Από τις 6 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου στο Κολωνάκι

Ο Δημήτρης Γέρος εκθέτει στην Αθήνα

08/03/2020 - 16:34 Ενημερώθηκε 06/03/2020 - 16:49

Ο διεθνής εικαστικός Δημήτρης Γέρος εκθέτει 30 έργα ζωγραφικής, από τις 6 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου 2020, στην κεντρική Αίθουσα του Εικαστικού Κύκλου ΔΛ, Ακαδημίας 6, στο Κολωνάκι. Τα έργα έγιναν τα τελευταία 27 χρόνια στην Ελλάδα και στην Αμερική.

Πρόκειται για ακουαρέλες σε χαρτί σε μικρά και μεγάλα μεγέθη, που τα διακρίνει μια λεπτομερής και ρεαλιστική γραφή. Όλα τα έργα είναι πολύχρωμα, αφού αφορούν παλαιότερες ζωγραφικές περιόδους του και όχι ασπρόμαυρα, σαν τα έργα που έδειξε πριν 3 χρόνια στην Αθήνα τα οποία είχαν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση με την θεματολογία τους. Στα περισσότερα από τα έργα της έκθεσης επικρατεί το γνωστό ανθρωπάκι των πινάκων του, που λειτουργεί και ως ετεροπροσωπία του υπερρεαλιστή καλλιτέχνη, και το οποίο, αενάως κινούμενο, ανάμεσα στο πραγματικό και το μεταφυσικό, συνεχίζει να αφηγείται με αινιγματική κριτική και αφυπνιζόμενη συνείδηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Παράλληλα, η οικολογική ευαισθησία του καλλιτέχνη, σ’ αυτά όπως και στα προηγούμενα έργα του, παραμένει ακόμα προφητική.

Λόφοι, αχανή τοπία, πουλιά, δέντρα, σύννεφα σαν σπερματοζωάρια, λεκέδες, ηφαίστεια συνυπάρχουν προκειμένου να δημιουργήσουν αυτό που οι σουρεαλιστές ονομάζουν «Θείο Τέχνασμα».

Ο γνωστός Αμερικανός τεχνοκριτικός Dominique Nahas γράφει, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο της έκθεσης: Ο Δημήτρης Γέρος δημιουργεί εικόνες που καθηλώνουν όλες μας τις αισθήσεις. Αυτή η εικονογραφία, με τη διαμεσολάβηση του τυχαίου και της ονειροπόλησης, είναι μια δύναμη ποιητική και συνάμα συμφιλιωτική. Μέσα από αυτήν ο καλλιτέχνης συμβιβάζεται με τον κόσμο χρησιμοποιώντας ένα έργο-δημιούργημα της φαντασίας του το οποίο προσλαμβάνει προσωπικές και παγκόσμιες διαστάσεις. Στο πλαίσιο των οραμάτων του, ανακαλύπτει εκπληκτικές ποιητικές σχέσεις μεταξύ αντικειμένου και περιεχομένου. Από αυτή την άποψη η άσκηση της τέχνης του αποτελεί μέσο, συνάμα και σκοπό, για την αυτοανανέωση μέσω της αυτοαποκάλυψης. Για τον θεατή η τέχνη του Δημήτρη Γέρου θα μπορούσε καλύτερα να εκληφθεί σαν πολιτιστικό δώρο με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Τέχνη σαν τη δική του πλουτίζει τον κόσμο, παρέχοντάς του ένα διαφορετικό και μοναδικό όραμα γοητείας και περισυλλογής.

 

Η επόμενη έκθεση του Δημήτρη Γέρου θα πραγματοποιηθεί στην Throckmorton Fine Arts της Νέας Υόρκης, από 11 Ιουνίου έως τέλος Σεπτεμβρίου 2020, όπου ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έκανε τα τελευταία 35 χρόνια στη Λέσβο. Θα εκτεθούν τοπία, σκηνές με ανθρώπους και γυμνά φωτογραφημένα σε διάφορα μέρη του νησιού.

Στη συνέχεια, στις 31 Οκτωβρίου, θα εκθέσει στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Ταιπέι (Taipei- Taiwan), τον Δεκέμβριο θα παρουσιάσει καινούργια έργα ζωγραφικής στην γκαλερί «Καπάταης» της Λευκωσίας και τον Φεβρουάριο του 2021 θα εκθέσει στη γκαλερί Tintera στο Κάιρο ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που έκανε στην Αίγυπτο πριν από 20 χρόνια.

Οι μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 11:00-20:00 και Τετάρτη-Σάββατο 11:00-16:00. Πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε στο τηλ. 210 3646 818

 

Λαμπρογιάννης Πεφάνης - Στέφανος Φευγαλάς

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΙΙΙ

216 οργανικοί σκοποί από Μικρά Ασία, Πόντο, Καππαδοκία, Αζοφική και Κάτω Ιταλία

(Πρόλογος: Δημήτρης Κοφτερός)

Εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας, Αθήνα 2020, σελ. 352

 

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας το βιβλίο Μουσικές Καταγραφές ΙΙΙ - 216 οργανικοί σκοποί από Μικρά Ασία, Πόντο, Καππαδοκία, Αζοφική και Κάτω Ιταλία. Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι μουσικολόγοι Λαμπρογιάννης Πεφάνης και Στέφανος Φευγαλάς. Στις 352 σελίδες της έκδοσης περιλαμβάνονται 216 οργανικοί σκοποί σε μουσική σημειογραφία από τη Μικρά Ασία, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα παράλια της Προποντίδας, τις ευρύτερες περιοχές του Πόντου, της Καππαδοκίας, του Ικονίου, της Αζοφικής Θάλασσας και της Κάτω Ιταλίας. Στο νέο αυτό βιβλίο περιέχεται ειδικό κεφάλαιο που περιλαμβάνει οργανικούς σκοπούς από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, περιέχονται καταγραφές 30 σκοπών που συνδέονται με τη μικρασιάτικη μουσική παράδοση όπως αποδόθηκαν από Λέσβιους λαϊκούς οργανοπαίχτες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα ονόματα του Χαρίλαου Ρόδανου (Αγιάσος), του Τάσου Κουλούρη (Πολιχνίτο), του Γιάννη Σουσαμλή (Αγιάσος), του Μιχάλη Κυριάκογλου (Κάπη) και του Παναγιώτη Χρήστου (Πλαγιά). Τον πρόλογο του βιβλίου γράφει ο Λέσβιος δεξιοτέχνης του σαντουριού, ερευνητής και συγγραφέας Δημήτρης Β. Κοφτερός.

Τα ηχητικά τεκμήρια που αξιοποιήθηκαν ως πηγές αντιστοιχούν σε παλιές ηχογραφήσεις, τόσο αρχειακές όσο και δισκογραφημένες. Συνεπώς, κατά την αποτύπωση σε μουσική σημειογραφία καταγράφεται γενικά το μουσικό ύφος των παλαιότερων γενεών, αλλά και ειδικά το προσωπικό ύφος κάθε οργανοπαίχτη. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά), περιλαμβάνει επεξηγηματικό σημείωμα και πηγές, ενώ αποτελεί τη συνέχεια των δύο προηγούμενων τόμων (Μουσικές Καταγραφές Ι - 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο, 2014 και Μουσικές Καταγραφές ΙΙ - 200 οργανικοί σκοποί από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, 2016). Οι δύο τόμοι αξιοποιούνται ήδη ως πανεπιστημιακά συγγράμματα σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σε μουσικά σχολειά, ωδεία και μουσικές σχολές. Το υλικό της νέας έκδοσης μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης διάφορων μουσικών παραμέτρων (τροπικότητα, ρυθμική διάρθρωση, μορφή, ύφος, κ.λπ.), αλλά και να αξιοποιηθεί στη διδασκαλία των μουσικών οργάνων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey