Αυτή είναι η Λέσβος!

Παρουσίαση των εκδόσεων «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO» & «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ»

04/08/2021 - 11:07 Ενημερώθηκε 04/08/2021 - 17:26

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και οι Εκδόσεις Τοπίο το Σάββατο, 7 Αυγούστου και ώρα 20:30, στο υπαίθριο Αμφιθέατρο του Μουσείου, στο Σίγρι, θα παρουσιάσουν δύο εμβληματικές εκδόσεις: «Νήσος Λέσβος - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO» έκδοση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου & «Η Ελιά στη Λέσβο» έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος».

«Φυσική ομορφιά, μυθική καταγωγή, ιστορική διαδρομή. Υμνήθηκε από την Σαπφώ και τον Ελύτη. Συγκίνησε τον Θεόφιλο και τον Ιακωβίδη. Αγαπήθηκε από τον Εφταλιώτη, τον Μυριβήλη, τον Βενέζη. Πορεύεται στην Ιστορία με όλα της τα προικιά: Τέχνες και επιστήμες, εικόνες και λέξεις, ομορφιά και φιλοξενία. Αρμονία και πληρότητα. Πάντα με το Α ι ο λ ι κ ό Φ ω ς!» αναφέρει ο σεναριογράφος Πάνος Θεοδωρίδης.

Oμιλητές της εκδήλωσης θα είναι η Ανθούλα Δανιήλ, δρ. φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας, ο Νίκος Ζούρος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Όλγα Νικολαΐδου, ηθοποιός -συγγραφέας, η οποία παρουσιάζει και την εκδήλωση.

Συμμετέχει ο σολίστ κιθάρας Μανόλης Ανδρουλιδάκης και ερμηνεύει η Ελένη Κατσούλη.

Στo ηχόραμα του Δημήτρη Ταλιάνη, ακούγονται οι ηθοποιοί Χ. Τσάγκας & Κ. Κωνσταντόπουλος.

Νήσος Λέσβος

Στο «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ» τα κείμενα επιμελούνται οι Νίκος Ζούρος και Πάνος Θεοδωρίδης και πρόκειται για ένα χαρτόδετο καλλιτεχνικό λεύκωμα με 205 φωτογραφίες. Σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα με την μετάφραση να επιμελείται ο Geoffrey Cox.

H Λέσβος διαθέτει μοναδικό πλούτο γεωλογικών μνημείων, τοπίων φυσικού κάλλους, περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, πλήθος αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων με κορυφαίο το Απολιθωμένο Δάσος. Στοιχεία, που συνθέτουν την ταυτότητα της Λέσβου. και οδήγησαν ώστε να αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.

Η Λέσβος αναδύεται από τον Χρόνο και τον Τόπο, με μια εντυπωσιακή συμμαχία των Αισθήσεων με τον Λόγο. Πλούσιες, σύνθετες λυρικές αφηγήσεις μεταφέρουν, μαζί με ερμηνείες φαινομένων και γεγονότων, τον Ήλιο και τον Άνεμο, την ανθρώπινη Μοίρα, κυριολεκτικά τη Μουσική που ανεβάζει τα νησιά.

Η ελιά στη Λέσβο

Στο λεύκωμα «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ» τα κείμενα επιμελούνται οι Μαρία Γρηγορά, Νίκος Ζούρος, Νίκος Θωμαΐδης, Νίκος Καραπιδάκης, Νίκος Σηφουνάκης και Νίκος Ψιλάκης. Πρόκειται για ένα χαρτόδετο καλλιτεχνικό λεύκωμα με αρχειακό υλικό, 20 έργα ζωγραφικής και100 πρωτότυπες φωτογραφίες σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα με την μετάφραση να επιμελείται ο Geoffrey Cox.

Η ελιά στη Λέσβο γίνεται σύμβολο, ιδέα και εμπνέει καλλιτέχνες. Είναι ο αξιόπιστος μάρτυρας των ανέμων και του μόχθου του ξωμάχου, ο ασφαλής ιστορικός της περιπέτειας για ανάπτυξη και πρόοδο. Ξέρει να αντέχει στη φθορά του χρόνου, αλλά και να προσφέρει την αφθαρσία της στιγμής.

Η ελιά της Λέσβου είναι το πολύχρωμο βλέμμα του Θεόφιλου και η ατίθαση ομορφιά ελευθερίας στα έργα των νεότερων ζωγράφων. «Στον ίσκιο της γιαγιάς ελιάς» ο «μύστης των φύλλων» της, ο Οδυσσέας Ελύτης, χάραξε το «όνομα το αγαπημένο». Η Λέσβος είναι το νησί που σέβεται τον χρόνο ως μέτρο αλήθειας και ομορφιάς και εμπιστεύεται τη γη ως μήτρα ζωής και ανάπτυξης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey