Όρος τεμένους εντοιχισμένος στον Ναό της Αγ. Παρασκευής στο Βαφειό

30/07/2018 - 18:57

Σήμερα παρουσιάζουμε μια ακόμα εντοιχισμένη επιγραφή της Λέσβου εντοιχισμένη σε ναό, αυτήν την φορά στον ναό της Αγ. Παρασκευής στο Βαφειό, οικισμό 5 χλμ. βορείως του Μολύβου.

 

Η επιγραφή εντοιχισμένη στον εξωτερικό ανατολικό τοίχο, νότια της κόγχης του ιερού. Αγ. Παρασκευή, Βαφειό. Πρόκειται για πολύ γνωστή στην έρευνα επιγραφή, δημοσιευμένη ήδη από το 1899 στο Inscriptiones Graeacae, 521 των επιγραφών της Λέσβου και εντοιχισμένη από τότε στον ναό της Αγ. Παρασκευής, «In ecclesia vici Vaphio», αφού ο ναός, σύμφωνα με την κτιτορική του επιγραφή, μας ενημερώνει ότι οικοδομήθηκε το 1868. Αλλά και πολύ αργότερα η επιγραφή απασχόλησε τον Ι. Κοντή, Η Λέσβος και η Μικρασιατική της περιοχή, Αθήνα 1975, σελ. 278 - 279 και στην συνέχεια τον Μ. Αξιώτη, Περπατώντας τη Λέσβο Α΄, Μυτιλήνη 1992, σελ. 215 - 18, πίν. 46, τον N. Spencer, A Gazetteer of Archaeological Sites in Lesbos, Oxford 1995, 45 - 46 (βλ. και Μαρία Διακουμάκου, Οι αρχαίες επιγραφές της Λέσβου στο έργο του Μάκη Αξιώτη, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΟΝ 5 (2016) 17, αρ. 39). Αυτό που προσθέτει το σημερινό άρθρο πέρα από την αναθεώρηση της έρευνας είναι η φωτογραφία της επιγραφής, απαραίτητη για την θέση της και την ανάγνωσή της, την οποία μου παραχώρησε ο Ασημάκης Παυλέλλης.

  

Όρος αρχαίου τεμένους στο Βαφειό, 5ος/4ος αι. π. Χ.

Όπως μπορεί να δει κανείς, πρόκειται για όρο τεμένους του 5ου/4ου αι. π. Χ. με σωζόμενα μόνο τα Όρος τεμέ[νεος]. Επειδή έχουν εντοπιστεί άλλοι δύο όροι τεμένους της ίδιας εποχής, ο ένας χαραγμένος σε βράχο στο βουνό Ράχωνα και άλλος εντοιχισμένος σε μαντρί στον δρόμο του Βαφειού προς Μήθυμνα, την έρευνα απασχόλησε το τέμενος στο οποίο αναφέρεται. Για τον προβληματισμό παραθέτω τα λόγια του Αξιώτη: «Αυτή η γραμμή, από το Βαφειό στον Ράχωνα, θεωρήθηκε το ανατολικό φυσικό όριο του τεμένους, που πιθανόν απλωνόταν στις παρυφές της αρχαίας Μήθυμνας. Εμείς όταν οδοιπορούσαμε ψηλά, στις πλαγιές της ρεματιάς του Λιγόνα, είδαμε τα τεράστια σέτια στο βουνό και την πληθώρα των αγγείων, τα πήλινα ειδώλια, τους τάφους και υποθέσαμε την ύπαρξη κάποιου ιερού χώρου εκεί επάνω».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey