Μία εναλλακτική μορφή τουρισμού γεννιέται στον Μόλυβο

Lesvos Euphoria International Festival

04/09/2021 - 19:00 Ενημερώθηκε 04/09/2021 - 09:38

Μία νέα μορφή τουρισμού έκανε την εμφάνισή της το 2018 στον Μόλυβο, είναι το Lesvos Euphoria International Festival, που φέτος θα διεξαχθεί για τρίτη χρονιά μια και οι συνθήκες πανδημίας του 2020 δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το Φεστιβάλ ταξιδεύει σε Πλωμάρι και Ερεσό «Είναι μια πρώτη προσπάθεια και ήταν δύσκολο η οργάνωση και ο συντονισμός να γίνει σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, ωστόσο τα καταφέραμε με επιτυχία. Στόχος μας είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές του νησιού, έτσι θα αναπτυχθούμε γεωγραφικά και χρονικά. Βέβαια αυτό προϋποθέτει, ανθρώπους που έχουν όρεξη να συνεργαστούν μαζί μας και να βοηθήσουν να οργανώσουμε αυτό το κομμάτι», ανέφερε στο «Ε» η υπεύθυνη συντονισμού του Φεστιβάλ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, Ρίτα Μιχαλάκη.

Το ξεκίνημα & οι προοπτικές

Πριν μερικά χρόνια ο Θεόφιλος Μαντζώρος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και μέλος στην ομάδα οργάνωσης του φεστιβάλ επέμενε μαζί με άλλα άτομα ότι στη Λέσβο των θεραπευτικών πηγών επιβάλλεται η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ Ευεξίας. Η ιδέα αυτή αποτέλεσε το λιθαράκι και έτσι μια ομάδα ανθρώπων μπήκε μπροστά για να μετατρέψει αυτήν την ιδέα σε θεσμό.

«Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου προσανατολίζεται στην ανάπτυξη των κάθετων αγορών», είπε η κα Μιχαλάκη, τονίζοντας ότι το φεστιβάλ αυτό μπορεί να αποτελέσει προάγγελο μιας εναλλακτικής μορφής τουρισμού. «Η δική μας ομάδα έχει επίκεντρο την ευεξία, υπάρχουν όμως και άλλες ομάδες που ασχολούνται με την μουσική, το φαγητό, την ποδηλασία και διοργανώνουν άλλα φεστιβάλ που γίνονται τον Αύγουστο» και πρόσθεσε: «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να τονώσουμε τον τουρισμό του νησιού και γι’ αυτό το Διεθνές Φεστιβάλ Ευεξίας Λέσβου απευθύνεται τόσο σε έλληνες όσο και σε ξένους».

Οι yoga teacher και το κοινό τους

«Υπάρχει ένα είδος τουρισμού που υπάρχει στο νησί και ακόμη δεν τον έχουμε γνωρίσει. Υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι γιόγκα και διαλογισμού, που έχουν τρομερές τεχνικές και γνώσεις. Έχουν έρθει στο νησί και έχουν ανοίξει δικές τους επιχειρήσεις και ξενοδοχεία και έχουν πελάτες που έρχονται στη Λέσβο αποκλειστικά γι’ αυτούς. Το γεγονός ότι αυτοί οι αναγνωρίσιμοι στον τομέα τους άνθρωποι ανοίγουν, τις ημέρες του Φεστιβάλ, τις πόρτες τους για να δούμε τις τεχνικές και τις μεθόδους τους, σηματοδοτεί για μας νέους ορίζοντες» επισημαίνει η κα Μιχαλάκη και πρόσθεσε: «Το συγκεκριμένο φεστιβάλ μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και να γίνει γνωστό σε κοινό εκτός νησιού και εκτός Ελλάδος, που θα έρχεται στη Λέσβο για να το παρακολουθήσει».

Η διάρκεια

Το φεστιβάλ ξεκινάει την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το σώμα και τη συναισθηματική υγεία τους μέσω των προσφερόμενων δραστηριοτήτων όπως παραλλαγές μαθημάτων γιόγκα, λαβύρινθος νοητική περιπάτου, χοροθεραπεία, ήχοι από μπολ τραγουδιού, επαφή με άλογα, θεραπευτικές τέχνες, χορός, εναέρια ακροβατικά, δωρεάν παιδικές δραστηριότητες και πολλά ακόμη εργαστήρια - διαθέσιμα σε Αγγλικά και Ελληνικά - καθώς και μια εκδήλωση λήξης μουσικής στην τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δάσκαλοι έλληνες και ξένοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους

Οι δράσεις γίνονται σε διάφορους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς, οπότε υπάρχει το θέμα της μεταφοράς. Ωστόσο φέτος οι διοργανωτές φρόντισαν να φέρουν τα σημεία των εκδηλώσεων κοντά, ανάλογα την ημέρα διεξαγωγής. Έτσι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα του φεστιβάλ ξεκινώντας από το Κάστρο Μολύβου, κατεβαίνοντας έπειτα στην αγορά και καταλήγοντας στην παραλία.

Οι ασκήσεις ευεξίας απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους αφού στόχος δεν είναι η ενδυνάμωση αλλά η γνωριμία με τις ασκήσεις ευεξίας μέσα σε ένα μοναδικό περιβάλλον, εκείνο της λεσβιακής φύσης.

Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες λόγω των προληπτικών μέτρων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να φροντίσουν να εκδηλώσουν έγκαιρα το ενδιαφέρον τους είτε ηλεκτρονικά στη σελίδα του φεστιβάλ είτε καλώντας στον Φορέα Τουρισμού Μολύβου. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά το πρόγραμμα στη σελίδα του Euphoria (<https://euphoria-lesvos.com/el/program/>).

Η διοργάνωση

Το 3 ο Διεθνές Φεστιβάλ Ευφορίας Λέσβου διοργανώνει η Ένωση Τουρισμού Μολύβου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Περιφέρειας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου-Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Δημόσιας Φορέας Πολιτισμού - Τουρισμού & Αθλητισμού του Δήμου Δυτική Λέσβος, οι τοπικές κοινωνίες Μόλυβος & Πέτρα και Robert Betz. Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται δυναμικά από πολλές οργανώσεις και χορηγούς.

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey