Ένα τμήμα της αντιπροσωπείας υποστήριξης των Ελληνικών συμμετοχών στην Διεθνή τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης (ΕΜΙΤΤ)  το 2014, της ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ. Ο Χασάν είναι τρίτος από δεξιά Ένα τμήμα της αντιπροσωπείας υποστήριξης των Ελληνικών συμμετοχών στην Διεθνή τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης (ΕΜΙΤΤ) το 2014, της ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ. Ο Χασάν είναι τρίτος από δεξιά

Ο ….δικός μας Hasan

07/01/2023 - 11:00

Κυκλοφορεί ήδη στην Τουρκία με μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο στους κύκλους της διανόησης αλλά και απλών ενδιαφερόμενων για φιλοσοφικά θέματα, το βιβλίο του Hasan Genscan, για τις σκέψεις και τη φιλοσοφία του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Αναξαγόρα. Το βιβλίο κάνει μια ευρεία αναφορά στην προσέγγιση του μεγάλου αυτού αρχαίου στοχαστή στη διαμάχη διαμέσου των αιώνων μεταξύ επιστημονικών δεδομένων και αυθαίρετων απόψεων, που γίνεται προσπάθεια από τις εκάστοτε εξουσίες να επιβληθούν εκ των άνω, χωρίς να αντέχουν στη δοκιμασία της επιστημονικής βασάνου.  

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα που μας έστειλε ο Χασάν στα Ελληνικά, από την παρουσίαση του βιβλίου του, που συμπυκνώνει τη βάση των νοημάτων που πραγματεύεται η μελέτη του.

 

Μια …Ασέβαστη Δίκη της Ασέβειας 

« Κάθε λόγος πρέπει να αξιολογείται στο πλαίσιο του. Οι γενικές κοινωνικές αξίες της περιόδου μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην υλοποίηση των επιστημονικών δεδομένων. Σε όλη την ιστορία, υπάρχουν συχνά παραδείγματα όπου αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία αντιτίθενται στις επιστημονικές μελέτες για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα όταν είναι απαραίτητο. Σε κάθε εποχή μαρτυρείται ότι οι κρίσεις δεν γίνονται με επιστημονικά κριτήρια, αλλά με αποδοχές θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αντικείμενο αυτής της μελέτης είναι η κατηγορία της ασέβειας μιας ασεβούς στάσης που αγνοεί τη μαρτυρία της πραγματικότητας. Δεν μπορούν να αναμένονται παραχωρήσεις από επιστημονικές μελέτες που εξέλιξαν την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα στο όνομα περιοδικών αξιολογικών κρίσεων. Σε αυτή τη διαδικασία τονίζεται η συνέπεια της επιστημονικής στάσης του Αναξαγόρα, που φωτίζει και το μέλλον μας.» 

Ευχόμαστε ολόψυχα για το μεν βιβλίο «καλοτάξιδο» για δε το φίλο μας το Χασάν να είναι υγιής και να προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες προσπάθειες που φέρνουν κοντά τους συμπατριώτες του στην αρχαία Ελληνική Γραμματεία και τις επιμέρους προσεγγίσεις της. 

Γιατί «ο δικός μας Χασάν»; Με το Χασάν γνωριστήκαμε τυχαία όταν αναζητούσαμε μεταφραστή για τη λειτουργία του περιπτέρου μας της «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΓΑΙΟΥ ΑΕ» στην τουριστική έκθεση της Σμύρνης πριν από 12 περίπου χρόνια, όταν συμμετείχαμε στη συγκεκριμένη έκθεση ως εταιρία για πρώτη φορά. Ο Χασάν, άριστος γνώστης της Ελληνικής γλώσσας, αφού μετά τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου της Σμύρνης έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πάνω σε θέματα Ελληνικής φιλοσοφίας, πέρα από την άψογη δουλειά του μας κέρδισε αμέσως με την ποιότητα του χαρακτήρα του που μας έκανε να τον νοιώσουμε σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας μας στη δραστηριότητα της συμμετοχής μας στις εκθέσεις τουρισμού στην Τουρκία. Από τότε, και για δέκα περίπου χρόνια, που κράτησε το μεγάλο ταξίδι της εταιρίας μας που είχε καταφέρει να έχει την αποκλειστικότητα για την Ελλάδα των συμμετοχών στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, έχοντας πελάτες κατά καιρούς εκτός από τους ιδιώτες και οκτώ διαφορετικές Περιφέρειες και πάνω από 30 Δήμους από όλη τη χώρα, ο Χασάν ήταν το «δεξί μας χέρι», μαζί με τον άλλο βασικό μεταφραστή μας, τον Ίμβριο στην καταγωγή Στέλιο Πούλαδο. Γι αυτό και αισθανόμαστε περηφάνια που είναι φίλος μας και έσπευσε να μοιραστεί μαζί μας τη χαρά της γέννησης του πρώτου πνευματικού του παιδιού, του βιβλίου του για τον Αναξαγόρα.  

Υ.Γ. Προσωπικά έχω άλλον ένα λόγο να καμαρώνω αλλά και να νιώθω ευγνωμοσύνη απέναντι στο Χασάν. Όταν στη διάρκεια μιας από τις πολλές αποστολές μας στην Τουρκία για την προώθηση του Ελληνικού τουρισμού, πριν από πέντε περίπου χρόνια, είχα μια σοβαρή περιπέτεια υγείας, ο Χασάν (μαζί με το Στέλιο και την Πινάρ) στάθηκε δίπλα μου σαν αδελφός.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey