Συμμετείχε ως ο μοναδικός έλληνας προσκεκλημένος ομιλητής, επιβεβαιώνοντας τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Κίνα των 11.800 προστατευόμενων περιοχών

Ο Νίκος Ζούρος στο 1ο Παγκόσμιο φόρουμ για την προστασία της φύσης

05/11/2019 - 17:01 Ενημερώθηκε 05/11/2019 - 17:06

Το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη διατήρηση της φύσης και προστατευόμενων περιοχών, πραγματοποιήθηκε από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου στην πόλη Shenzhen της Κίνας. Συμμετείχαν επικεφαλείς διεθνών οργανισμών (IUCN, UN Environment, GGN, WWF, ICSU, etc)  και εθνικών αντιπροσωπειών από 10 χώρες με αναπτυγμένα συστήματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Αίγυπτος, κλπ).

Από την Ελλάδα συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο Παγκόσμιο Φόρουμ ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Νέο σύστημα διακυβέρνησης

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ παρουσιάστηκε το νέο σύστημα διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών της Κίνας,  η εμπειρία της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε διεθνές επίπεδο και οι προσπάθειες για την προστασία της βιοποικιλότητας και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την προστασία της φύσης μέσα από εμβληματικά παραδείγματα προστατευόμενων περιοχών.

Στα πλαίσια της διάσκεψης διοργανώθηκαν θεματικά συμπόσια στα ακόλουθα θέματα:

  • Το σύστημα των προστατευόμενων περιοχών και η πολιτική διαχείρισης γης στην Κίνα
  • Διαχείριση και οικολογική αποκατάσταση οικοτόπων άγριας ζωής
  • Εμπειρίας αναψυχής σε προστατευόμενες περιοχές και οικολογικά προϊόντα
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση και κοινωνική συμμετοχή
  • Νομοθεσία, κανονισμοί διαχείρισης και σύστημα φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
  • Παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των σχεδίων διαχείρισης για την διατήρηση της φύσης.
  • Η συμμέτοχη των πολιτών στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών
  • Διεθνής συνεργασία και πρόοδος στην διαχείριση προστατευόμενων περιοχών
  • Αστική ανάπτυξη και προστατευόμενες περιοχές

11.800 προστατευόμενες περιοχές στην Κίνα

Η Κίνα έχει θεσμοθετήσει περισσότερες από 11.800 προστατευόμενες περιοχές, καλύπτοντας το 18% της χερσαίας έκτασής της και το 4,6% της θαλάσσιας, με στόχο την δημιουργία του πιο εκτεταμένου μηχανισμού διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών μέχρι το 2025.

Οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες - εθνικά πάρκα, φυσικά πάρκα και προστατευόμενες φυσικές περιοχές, δήλωσε ο Li Chunliang, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Δασών και Λιβαδιών, στην οποία έχει ανατεθεί η ευθύνη όλων των προστατευόμενων περιοχών της Κίνας.

Δέκα πιλοτικά προγράμματα για δημιουργία εθνικών πάρκων, που αντιπροσωπεύουν τα πιο τυπικά φυσικά οικοσυστήματα της Κίνας, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2020. Τα πιλοτικά εθνικά πάρκα περιλαμβάνουν το Εθνικό Πάρκο Giant Panda, το Εθνικό Πάρκο Τριών Ποταμών και το Εθνικό Πάρκο Σιβηρικού Τίγρη και Λεοπάρδαλης.

Οι φυσικές προστατευόμενες περιοχές είναι εκείνες οι περιοχές που φιλοξενούν άγρια ​​ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση ή έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προστασία των φυσικών οικοτόπων.

Σήμερα, οι προστατευόμενες περιοχές της Κίνας - συμπεριλαμβάνουν 35 εκατομμύρια εκταρίων φυσικών δασών και 20 εκατομμύρια εκταρίων υγροτόπων - προστατεύουν το 85% της συνολικής άγριας ζωής της χώρας και το 65% των φυτών της.

Τα φυσικά πάρκα, όπου ο μηχανισμός λειτουργίας τους παρουσιάσθηκε επίσημα για πρώτη φορά, θα διαδραματίσουν ένα ρόλο στην παροχή μεγαλύτερης αλληλεπίδρασης μεταξύ φύσης και ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, των επιστημονικών μελετών και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τον Ιούνιο, το Kρατικό Συμβούλιο παρουσίασε μια κατευθυντήρια οδηγία για την καθιέρωση του μηχανισμού των προστατευόμενων περιοχών με τα εθνικά πάρκα ως κύρια συνιστώσα σε μια προσπάθεια προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης.

"Ως μία από τις χώρες που διαθέτουν τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα των πόρων στον κόσμο, η Κίνα έχει καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για την προστασία τους", δήλωσε ο Li Chunliang κατά την τελετή έναρξης του πρώτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διατήρηση της Φύσης.

 

Τα περισσότερα γεωπάρκα

Η Κίνα θα εκπονήσει νόμο επικεντρωμένο σε προστατευόμενες περιοχές για να εγγυηθεί την εφαρμογή του μηχανισμού και να δημιουργήσει βάση δεδομένων και μηχανισμό επιτήρησης, ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη διασυνοριακή συνεργασία σε προστατευόμενες περιοχές και τη συμμετοχή των πολιτών.

Από την ίδρυση το 1956 της πρώτης προστατευόμενης περιοχής της φύσης - της προστατευόμενης περιοχής της ορεινής πολιτείας Dinghu - η Κίνα διαθέτει πλέον 10 πιλοτικά εθνικά πάρκα, 474 εθνικές προστατευόμενες περιοχές και 244 εθνικής σημασίας τοποθεσίες φυσικού κάλλους. Επιπλέον, η Κίνα έχει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό Παγκόσμιων Γεωπάρκων (39), Μνημείων παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς (14), και Μικτών θέσεων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (4).

"Οι προστατευόμενες φυσικές περιοχές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της οικολογικής ασφάλειας του έθνους, στην προστασία της βιολογικής του ποικιλίας, στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και στη βελτίωση του οικολογικού περιβάλλοντος", δήλωσε ο ο Li Chunliang.

Και ομιλία του Ν. Ζούρου

Στην ομιλία του ο Ν. Ζούρος παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και αναφέρθηκε στις δράσεις των γεωπάρκων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την αλληλεξάρτηση μεταξύ γεωποκιλότητας και βιοποικιλότητας. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα επιτυχή παραδείγματα προστασίας, ανάδειξης και αποτελεσματικής διαχείρισης γεωλογικών μνημείων όπως το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Σε ειδική τελετή στα πλαίσια του συνεδρίου ο Καθηγητής Ν. Ζούρος και ο Li Chunliang επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Δασών και Λιβαδιών απένειμαν ειδικά βραβεία στις δύο προστατευόμενες περιοχές που αναγνωρίσθηκαν  το 2019 ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey