FOLLOW US

Πολιτισμός

Λεσβιακό Βιβλίο

Στρατής Μισγίρης

«Μορφές»

 

Στον κατατοπιστικό πρόλογο του νέου βιβλίου του Στρατή Μισγίρη με τον τίτλο «Μορφές» διαβάζουμε : «Κάποιοι άνθρωποι είχαν την ευτυχή σύμπτωση ή και την ευλογία του Θεού να εμπλουτιστούν με ιδιαίτερα χαρίσματα, με ατομικά ψυχικά και πνευματικά γνωρίσματα, γενικά με συμπεριφορές που τους χαρακτηρίζουν μοναδικούς.

Τα πρόσωπα αυτά αναδείχτηκαν σε προσωπικότητες, με ιδιαίτερους χαρακτήρες και είναι άτομα που έχουν διακριθεί σε ειδικό τομέα, είτε επαναστατικά με κάποια αιτία, είτε μαχητικά για κάποιο σκοπό και επομένως υπήρξαν εμπνευσμένες ηγετικές μορφές, κατά κάποιο τρόπο, ώστε να συντελέσουν -έστω και ελάχιστα- στον κόσμο της δικαιοδοσίας τους να γίνει καλύτερος, ακόμα και για τις επόμενες γενιές.

Τα πρόσωπα αυτά άνοιγαν κάποιους ορίζοντες στον πολύπαθο κόσμο τους και έβαλαν το λιθαράκι τους -ενίοτε και κοτρώνα- σ’ ένα πιο ανθρώπινο μέλλον. Σαν τέτοιες ηγετικές μορφές στο είδος τους, με το έργο που άφησαν πίσω, έγιναν σύμβολα στις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων. Κάποια απ’ τα πρόσωπα αυτά, τα σύμβολα της κοινωνικής επαξίωσης, τόλμησα να βιογραφήσω στοιχειωδώς με τις ταπεινές δυνατότητές μου».

Δεκαεπτά συνοπτικές βιογραφίες ανθρώπων είναι καταγραμμένες, που έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στην βιοπορεία τους. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον συγγραφέα για τα θετικά κυρίως προτερήματα που προσάπτει στα πρόσωπα που επιχειρεί να περιγράψει, το όλο υλικό της πραγματείας του έχει την αξία του.

Οι μορφές που έδωσε έμφαση ο κ. Μισγίρης είναι : Ο «λαοφιλής» Βασιλιάς Παύλος Α΄, ο αρχιτέκτονας της Νίκης Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο συγγραφέας της «Ζηνοβίας» και πρώτος Βουλευτής Αιγαίου Ζαφειράκης Υπανδρεμένος, ο Μητροπολίτης των «Μαρτύρων» Διονύσιος Χαραλάμπους, ο κορυφαίος της λογοτεχνίας Στρατής Μυριβήλης, ο Μητροπολίτης της παιδείας Πανάρετος, ο της παιδικής λογοτεχνίας Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Πατριάρχης της ένωσης Αθηναγόρας, ο διαχρονικός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, ο φρουρός της υγείας Νίκος Βέρρος, ο Μηθυμναίος λογοτέχνης Γιώργος Τσαλίκης, και κατά χρονολογική σειρά οι έξι Επίσκοποι Μηθύμνης, Αλέξανδρος, Ανδρέας, Χριστόδωρος, Ανδρέας, Θεοφύλακτος και Ευστράτιος.

Ο ακούραστος και ενεργός Καλλονιάτης Δάσκαλος Σ. Μισγίρης με εκπλήσσει πάντα με τη θεματολογία του. Τούτο το νέο πνευματικό του γέννημα είναι το 38ο τον αριθμό και βέβαια δε θα είναι το τελευταίο. Όλα τα βιβλία του είναι ώριμος καρπός επίπονης και χρόνιας εργασίας και αποτελούν πνευματικές παρακαταθήκες για την ιστορία, τη λαογραφία, την παιδεία και γενικά τη γραμματολογία του νησιού μας. Στα περισπούδαστα βιβλία του, εμφανίζεται ένας πολυσήμαντος ιστορικός πλούτος τεκμηριωμένος από πρωτογενείς πηγές που αποτελούν πολύτιμο πληροφοριακό υλικό στον ανεξερεύνητο ακόμα λεσβιακό πολιτισμό.

Ο φλογερός λεσβιολάτρης και συνάμα δεινός ιστοριοδίφης με το αξιοθαύμαστο πνευματικό του έργο, το βάθος της σκέψης του, τη διεισδυτικότητα της έρευνάς του, την ακρίβεια των αναλύσεων του, καθώς και την εκλαϊκευμένη περιγραφή , αποτελεί έναν τιμαλφή θησαυρό στο πνευματικό στερέωμα του νησιού μας.

Η γενέτειρά του η Καλλονή δικαίως πρέπει να σεμνύνεται για τη διαρκή προσφορά του κ. Στρατή Μισγίρη.

 

Προκόπης Ι. Παπάλας

 

 

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top