FOLLOW US

Πολιτισμός

Μια υπέροχη εγκυκλοπαίδεια για την ελαιοκομία και το ελαιόλαδο

«Ένα βιβλίο για το ελαιόλαδο, επειδή το ελαιόλαδο αποτελεί για τη χώρα μας έναν τεράστιο πλούτο, οικονομικό, κοινωνικό-πολιτικό, πολιτιστικό, διατροφικό, οικολογικό, που σήμερα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Καθώς όλες οι άλλες χώρες προοδεύουν, η Ελλάδα έχει μείνει ουραγός, χάνοντας συνεχώς ευκαιρίες (και περί τα 420 εκ. ευρώ ετησίως) και έδαφος στον ανταγωνισμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καταντήσει και το λάδι ένα χαμένο εθνικό προϊόν, όπως η σταφίδα. Ούτε έχουμε τα περιθώρια να επιζήσουμε μόνο από τον παρασιτισμό και τον τουρισμό της φτήνιας».

Μ’ αυτά τα λόγια ο Βασίλης Ζαμπούνης, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ελιά και το λάδι, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να αναλάβει την πρωτοβουλία και τον συντονισμό μιας εγκυκλοπαίδειας για την ελαιοκομία. Στην πολυσέλιδη έκδοση, 700 σελίδες, παρουσιάζεται αναλυτικά, με απλό και κατανοητό τρόπο, η ιστορία, η παραγωγική διαδικασία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι προοπτικές αυτού του εμβληματικού, για τη χώρα μας, προϊόντος. Συμμετέχουν 37 συγγραφείς, ειδικοί επιστήμονες, που καλύπτουν όλη την «αγροδιατροφική αλυσίδα» του ελαιολάδου. Οι 700 έγχρωμες σελίδες κοσμούνται με εκατοντάδες φωτογραφίες, ανάμεσά τους και του γνωστού φωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή.

Αναλυτικότερα η «εγκυκλοπαίδεια» χωρίζεται σε επτά ενότητες και σε 38 κεφάλαια. Οι ενότητες είναι: Ιστορία και Πολιτισμός, Η πρωτογενής παραγωγή, Το ελαιοτριβείο, Συσκευασία-Τυποποίηση, Θέματα χημείας του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου, Υγεία και διατροφή, Θέματα αγροτικής ελαϊκής πολιτικής.

Μερικοί από τους τίτλους των κεφαλαίων είναι: Η διαδρομή του ελαιοδένδρου διά μέσου των αιώνων, Ελαιόλαδο: Παραδοσιακές πρακτικές στην καθημερινή ζωή, τον πολιτισμό και τη λατρεία, Ελληνικές ποικιλίες ελιάς, Εγκατάσταση ελαιοφυτείας, Τεχνικές πολλαπλασιασμού της ελιάς, Σύγχρονες μέθοδοι άρδευσης, Η διαχείριση του εδάφους, Ορθολογική λίπανση της ελιάς, Οι κυριότερες ασθένειες της ελιάς και η αντιμετώπισή τους, Το κλάδεμα της ελιάς, H καρποφορία της ελιάς, Συγκομιδή ελιάς για παραγωγή λαδιού, Η Ευφυής Γεωργία στην καλλιέργεια της ελιάς, Κλιματική Αλλαγή και Καλλιέργεια της Ελαίας, Ορθές βιομηχανικές πρακτικές στο ελαιοτριβείο, Καινοτομίες στο ελαιοτριβείο κατά την παραλαβή του παρθένου ελαιολάδου, Ορθές πρακτικές κατά τα στάδια της μεταφοράς, αποθήκευσης και συσκευασίας ελαιολάδου, Η οργανοληπτική αξιολόγηση και η σημασία της στον ποιοτικό έλεγχο του παρθένου ελαιολάδου, Το πυρηνέλαιο ως ένα ιδιαίτερο προϊόν, Τα ήσσονα συστατικά του ελαιολάδου, η διατροφική του αξία και οι εφαρμογές στη μαγειρική, Ελαιόλαδο και πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων, Ο τομέας του ελαιολάδου στην ΚΑΠ, Πρότυπα και Πιστοποίηση Ελαιολάδου, κ.ά..

«Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια επιστημονική καινοτομία. Η έκδοση αυτή έχει ως σκοπό να εφοδιάσει με τις κατάλληλες γνώσεις τον φοιτητή, τον γεωπόνο, τον νέο, ακόμη και τον έμπειρο ελαιοκαλλιεργητή και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο, όσον αφορά στην αύξηση της απόδοσης και βελτίωσης της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων. Οι γνώσεις που δίνονται στο βιβλίο ανοίγουν νέες αγορές και μπορούν να επηρεάσουν προς το βέλτιστο τους τρόπους καλλιέργειας και παραγωγής ελαιολάδου ακόμη δε και την αλυσίδα παραγωγής[…]», έγραψε μεταξύ άλλων για το βιβλίο, ο Ιωάννης Θεριός, ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας του ΑΠΘ.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη «Γαία επιχειρείν» και την «Άξιον εκδοτική».

 

Π.Σ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 17:59
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top