FOLLOW US

Πολιτισμός

Μια ιδιότυπη σινε-μαγεία
Η φωτό τραβήχτηκε πέρυσι 17 Ιουλίου με κινητό τηλέφωνο. Είχε αρχίζει να ψιχαλίζει, ο κόσμος τραβήχτηκε πίσω, κάτω από στέγαστρο, ενώ ο μεν Αλεξέλλης συνέχιζε τον πρόλογο απτόητος, ο δε Παπαδόπουλος που είχε έρθει να ΄πάρει στιγμιότυπα, έβγαλε το μπουφάν του και σκέπασε την κάμερα!!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΥΧΝΙΑΤΗΣ

Χημικός

 

Στην εποχή μας, που η επικρατούσα τάση είναι τα πάντα να αντιστοιχίζονται με το οικονομικό αποτέλεσμά τους και να αξιολογούνται με βάση αυτό, που ακόμη αρχές και ιδεολογίες ενίοτε συλλαμβάνονται γονυπετούσες στην τάση αυτή, ο ανιδιοτελής εθελοντισμός της μονομερούς κοινωνικής προσφοράς πραγματικά σπανίζει. Αλλά υπάρχει. Και δημιουργεί με σεμνότητα σε πείσμα της επιθετικής επεκτατικότητας του σύγχρονου ατομικισμού και ωφελιμισμού.

Φωτεινό αποτέλεσμα ενός τέτοιου εθελοντισμού είναι αυτό που γεύεται το κοινό της Μυτιλήνης, και όχι μόνο, όταν κάθε καλοκαιρινή Δευτέρα και Πέμπτη απολαμβάνει στο Αρχοντικό Γεωργιάδη τις κινηματογραφικές βραδιές που οργανώνει ο γνωστός θιασώτης του κινηματογράφου και βαθύς γνώστης του, Φιλόλογος Παναγιώτης Αλεξέλλης. Λίγοι, ίσως, γνωρίζουν τις διαδικασίες που προηγούνται των προβολών και αρχίζουν από τον χειμώνα. Εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η παραχώρηση της χρήσης του Αρχοντικού, η διάθεση φροντιστή του χώρου, η έγκριση της δαπάνης για την ηλεκτρική και ηλεκτρονική υποδομή και η εκτύπωση προγράμματος των προβολών. Παράλληλα μ’ αυτές, ήδη από τον χειμώνα, ο ίδιος επιδίδεται στην προσεκτική επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν και στη συλλογή στοιχείων για την ιστορία τους, το περιεχόμενό τους και την τεχνική τους, με τα οποία εμπλουτίζει τους ενημερωτικούς για το κοινό προλόγους του. Κριτήρια επιλογής των ταινιών, εκτός από την ηλικία τους, είναι το περιεχόμενο και το ηθικό υπόβαθρο των σεναρίων τους, καθώς και η αισθητική και η τεχνική αρτιότητά τους για την εξασφάλιση ψυχαγωγίας του κοινού. Ό,τι χρειάζεται διακαώς σήμερα ο άνθρωπος για την αποφόρτισή του, έστω και για δύο ώρες. Πολύτιμες όμως. Όλοι βέβαια αντιλαμβάνονται τη διάσταση της αυτοδέσμευσης του Παναγιώτη Αλεξέλλη να είναι παρών σε όλα τα θερινά του ραντεβού. Και όλα αυτά χωρίς κανένα οικονομικό όφελος του εμπνευστή και υλοποιητή τους.

Μ’ αυτόν τον εθελοντισμό και με τη συνδρομή της Περιφέρειας η Μυτιλήνη «απέκτησε», δίκην θεσμού, πέντε χρόνια τώρα, ιδιότυπο θερινό σινεμά που δωρεάν προσφέρεται στο κοινό. Η ιδιοτυπία του έγκειται, πέραν της φύσης του και της υψηλής ποιότητας και είδους των ταινιών, στη μεστή ηλικία τους, αφού οι ενσωματωμένες σ’ αυτές καταφανώς διακριτές αξίες και αναζητήσεις, ωχρές πλέον στην εποχή μας, ωθούν ακούσια τον θεατή σε συγκρίσεις και όχι σπάνια σε νοσταλγία.

Προσωπικά, ως ευγνώμων αποδέκτης, κατά το δυνατόν αδιαλείπτως, της ευγενικά προσφερομένης σινεμαγείας από τον Παναγιώτη Αλεξέλλη, ο γράφων διερωτώμαι εάν ο χαρακτηρισμός «ανιδιοτελής εθελοντισμός» εμπεριέχει πλεονασμό. Αλλά με την εννοιολογική διαπλάτυνση, που έχει υποστεί σήμερα ο όρος «εθελοντισμός», ο επιθετικός προσδιορισμός «ανιδιοτελής» είναι μάλλον απαραίτητος στην προκειμένη περίπτωση.

Το εφετινό κινηματογραφικό πρόγραμμα βρίσκεται κοντά στο τέλος του. Εύχομαι του χρόνου να ξαναδούμε τον Παναγιώτη Αλεξέλλη στην πρεμιέρα του, να δίνει το στίγμα της ταινίας που θα παίξει με το ίδιο γνωστό σε μας πάθος που τον διακρίνει. Αλλά και να ακολουθήσουν πολλές - πολλές πρεμιέρες. Το κοινό του, είμαι βέβαιος, ότι εύχεται το ίδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 11:54
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top