«Υλοποιείται η επιθυμία του αείμνηστου Κούνδουρου» λέει συγκινημένος ο Νίκος Σηφουνάκης

Τη συγκίνησή του για την αποδοχή της δωρεάς εκφράζει στον πρωθυπουργό, ο πρώην υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης Τη συγκίνησή του για την αποδοχή της δωρεάς εκφράζει στον πρωθυπουργό, ο πρώην υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης

Παραχωρείται «και με τη βούλα» το Μουσείο Βρανά στο Δημόσιο

07/05/2018 - 13:16 Ενημερώθηκε 07/05/2018 - 13:30

Παραχωρείται και με την πρωθυπουργική «βούλα» από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στο δημόσιο. Μιλώντας για τα έργα του υπουργείου Πολιτισμού στην ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στη Λέσβο, έργο της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», βιομηχανικό δημιούργημα της οικογένειας Αλεπουδέλη: «Το μνημείο αποτελεί σημαντικό πολιτισμικό πόρο του τόπου και προβάλλει τη σημαντική παράδοση της τοπικής βιομηχανικής ελαιουργίας στο νησί, ας μην ξεχνάμε, στο νησί του Οδυσσέα Ελύτη. Αλλά, βεβαίως, προβάλλει και το έργο πολλών Λέσβιων δημιουργών, που συνεισέφεραν στην πνευματική ζωή της Ελλάδας». Και υπογράμμισε: «Η τελική αποδοχή της δωρεάς εκ μέρους της εταιρίας «Αρχιπέλαγος» βρίσκεται στη φάση νομοτεχνικής επεξεργασίας».

Συγκίνηση Σηφουνάκη

Συγκινημένος από την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος, πρώην υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης μίλησε στο «Ε» για την πορεία αυτού του οράματος: «Πριν από 21 χρόνια μια ομάδα διακεκριμένων πολιτών και φίλων αποφασίσαμε να αποκτήσουμε το υπό κατάρρευση Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας με σκοπό να το αναστηλώσουμε και να το λειτουργήσουμε ως Μουσείο».

Τα συμβόλαια αγοράς υπογράφηκαν το 1997 με τον ιδιοκτήτη του, τον αείμνηστο Μιχάλη Βρανά, αφού συνεισέφεραν οικονομικά για την απόκτησή του όλα τα ιδρυτικά μέλη της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος: «Εκπονήσαμε τις μελέτες αναστήλωσής του, εντάχθηκε το έργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ και μετά την ολοκλήρωσή του, λειτουργεί ως Μουσείο σε καθημερινή βάση, επί μια δεκαετία».

Πριν από ένα χρόνο έφυγε από τη ζωή ο επί 20 χρόνια πρόεδρός του, Νίκος Κούνδουρος. «Είχε ωριμάσει στον ίδιο αλλά και στα μέλη μας η πεποίθηση ότι αυτό το Βιομηχανικό Μνημείο που φέρει το αποτύπωμα της οικογένειας του Οδυσσέα Ελύτη, η οποία το δημιούργησε στα 1887, έπρεπε να έχει την φροντίδα της Ελληνικής Πολιτείας, και ότι φυσικός του αποδέκτης έπρεπε να είναι το Υπουργείο Πολιτισμού.

Είναι συγκινητικό για μένα, που διαδέχτηκα στην Προεδρία του Πολιτιστικού μας Φορέα τον Νίκο Κούνδουρο, το γεγονός ότι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, υιοθέτησε την εκπεφρασμένη επιθυμία αυτού του μεγάλου Έλληνα καθώς και την ομόθυμη βούληση όλων των μελών μας για την δωρεάν παραχώρηση του Μουσείου στο ΥΠ.ΠΟ.Α., και εισηγήθηκε σχετικά στον Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση της αποδοχής της εισήγησής της από τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, είναι ένα σημαντικό γεγονός για το Μουσείο και τη Λέσβο.

Εκ μέρους όλων των μελών του Μουσείου και με σεβασμό στη μνήμη του Νίκου Κούνδουρου αλλά και του ιδρυτικού μέλους μας Άγγελου Δεληβορριά, που πριν λίγες μέρες μας αποχαιρέτησε για πάντα, διαβεβαιώνουμε ότι:

- Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτό το αρχιτεκτονικό και βιομηχανικό μνημείο, συνεισφέροντας με τους εκπροσώπους μας στο Διοικητικό Συμβούλιο.

- Θα μεριμνούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη διατήρηση της ιστορίας του, που μετά την χθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού θωρακίζεται έτι περισσότερο» κατέληξε ο Ν. Σηφουνάκης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey