Λίγες σκέψεις για δυο Ημερολόγια του Παναγιώτη Σκορδά

16/01/2018 - 17:00

Παναγιώτης Σκορδάς

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018. Γράμματα. Τέχνες. Πολιτισμός

Εκδόσεις «Μύθος»

 

Στις «Λεσβιακές Σελίδες» του 1950 των Δελή και Μαντζουράνη («Λεσβιακό Ημερολόγιο» ήταν και αυτό το βιβλίο) ο μακαριστός Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος ο Α΄ σημείωνε την αξία και σημασία του έργου αυτού: «Εν τοις εσχάτοις τούτοις καιροίς, ότε η προσοχή των πολλών εστράφη προς την ύλην».

Ο σχετλιασμός της εκάστοτε σύγχρονης εποχής επαναλαμβάνεται και στον χαιρετισμό του σημερινού Μητροπολίτη μας Ιακώβου Γ΄ στο «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018» του Παναγιώτη Σκορδά, που άρτι κυκλοφόρησε. «Ζώντας σε χρόνους ζοφερούς από κάθε άποψη», λέγει ο Σεβασμιότατος, αλλά και συνάμα δείχνει τον δρόμο της αντιμετώπισης των εν του κόσμου δυσχερειών και θλίψεων, τον Σωτήρα Χριστό. «Αλλά, θαρσείτε» έλεγε κι Εκείνος. Το «Λεσβιακό Ημερολόγιο», λοιπόν, είναι μια πνευματική τροφή, αντίδρομη, στον αείποτε υπάρχοντα υλισμό του κοινωνικού περίγυρου.

Στον παρόν απάνθισμα των πρωτοτύπων κειμένων και ζωγραφικών πινάκων η Λογοτεχνία, η Ιστορία, η Αρχαιολογία, η Λαογραφία, η Τοπιογραφία και γενικά η ομορφιά και το ενδιαφέρον της πνευματικής Λέσβου απεικονίζονται για άλλη μια φορά, προσφέροντας γνώση και τέρψη στον αναγνώστη.
Γι’ αυτό συγχαίρουμε και μ’ αυτό εδώ το σημείωμα τον δημιουργό τού Λεσβιακού Ημερολογίου 2018», φιλόλογο, κ. Σκορδά.

 

 

Ημερολόγιο 2018

Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη

(Κείμενα, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Σκορδάς)

Έκδοση Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης

 

Ένα «χρηστικό» Ημερολόγιο για το νέο έτος που διανύουμε ήδη, με σελίδες δηλ. για προσωπικές σημειώσεις, αφιερωμένο στον Αργύρη Εφταλιώτη εξέδωσε και κυκλοφορεί η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης. Την ευθύνη της έκδοσης έχει ο περί πολλά και καλά ασχολούμενος φιλόλογος-καθηγητής Παναγιώτης Σκορδάς.

Στο εισαγωγικό κείμενο η Πρόεδρος της Εφορείας της Βιβλιοθήκης Γιώτα Θηβαίου-Παπαθεράπων μας πληροφορεί για την καταγωγή και το ξεκίνημα του σημερινού Ιδρύματος της Βιβλιοθήκης, που αφετηρία έχει το 1859 ως «Αδελφότης Μουσών Μηθύμνης».

Εδώ αξίζει να προσθέσουμε κάποιες πληροφορίες για το θέμα της «επιστροφής των Μουσών» στη γενέτειρά τους Ελλάδα, όπως το έβλεπαν και το έλεγαν οι λόγιοι της Λέσβου μέσα στον 19ο αιώνα. Κατά την αντίληψη ή το μύθευμα αυτό, οι Μούσες με την άλωση της Πόλης και την έναρξη της Τουρκοκρατίας με τους κυρίαρχους να μη ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια Γραμμάτων και Τεχνών, οι Μούσες στερήθηκαν τα αντικείμενα λατρείας τους και μη έχοντας απασχόληση έφυγαν στη Δύση, στην Ευρώπη, όπου πράγματι έθαλλε ένας νέος πολιτισμός.

Μετά την Επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα, ελεύθερη και υπόδουλη διαμορφώθηκαν Αναγνωστήρια, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σχολεία, που ανήγγελλαν μια νέα εποχή, που φώτιζε και διαδεχόταν το σκοτάδι των περασμένων χρόνων. Μέσα σ’ αυτή τη νέα εποχή εντάσσεται και η ίδρυση της Βιβλιοθήκης Μήθυμνας.

Τέκνο της κοινωνίας που διαμορφώθηκε ήταν και ο Αργύρης Εφταλιώτης και αυτόν τιμά ιδιαίτερα το Ημερολόγιο της Βιβλιοθήκης, όπως είπαμε, προτού ξεμακρύνουμε τον λόγο.

Τα δημοσιευόμενα αποσπάσματα από το έργο του βάρδου του Δημοτικισμού Εφταλιώτη, επιμελημένα από τον Παναγιώτη Σκορδά, διαγράφουν και την πορεία και την προσφορά του στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και γενικά στα Γράμματα και στη νεώτερη πνευματική ζωή του Ελληνισμού.

Έχουμε έτσι ένα Ημερολόγιο, που γράφοντας τις καθημερινότητες μας, μπορούμε να στοχαζόμαστε κι άλλα, σαν τα παραπάνω.

 

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey