FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Η «ΘΕΣΙΣ» ανεβάζει Αριστοφάνη: Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα
Οι «Νεφέλες» στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης!
Από τις πρόβες

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου σε συνεργασία με την Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» παρουσιάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες» στο αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28, την Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 και ώρα 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, κατόπιν παραλαβής των σχετικών αποκομμάτων από τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Σαπφούς 22, Μυτιλήνη. Η παραλαβή των αποκομμάτων θα γίνει από την Τετάρτη, 25 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018, ώρες 9.00 - 14.00.

Με μια πρώτη ματιά οι «Νεφέλες» μοιάζουν με μια ηθικοπλαστική οικογενειακή ιστορία, που προειδοποιεί για τους κινδύνους της υπερβολής, αλλά και των εύκολων λύσεων, στις οποίες καταφεύγει κανείς, ώστε να αποφύγει τις ευθύνες του.

Αυτή όμως, η ιστορία ενός κατακαημένου, καταχρεωμένου φουκαρά του Στρεψιάδη, είναι μόνο η επιφάνεια. Κατά βάθος πρόκειται για την κωμωδία μιας κοινωνίας που ταλανίζεται από σοβαρότατες στρεβλώσεις, ηθικές, κοινωνικές, παιδαγωγικές και άλλες, και αποτελείται από ανθρώπους που στερούνται ακόμη και την πιο στοιχειώδη ικανότητα ορθής κρίσης.

Οι «Νεφέλες» είναι μια αριστοφανική κωμωδία ουσιωδέστατα πολιτική, είναι η κωμωδία της κρίσης. Η κρίση των «Νεφελών» είναι βαθύτατα σοβαρή αφού πρόκειται για κρίση πολιτική και κοινωνική, κρίση ηθικού προσανατολισμού, από την οποία εκπορεύονται όλες οι λοιπές κακοδαιμονίες της κοινωνίας.

Η κοινωνία των «Νεφελών» βαδίζει στα τυφλά, διεφθαρμένη από τον πόλεμο, τον ασύδοτο νεωτερισμό ή και την άκριτη προσκόλληση στο παρελθόν, την τάση του κοινού ανθρώπου προς τη μικρομπαγαμποντιά (που παράγει τους μεγαλομπαγαμπόντηδες), την πολιτική και κοινωνική ανωριμότητα και την έλλειψη ουσιαστικής παιδείας, η οποία στερεί από τους πολίτες την ορθή κρίση.

Η ουσιαστική ευθύνη, δηλαδή, για την κρίση βαραίνει κυρίως τον ίδιο τον γέροντα Στρεψιάδη, δηλαδή τον απλό άνθρωπο, τον μέσο πολίτη, που του λείπει η πιο στοιχειώδης ευθυκρισία και που καταφεύγει στις εύκολες λύσεις της ρεμούλας και της απάτης.

Οι «Νεφέλες» είναι τελικά η κωμωδία μιας κοινωνίας δηλητηριασμένης και άρρωστης, παραδομένης στα χέρια λίγων επιτηδείων, οι οποίοι όμως μεσουρανούν, επειδή πολύ απλά μπορούν να εκμεταλλεύονται την ανοησία, την ακρισία και την απερισκεψία των πολλών. Η κριτική των «Νεφελών» στρέφεται αμείλικτη προς τον ίδιο τον απλό άνθρωπο, η ευθύνη του οποίου για την κρίση -όλως ιδιαιτέρως στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού πολιτεύματος-  είναι προσωπική, άφευκτη και βαρύτατη.

Για την υλοποίηση της παράστασης υπήρξε μια ευρύτατη συνεργασία των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων που αποτελούν την Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» και στους συντελεστές και στη διανομή των ρόλων του έργου.

Η αφίσα της εκδήλωσης

Συντελεστές της παράστασης

Στη διανομή των ρόλων είναι ο Θέμις Χατζηλάμπρου στο ρόλο του Στρεψιάδη, ο Μάριος Σπανός στο ρόλο του Σωκράτη, ο Γιώργος Τσαούσης στο ρόλο του Φειδιππίδη, ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου στο ρόλο του Δίκαιου λόγου, ο Δημήτρης Καμπάς στο ρόλο του Άδικου λόγου, ο Στρατής Καφαλούκος στους ρόλους του μαθητή του Σωκράτη και του δανειστή Αμυνία και ο Βαγγέλης Λουϊζος στους ρόλους του υπηρέτη του Στρεψιάδη και του δανειστή Πασία.

Ο χορός των Νεφελών αποτελείται από τις Βάσω Αψόκαρδου, Ελένη Δαλάκα, Δέσποινα Δερεδίνη, Ανδρονίκη Κουτσαβλή, Γιώτα Μαϊστρέλλη, Αντιγόνη Τσεσμελή, Κασσάνδρα Τσουπή, Μαρία Τσουπή και Γεωργία Σαλεβουράκη.

Η παράσταση ανεβαίνει σε συλλογική μετάφραση και θεατρική προσαρμογή της ομάδας.

Η σκηνοθεσία είναι του Στρατή Βλαστάρη, με βοηθούς σκηνοθέτες τους Εύα Γιαννίκου και Θέμι Χατζηλάμπρου.

Οι χορογραφίες είναι της Μαρίνας - Ισμήνης Ιωαννάτου, η πρωτότυπη μουσική και η διδασκαλία των χορικών της Λίας Κεφαλά .

Η σκηνογραφία είναι του Γιάννη Τρουμπούνη, ο σχεδιασμός των κοστουμιών της Ρένας Σάλτη - Μιχαήλ και ο σχεδιασμός των φωτισμών του Αντρέα Σεφτελή.

Την ενορχήστρωση της μουσικής έχει κάνει ο Χαράλαμπος Πλατάνου, αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Λέσβου.

Τον συντονισμό του χορού είχε η Εύα Γιαννίκου, ενώ συμμετέχει στα χορικά η χορωδία του Δήμου Λέσβου «Νίκος Μυρογιάννης» Soprano - Contralto (Alto.).

Τα σκηνικά και οι ειδικές κατασκευές των Γιώργου Κατσαρού και Βαγγέλη Λουϊζου.

Στο μακιγιάζ η Ραλλού Διόλατζη, στις κομμώσεις οι Κανδαράς Μιχάλης, Λώκου Μαρία και Σκορδά Ζωή .

Στα σκίτσα αφίσας και προγράμματος ο Κώστας Μανιατόπουλος, στο φωτογραφικό υλικό ο Σταμάτης Γιαννάκης, ενώ η εκτέλεση των κοστουμιών έγινε από το Τμήμα Ραφτικής του «Παγγεραγωτικού» Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας.

Στις ηχογραφήσεις ο Αλέξανδρος Σπάθης, στο χειρισμό του ήχου η Βίλλυ Τσιγαρίδα και η Πέγκυ Χατζημιχαήλ, στο χειρισμό του φωτισμού ο Αντρέας Σεφτελής και ο Μισαήλ Φαρσακόπουλος, στη διεύθυνση σκηνής η Μαρία Σουπιάδου και στο φροντιστήριο οι Ιωάννα Βερβερίδου, Ανδρομάχη Βουγιούκα, Μυρσίνη Κουτρουμπή, Αναστασία Τσάτσου και Μαρία Γερούλια .

Την τεχνική υποστήριξη της παράστασης έχει η ΗΧΩ Α.Ε.

Για λόγους προστασίας του μνημείου και της ευρύτερης δασικής έκτασης που το περιβάλλει απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού και ποτών και το κάπνισμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 14:57
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top