Βιβλιοπαρουσίαση

«Οι Γιουρούκοι της Ελλάδας, οι Γιουρούκοι της Νήσου Λέσβου»

22/06/2022 - 10:30

Συγγραφέας: Γεώργιος Μ. Χουτζαίος

Εκδόσεις: Δεσμός

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Γεννήθηκε στην Αγιάσο. Τελείωσε το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης του νησιού. Υποδιευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης και Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών. Σήμερα ως συνταξιούχος ασχολείται με τη συγγραφή επιστημονικών και ιστοριοκοινωνικών βιβλίων.

Βιβλία που έχει εκδώσει

1. Οι Γιουρούκοι της Ελλάδας, οι Γιουρούκοι της Νήσου Λέσβου

2.Οι Λιγνίτες της Άντισσας Λέσβου

3. Νερά της Νήσου Λέσβου (πόσιμα- θερμά- κυκλοφορούντα εμφιαλωμένα)

4. Οι κεραίες μη ιοντίζουσες Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στη νήσο Λέσβο

5. Οι ηλεκτρομαγνητικές Ακτινοβολίες και οι επιδράσεις τους στον άνθρωπο. Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ.

6. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η υπ' αριθμόν ένα απειλή για την ανθρωπότητα.

7. Μερικές απόψεις σχετικές με την ποιότητα διδασκαλίας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

8. Το πρόβλημα των πολλαπλών συμβόλων για την παράσταση των Φυσικών και Χημικών μεγεθών.

9. Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος και η σύγχρονη Φυσική.

10. Οι Ανεμόμυλοι και Υδρόμυλοι της Αγιάσου Λέσβου και της Περιμετρικής περιοχής (Ασώματος- Ίππειος- Λάμπου Μύλοι).

11. Ανασκόπηση του κλίματος της Νήσου Λέσβου.

Θερμοκρασία- θερμότης- εσωτερική ενέργεια- Εντροπία- ενθαλπία

12. Σπήλαια και άλλα Καστικά Φαινόμενα της Λέσβου

13. Συμβολή στη Μελέτη Κλίματος της Νήσου Λέσβου

Προσωπικές εκτιμήσεις

Τον επιστήμονα συγγραφέα Γιώργο Χουτζαίο δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Πριν πολλά πολλά χρόνια διάβασα το βιβλίο του «Σπήλαια και άλλα Καστικά της Νήσου Λέσβου», περισσότερο για να ενημερωθώ για τα σπήλαια που καταγράφονται στην περιοχή Κάτω Τρίτος και Μυχούς του τόπου όπου κατάγομαι και λιγότερο για το ενδιαφέρον μου για το αντικείμενο του βιβλίου γενικώς.

Διαβάζοντας πρόσφατα το βιβλίο «Γιουρούκοι κλπ.» και τον κατάλογο των βιβλίων που έχει γράψει διαπιστώνω ότι έχουμε να κάνουμε μ' έναν σοβαρό επιστήμονα δημιουργό, που εμείς δεν έχουμε την επιστημονική πανοπλία για να τον προσεγγίσουμε. Το βιβλίο του "Γιουρούκοι κλπ" που μας έστειλε πέρα ότι περιέχει πληθώρα ιστορικών στοιχείων που μας ενδιαφέρει, μπορεί ο αναγνώστης να συναντήσει στοιχεία βιωματικά, πολιτιστικά, λαογραφικά κλπ. Θα έλεγα ότι το τελευταίο βιβλίο του Χουτζαίου είναι ένα «πολυεργαλείο» που ικανοποιεί τις απαιτήσεις και των πλέον απαιτητικών αναγνωστών.

Οι Γιουρούκοι της Ελλάδας και Λέσβου

Γιουρούκος σημαίνει νομάς. Τουρκική φυλή βιαίως εξασλαμισθείσα που εγκαταστάθηκε στο νησί μας προερχόμενοι από την απέναντι Μικρασιατική ακτή. Παρέμειναν στο νησί μέχρι το 1923 όπου με την ανταλλαγή των πληθυσμών ακολούθησαν την τύχη των Τούρκων. Ωστόσο οι Γιουρούκοι ανήκαν σε μουσουλμανική αίρεση δεν είχαν τζαμιά και μιναρέδες, οι γυναίκες δεν σκέπαζαν το πρόσωπο τους και δεν έθαβαν αλλά έκαιγαν τους νεκρούς τους. Δεν είχαν νεκροταφεία.

Άνδρες και γυναίκες είχαν ιδιαίτερη αγάπη προς τα λευκά ενδύματα. Φυλή νομαδική κατωτάτης βαθμίδας πολιτισμού εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειες τους στο «Τσαμλίκι», πευκόδασος χώρος δασικός μεταξύ Αγίας Παρασκευής, Λάμπου Μύλων και Μυστεγνών. Εκμεταλλεύονταν το δάσος και πουλούσαν τα προϊόντα του στα γύρω χωριά που συνίσταντο από καυσόξυλα, κάρβουνα, ξυλεία, ρετσίνι, αλλά και πινακωτές, σκάφες, κοπάνους, δαδί, σκάφες κ.α.

Το καλοκαίρι όταν τα νερά λιγόστευαν μέσα στο δάσος μετακινούνταν προς Παράκοιλα και Άγρα. Παρ' όλο Μουσουλμάνοι το θρήσκευμα ένοιωθαν περισσότεροι οικείοι προς τους Χριστιανούς παρά προς τους ομόθρησκους τους. Συμμετείχαν στις χριστιανικές γιορτές που χρησιμοποιούσαν προς θυσία ζώα (κισκέτσι) προσκομίζοντας και οι ίδιοι ζώα προς θυσία και ξύλα για την προετοιμασία και το ψήσιμο. Κατά μια εκδοχή οι Γιουρούκοι προέρχονται από αρχαία φυλή πρωτοελλήνων οι οποίοι είχαν ασπαστεί τις αρχαίες θρησκείες με τις θυσίες και όλα τα συναφή. Τελειώνοντας επιθυμώ να επισημάνω ότι ο Γιώργος Χουτζαίος είναι ένας συγγραφέας πρωτοποριακός, με εξειδικευμένα θέματα στο ρεπερτόριο του που δεν το συναντάς σε κανένα άλλο συγγραφέα, απ' ότι μπορώ να ξέρω. Ακούραστος, λεπτολόγος, εργασιομανής, έχω την άποψη ότι η σεμνότητα του στάθηκε τροχοπέδη στην προβολή του τόσου αξιόλογου έργου του. Εγώ αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που μου εμπιστεύτηκε το τελευταίο βιβλίο του.

Στρατής Δελόγκος

Παπάδος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey