FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 της ΚΝΕ
Ο Θάνος Μικρούτσικος στο Κάστρο της Μυτιλήνης
Ο Βασίλης Αμπελογιάννης, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ» που θα γίνει στο Κάστρο της Μυτιλήνης, στις 8 Σεπτέμβρη, όπου θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρέθεσε τη Δευτέρα η Οργάνωση του Κόμματος και της ΚΝΕ στη Λέσβο. Μια ανεπανάληπτη συναυλία, μια που στο φεστιβάλ της ΚΝΕ έκανε την τιμή και συμμετέχει ένας πολύ μεγάλος συνθέτης, ο Θάνος Μικρούτσικος, θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο. Ένας δημιουργός που έχει θέσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας. Μαζί με τους πανάξιους ερμηνευτές, τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη και τους βιρτουόζους συνεργάτες τους στην ορχήστρα αναμένεται να χαρίσουν αξέχαστες στιγμές.

Μιλώντας στη συνέντευξη ο Βασίλης Αμπελογιάννης, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ, είπε ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας: «Εκατό χρόνια από την ίδρυση του ηρωικού ΣΕΚΕ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. 100 χρόνια, ένας ολόκληρος αιώνας συνεχών αγώνων και ανείπωτων θυσιών από τους κομμουνιστές, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, όλου του λαού. Ένας αιώνας αταλάντευτης στάσης απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, όποιο πρόσωπο και αν είχε, σε νομιμότητα και σε παρανομία, παρά τους κατατρεγμούς, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τις εκτελέσεις. Ένας αιώνας σταθερής πορείας, με στόχο να γίνει πράξη και στη χώρα μας το μεγαλύτερο πανανθρώπινο ιδανικό: Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η σοσιαλιστική κοινωνία.»

Συμπληρώνονται επίσης φέτος 50 χρόνια ζωής και δράσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, «που αποδείχθηκε αυτές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, άξιος συμμαχητής και συμπαραστάτης του Κόμματος. Πενήντα χρόνια τώρα οι Κνίτες και οι Κνίττισες -όπως λέει και ο ύμνος της ΚΝΕ- περπατάνε και βροντάνε και σκορπάνε τα σκοτάδια, με τα οποία κατακλύζουν τη νεολαία οι υπερασπιστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, σε μια προσπάθεια να την καταστήσουν ακίνδυνη για το μέλλον του καπιταλισμού. Τα σκοτάδια όλων των αντιδραστικών θεωριών και ιδεοληψιών, της διαστρέβλωσης της ιστορίας, της παραφιλολογίας και της παραπληροφόρησης, της αποθέωσης της ατομικότητας και των ναρκωτικών ουσιών.»

Το Σάββατο στο Κάστρο Μυτιλήνης ο Θάνος Μικρούτσικος.

Και η Λέσβος στον εορτασμό

Η Λέσβος δεν μπορούσε, φυσικά, να μείνει έξω από αυτόν το γιορτασμό. «Η ιστορία του λαϊκού της κινήματος, οι νεκροί που έχει δώσει στον αγώνα, η ασίγαστη πάλη των κομμουνιστών όλα αυτά τα χρόνια μας επέβαλαν αυτό το χρέος» τόνισε ο κ. Αμπελογιάννης.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση - αφιέρωμα στο αντάρτικο της Λέσβου καθώς και εκθέσεις για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και για τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που μαίνονται στην περιοχή μας και προμηνύουν, αν κορυφωθούν, όλεθρο και αφανισμό για τους λαούς.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν, αλλά και να προμηθευτούν όλες τις τελευταίες, αλλά και παλιότερες εκδόσεις από τον εκδοτικό οίκο της «Σύγχρονης Εποχής».

Το ΚΚΕ ευχαριστεί τη σκηνοθέτιδα Μαρία Αϊβαλιώτου και τις ερμηνεύτριες Κατερίνα Κομνηνάκα και Πέγκυ Χατζημιχαήλ για το υλικό παρουσίασης από δύο ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, τα «Τρία Κόκκινα Γράμματα» και το «Καπνισμένο Τσουκάλι» που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ. Θερμά ευχαριστεί επίσης το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Λέσβου, που θα μας ξεναγήσει με τους παραδοσιακούς χορούς σε όλη την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 14:36
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top