Ταξιδεύοντας με το σαντούρι στις νότες του κόσμου

Ο Πάνος Βέργος και η αγάπη για την παράδοση

05/09/2021 - 12:00 Ενημερώθηκε 06/09/2021 - 12:11

Όταν ήταν μικρός έπαιζε κρυφτό μέσα σε ένα τετραόροφο κτήριο γεμάτο πιάνα και μουσικά όργανα, ενώ  ήταν από εκείνα τα παιδιά που πρώτα έμαθε να παίζει φυσαρμόνικα και έπειτα να μιλάει. Τις διακοπές του σηματοδοτούσε η παραδοσιακή μουσική που ακουγόταν από το κασετόφωνο του αυτοκινήτου, ενώ το εξώφυλλο της κασέτας με τον Νίκο Καλαϊτζή - Μπιταγιάλα ξύπνησε τον έρωτά του για τον σαντούρι.

Ο Πάνος Βέργος, με καταγωγή από την Ανεμώτια, ασχολείται από τα τέσσερά του χρόνια με το σαντούρι και ακόμη προσπαθεί να μάθει από αυτό καθώς όπως είπε στο «Ε» η μουσική και η τέχνη γενικότερα δεν τελειώνουν ποτέ. Για εκείνον η μουσική είναι όλη του η ζωή, είναι ο τρόπος επικοινωνίας, είναι τα ταξίδια του. Η παράδοση είναι η μεγάλη του αγάπη, είναι οι ρίζες, η ιστορία που πρέπει να μάθουμε, να διατηρήσουμε και να διδάξουμε. «Δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι σημαντικό προσπαθώ μόνο να αναδείξω την μουσική και τον τόπο μου», είπε τονίζοντας ότι σε όσους τόπους κι αν έχει πάει, σαν το χωριό του την Ανεμώτια δεν είναι κανένας.

Μέντοράς του ήταν ο Δημήτρης Κοφτερός, ο οποίος τον δίδαξε σαντούρι και για το γεγονός αυτό αισθάνεται πολύ τυχερός, όπως και για το ότι μεγάλωσε σε μία οικογένεια μουσικών. 

«Αν σκεφτείς ότι τα πάντα είναι ήχος αυτό σημαίνει ότι όλοι έχουμε την μουσική μέσα μας» είπε προσπαθώντας να αποτυπώσει μέσα σε αυτή τη φράση την αγάπη του για την 5η  τέχνη την οποία υπηρετεί 28 περίπου χρόνια. Παρέα με το σαντούρι του ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, κυκλοφόρησε δύο δίσκους, ετοιμάζεται για τον τρίτο και συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου.

Οι μουσικοί σταθμοί

Ο πρώτος του μεγάλος σταθμός ήταν οι παραστάσεις «Δόρα Στράτου» στο λόφο Φιλοπάππου, όπου γνώρισε μουσικές απ’ όλη την Ελλάδα και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. «Η συμμετοχή μου στις παραστάσεις, που διήρκησαν 7 χρόνια, ήταν κάτι το μοναδικό για μένα, γιατί γνώρισα μουσικές και σκοπούς όλης της Ελλάδος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσα από αυτό το θέατρο έχουν βγει οι περισσότεροι σπουδαίοι δεξιοτέχνες μουσικοί που έχουμε αυτή τη στιγμή, που αποτελεί για μένα μουσικό σχολείο».

Επόμενος σταθμός ήταν η γνωριμία του με τον αδελφικό του πλέον φίλο και κουμπάρο Νίκο Οικονομίδη, με τον οποίο συνεργάζονται περισσότερα από 13  χρόνια και έχουν μεταφέρει τις νότες τους σε πολλές γωνιές της γης. Ακόμη έχουν ηχογραφήσει τραγούδια μαζί, έχουν κάνει μουσικές καταγραφές για διάφορους τόπους όπως την Χίο και την Κίμωλο και η συνεργασία τους περιλαμβάνει και την κυκλοφορία αρκετών δίσκων. «Πέρα από τις δουλειές που έχουμε κάνει παρέα, θεωρώ ότι ο Οικονομίδης είναι ένας άνθρωπος , που αυτά που έχει παίξει και το έργο που έχει κάνει πρέπει να διδάσκεται σε όλα τα μουσικά σχολεία. Είναι ένας άνθρωπος - βίβλος της ελληνικής παράδοσης και στάθηκα πάρα πολύ τυχερός που τον γνώρισα».

Η πεποίθησή του ότι η παράδοση δεν πρέπει να χάνεται αποτέλεσε το κίνητρο για να διδάξει σαντούρι για 7 χρόνια στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών . «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η παράδοση διδάσκεται στα Πανεπιστήμια και έχουμε φτάσει στο 2021 για να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, ενώ άλλοι λαοί το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια» είπε σε δήλωσή του.

Έχει παίξει με αν όχι όλους με τους περισσότερους μεγάλους δεξιοτέχνες της χώρας, από την Μακεδονία με τον Παντελή Στόικο , την Ήπειρο με τον Χρήστο Ζώτο , μέχρι την Κρήτη με τον Αντώνη Μαρτσάκη. «Θεωρώ ότι ο Κώστας Καλδέλης που έχουμε την τύχη να είναι από τον τόπο μας είναι ένας αγνός, λαϊκός, παλιός και μεγάλος τραγουδιστής, που δεν πήγε ποτέ του σε ωδείο, αλλά είχε την τύχη να κάτσει δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους όπως ήταν ο Νίκος Καλαϊτζής  Μπιταγιάλας, ο Τάσος Κουλούρης , ο Χρήστος Παπανικολάου, ο Δημήτρης Κοφτερός και έμαθε τόσα πράγματα για την παράδοση. Η παράδοσή μας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά με το στόμα, δεν υπάρχει σε παρτιτούρα, δεν έχει καταγραφεί σε βιβλίο».

Η αγάπη του για την παράδοση

«Νομίζω ότι η μουσική είναι μία και αυτό είναι το όμορφο. Με την μουσική μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία με ανθρώπους άλλων λαών και ας μη μιλάς την ίδια γλώσσα. Δεν θεωρώ ότι το σαντούρι είναι ένα παραδοσιακό όργανο. Είναι ένα όργανο όπως όλα τα άλλα, απλά η επιλογή η δική μου είναι να παίζω την παράδοση , αυτό μου αρέσει γιατί θέλω να τιμώ τις ρίζες μας και τον πολιτισμό μας. Θεωρώ ότι ο πολιτισμός είναι ένας μεγάλος θησαυρός που έχει ανακαλυφθεί από παλαιότερες γενιές και πως αν δεν τον προσέξεις, αν δεν τον τιμήσεις, θα έχεις πρόβλημα και σαν λαός. Με το σαντούρι έχω παίξει Θεοδωράκη, Ξαρχάκο και πάρα πολλούς σκοπούς που δε έχουν σχέση με την παράδοση , οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι το σαντούρι προορίζεται μόνο για παραδοσιακούς ήχους. Απλά η παράδοση είναι κάτι που αγαπάω και στόχος μου είναι να κάνω όσο περισσότερο έργο πάνω στην παράδοση. Γι’ αυτό και έχω κάνει δύο προσωπικούς δίσκους και σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και ο τρίτος που αποτελεί μία συνεργασία  με τον Κώστα Καλδέλη και τον Αντώνη Κεραμυδά» μας είπε μιλώντας για την μουσική και το σαντούρι και πρόσθεσε : «Για μένα η Λέσβος είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών είναι ανατολή και δύση ταυτόχρονα. Ο μπάλος, για παράδειγμα, είναι κράμα δύσης και ανατολής έχει το ματζόρε και το μινόρε, αλλά έχει μέσα και τον σμυρνέικο αμανέ. Οπότε βλέπουμε από ένα τυχαίο παράδειγμα ότι η παράδοσή μας δεν είναι επηρεασμένη μόνο από την ανατολή αλλά και από τη δύση».

Οι δισκογραφικές δουλειές

«Σκοποί της Λέσβου» αποτελεί τον πρώτο του δίσκο που επιμελήθηκε ο κ. Οικονομίδης και έπαιξε ο κιθαρίστας Στέλιος Καρύδας . «Ο Στέλιος Καρύδας είναι ίσως ο μεγαλύτερος έλληνας κιθαρίστας, που έχει γράψει σε όλη την ελληνική δισκογραφία και έχει συνεργαστεί με Καζαντζίδη, Αλεξίου, Νταλάρα κά.» είπε χαρακτηριστικά.

Το «Ταξίδι στη Λέσβο» κυκλοφόρησε το 2018, με 13 παραδοσιακά τραγούδια της Λέσβου, επανεκτελέσεις με διασκευές του ίδιου που εξαντλήθηκαν «Αυτό ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα που κέρδισα με αποκορύφωμα τις δύο μεγάλες συναυλίες που κάναμε για να παρουσιάσουμε τον δίσκο αυτόν, όπου ο κόσμος μας αγκάλιασε. Η πρώτη στο Ωδείο Φίλιππου Νάκα που ήταν και Sold out και η δεύτερη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπου ο κόσμος έφτανε μέχρι έξω».

Η επόμενη δισκογραφική δουλειά που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα είναι ένας δίσκος 14 τραγούδια αλά παλαιά με νέες ενορχηστρώσεις με νέο ήχο, ωραίες διασκευές, με ακούσματα του τόπου μας. «Σε αυτόν το δίσκο το θέμα δεν είναι η Λέσβος, ακούς Λέσβο αλλά δεν είναι είναι τα μικρασιάτικα τραγούδια που ακούγονται και παίζονται στο βορειανατολικό Αιγαίο» είπε ο Πάνος Βέργος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey