση του έργου, σκέφτηκα αμέσως την παράφρασή του: «Ποιος ανακάλυψε την… εαυτή της», ή, ορθότερα, ποια.

Χωρίς να περνάει κάποιο πολιτικό περιεχόμενο, η παράσταση έβαλε σε πολλές σκέψεις, αναμνήσεις, φόβους και γέλια, το κοινό που καθηλώθηκε από την ερμηνεία των δύο ηθοποιών, της Ιωάννας Γιαννακού και της Αναστασίας Κατσαρού. Εκπληκτικά κουστούμια, γρήγορες και εντυπωσιακές οι εναλλαγές στο ειδικά διαμορφωμένο σκηνικό, ντυμένες με τις υπέροχες -πάντα- μουσικές επιλογές του σκηνοθέτη του έργου, Αντρέα Σεφτελή. Και βέβαια από πίσω μια ολόκληρη ομάδα του ΦΟΜ που φρόντισε για να βγει εξαιρετικό το αποτέλεσμα. Σκηνοθεσία: Αντρέας Σεφτελής, Σκηνικά: Βάνια Λουκίδη, Κοστούμια: Ιωάννα Γιαννακού, Αναστασία Κατσαρού, Σχεδιασμός φωτισμών: Αντρέας Σεφτελής. Επιλογή μουσικής: Ιωάννα Γιαννακού, Αναστασία Κατσαρού, Αντρέας Σεφτελής, Φροντιστήριο: Ιωάννα Ανιτσάκη, Πετρούλα Χατζέλη, Μάριος Σπανός, Σχεδιασμός αφίσας, φωτογραφίες: Σταμάτης Γιαννάκης. Ηθοποιοί: Ιωάννα Γιαννακού και Αναστασία Κατσαρού. Οργάνωση παραγωγής: Περικλής Μαυρογιάννης.

 

«Κι άλλο…»

Επειδή ήδη ανέβηκε έξι φορές η παράσταση, δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μεταπείσουμε τους συντελεστές να την ανεβάσουν κι άλλες τόσες, ίσως ελπίζουμε από φθινόπωρο όμως! Εν τέλει το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη, είναι αυτό που λέει ο ΦΟΜ: μια κωμωδία γλυκόπικρη, παρακολουθεί, μέσα από ένα παιχνίδι με το χρόνο, την πορεία και τις αναζητήσεις δυο κοριτσιών που μεγαλώνουν και ανακαλύπτουν τη ζωή μαζί. Έρωτες, προσδοκίες, το κυνήγι της επιτυχίας, οι όποιες αποτυχίες αλλά και η συμφιλίωση με αυτές, η αναζήτηση της ταυτότητας με παρούσα πάντα τη σκιά του ίδιου άντρα που τον διεκδικούν σε όλη τους τη ζωή… Όλα αυτά συνθέτουν μέσα από μια γραφή ανελέητου χιούμορ, το ταξίδι των δύο κοριτσιών από τα πρώτα παιδικά τους χρόνια ως τα γηρατειά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey