Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση των εκδόσεων «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO» & «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ»

Μια βραδιά γεμάτη Λέσβο

10/08/2021 - 22:03

Μια  όμορφη καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη με μουσική, τραγούδι, απαγγελία, εικόνες και φως έζησαν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση «Αυτή είναι η Λέσβος» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με μεγάλη προσέλευση κοινού και με τήρηση όλων των πρωτοκόλλων κατά της πανδημίας για την παρουσίαση των εκδόσεων «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO» και «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα ιδιαίτερα θερμό καλωσόρισμα από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί φίλοι του Απολιθωμένοι Δάσους από το Σίγρι, την Ερεσό, το Μόλυβο, τη Μυτιλήνη και πολλές ακόμα περιοχές της Λέσβου.

Με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση και ο Βουλευτής Λέσβου κ. Γιάννης Μπουρνούς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε μουσικά με τον σολίστ κιθάρας Μανώλη Ανδρουλιδάκη και την Ελένη Κατσούλη, οι οποίοι ενθουσίασαν το κοινό ενώ παράλληλα εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη από τη Λέσβο εναλλάσσονταν με τα μουσικά ακούσματα.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκε το λεύκωμα «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO». Η Όλγα Νικολαϊδου, ηθοποιός και συγγραφέας, η οποία παρουσίασε και την εκδήλωση, έκανε μια ιστορική επισκόπηση παρουσίασε το ιστορικό αποτύπωμα και τον πολιτισμό της Λέσβου, η οποία αναδύεται από τον Χρόνο και τον Τόπο, με μια εντυπωσιακή συμμαχία των Αισθήσεων με τον Λόγο.

Ακολούθως ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO», αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημασία της ανακήρυξης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO, ένα σήμα ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη των γεωλογικών και φυσικών μνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου και της μοναδικής σχέσης τους με τον πολιτισμό της Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Απολιθωμένο Δάσος, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση και μοναδικό στολίδι του Γεωπάρκου Λέσβου.

Εκτεταμένα αποσπάσματα από το ηχόραμα του Δημήτρη Ταλιάνη «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO», παρεμβάλλονταν μεταξύ των ομιλητών. Η μοναδικότητα των φωτογραφιών και τα κείμενα που το συνόδευαν ενθουσίασαν το κοινό. Το ηχόραμα μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες από κάθε γωνιά της Λέσβου, παρουσίασε γνωστά και άγνωστα τοπία και μνημεία του νησιού.

Στη συνέχεια μίλησε η κα. Ανθούλα Δανιήλ, Δρ. Φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στα χαρακτηριστικά, τις θεματικές ενότητες και τους συντελεστές της εκδοσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκδότης και ιδρυτής της αλυσίδας πολιτισμού «ΙΑΝΟΣ» κ. Νίκος Καρατζάς.

«Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ»

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ». Αρχικά η κα. Φωτεινή Τιρπιντήρη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» αναφέρθηκε στην ίδρυση του συλλόγου και στις προσπάθειες για την ανάδειξη της ελαιοκαλλιέργειας στη Λέσβο.

Στη συνέχεια η κα. Ανθούλα Δανιήλ, Δρ. Φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του λευκώματος «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ» και τόνισε ότι πρόκειται για δύο σημαντικές εκδόσεις που παρουσιάζουν τη μοναδικότητα του Γεωπάρκου Λέσβου.

Ακολούθως ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναφέρθηκε στη σχέση των πετρωμάτων και της γεωλογικής δομής της Λέσβου με την ελαιοκαλλιέργεια στη Λέσβο.

Εκτεταμένα αποσπάσματα από το ηχόραμα του Δημήτρη Ταλιάνη «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ», παρεμβάλλονταν και πάλι μεταξύ των ομιλητών. Οι φωτογραφίες ξεδίπλωναν την ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας αλλά και την ομορφιά του λεσβιακού ελαιώνα και το μόχθο των ανθρώπων κατά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης ευχαρίστησε το κοινό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των εκδόσεων Τοπίο για την παρουσίαση μέσα από φωτογραφικά λευκώματα τις άγνωστες ομορφιές του νησιού που μέσα από τα βιβλία ταξιδεύουν  σε όλο τον κόσμο.

Το Λεύκωμα «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO»

Το λεύκωμα «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO» είναι μια πολυτελή έκδοση 200 σελίδων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, άριστης ποιότητας εκτύπωσης σε χαρτί εκδόσεων τέχνης, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί οι πλέον προηγμένες τεχνικές εκτύπωσης, με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια.

Τα κείμενα έχουν γράψει ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ο συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης. Το βιβλίο πλαισιώνεται από εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η ελκυστική εικόνα του νησιού που συγκίνησε και ενέπνευσε ποιητές, ζωγράφους, φιλοσόφους και η οποία ακόμη και σήμερα επιμένει να προσφέρει απλόχερα εικόνες αισθητικής απόλαυσης, γνώσης, τέρψης και αναψυχής.

Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO», οι αναγνώστες προσκαλούνται να γνωρίσουν τα τοπία, τη φύση και τον πολιτισμό της Λέσβου, να αναζητήσουν στοιχεία της ιστορία της και τεκμήρια της γεωλογικής εξέλιξης στο Αιγαίο εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ο αναγνώστης περιπλανιέται σε γνωστά και άγνωστα μέρη του νησιού και ανακαλύπτει κρυμμένες ομορφιές, που συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό από εικόνες της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου. Μέσα από μοναδικές φωτογραφίες αναδεικνύεται η ελκυστική εικόνα του νησιού που συγκίνησε και ενέπνευσε ποιητές, ζωγράφους, φιλοσόφους και η οποία ακόμη και σήμερα επιμένει να προσφέρει απλόχερα εικόνες αισθητικής απόλαυσης, γνώσης, τέρψης και αναψυχής. Γνωστά τοπία και μνημεία – σύμβολα της λεσβιακής ταυτότητας ενώνονται με εικόνες άγνωστες των κρυμμένων θησαυρών της φύσης και της ιστορίας της Λέσβου.

Το Λεύκωμα «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ»

Το λεύκωμα «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ» είναι μια πολυτελή έκδοση 208 σελίδων, 25x28 εκ. με αρχειακό υλικό, 20 έργα ζωγραφικής και 100 πρωτότυπες φωτογραφίες σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα (Geoffrey Cox). Τα κείμενα έχουν γράψει η Μαρία Γρηγορά, ο Καθ. Νίκος Ζούρος, ο Νίκος Θωμαΐδης, ο Νίκος Καραπιδάκης, ο Νίκος Σηφουνάκης και ο Νίκος Ψιλάκης.

Η ελιά στη Λέσβο γίνεται σύμβολο, ιδέα και εμπνέει καλλιτέχνες. Είναι ο αξιόπιστος μάρτυρας των ανέμων και του μόχθου του ξωμάχου, ο ασφαλής ιστορικός της περιπέτειας για ανάπτυξη και πρόοδο. Ξέρει να αντέχει στη φθορά του χρόνου, αλλά και να προσφέρει την αφθαρσία της στιγμής.

Η ελιά της Λέσβου είναι το πολύχρωμο βλέμμα του Θεόφιλου και η ατίθαση ομορφιά ελευθερίας στα έργα των νεότερων ζωγράφων. «Στον ίσκιο της γιαγιάς ελιάς» ο «μύστης των φύλλων» της, ο Οδυσσέας Ελύτης, χάραξε το «όνομα το αγαπημένο». Η Λέσβος είναι το νησί που σέβεται τον χρόνο ως μέτρο αλήθειας και ομορφιάς και εμπιστεύεται τη γη ως μήτρα ζωής και ανάπτυξης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey