Γράμματα Τέχνες Πολιτισμός, Εκδόσεις Μύθος, Μυτιλήνη

Παναγιώτης Σκορδάς: ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021

22/01/2021 - 14:25

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια επικρατεί η ευγενής συνήθεια να παραδίδεται στο αναγνωστικό κοινό ένα «φιλολογικό» ημερολόγιο που πέρα από τις γιορτές και τις απαραίτητες ημερολογιακές υπενθυμίσεις προσφέρει ενδιαφέροντα αναγνώσματα ποικίλου περιεχομένου. Ως πρώτο τέτοιου είδους ημερολόγιο, για την ιστορία, λογίζεται εκείνο του Γ. Βεντότη του 1791, εκδοθέν στη Βιέννη.

Ένα ημερολόγιο τέτοιας μορφής, αφημένο για ένα χρόνο πάνω στο τραπέζι, κάθε μέρα, κάθε ώρα μπορεί να πέσει στα χέρια του αναγνώστη κι αυτός με κλεφτές ματιές ή με εμβριθή ανάγνωση, ανάλογα, έρχεται σ’ επαφή με αξιοσημείωτα θέματα της πατρίδας του και όχι μόνο και στη συνέχεια ανακαλύπτει ότι μορφώνεται. Είναι ένα συμπαθητικό θυμητάρι.

Τη συνήθεια αυτή στη Λέσβο, με κέφι και προσήλωση υπηρετεί ο δραστήριος φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς ο οποίος φέτος παρέδωσε τον ενδέκατο τόμο του δικού του ημερολογίου. Τον συγχαίρουμε, με την ευχή να συνεχίσει και στους εκατό.

Όπως πάντα, το φετινό ημερολόγιο είναι άρτια δομημένο και από άποψη εκδοτική χάρη στις εκδόσεις «Μύθος» και από ποιότητα ύλης. Κάθε φορά που έχω στα χέρια μου ένα τόμο του ημερολογίου παρατηρώ πώς η ποιότητά του σταδιακά ανεβαίνει αλλά και το σημαντικότερο, οι συνεργάτες του, αυτοί που γράφουν, παρουσιάζονται κάθε φορά πιο ανανεωμένοι, πιο εξωστρεφείς, με πρωτότυπα θέματα, πιο μεστά, πιο ενδιαφέροντα.

Δεν θα μπω στη διαδικασία ν’ απαριθμήσω και να παινέσω τις συνεργασίες του έργου μία προς μία. Είναι εύκολο να τις βρει ο αναγνώστης  ανατρέχοντας  στα περιεχόμενα. Όλες είναι αξιόλογες, κάθε μια με την ιδιοτυπία της γύρω από το αντικείμενό της. Κάποιες απ’ αυτές όμως ξεχωρίζουν για τη βαρύτητά τους, τόσο για το θέμα αυτό καθαυτό που πραγματεύονται όσο και για την ολοκλήρωσή του με κάθε λεπτομέρεια. Θα τις χαρακτήριζα μελέτες αυτοτελείς, έτοιμες να διεκδικήσουν διακρίσεις. Να κάποια παραδείγματα:

Η «αποκάλυψη» Τζέλη Χατζηδημητρίου, ο εικαστικός Στρατής Αναστασέλλης-το λογοτεχνικό του έργο το ξέρουμε-η ερευνητική διεισδυτικότητα του Μάκη Αξιώτη, οι χαρταετοί του Μαλακού, οι βιβλιογραφικές καταγραφές του Αθ. Καλαμάτα, το θαυμάσιο έργο του Θ. Σουλακέλλη και η Πολιόχνη της Ευαγγελίας Λημναίου. Κομμάτια ξεχωριστά.

Κλείνω με μια αναφορά:   στον χρησιμότατο τόμο «Λεσβιακό Ημερολόγιο. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός. 10 τόμοι-10 χρόνια» με τα ευρετήρια  που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Μιχαηλάρης. Διευκολύνει πολύ τους θιασώτες του ημερολογίου και δίνει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στις περασμένες εκδόσεις.

Κε Σκορδά, συνεχίστε ακάθεκτος!

Στρατής Αλ. Μολίνος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey