FOLLOW US

Πολιτισμός

Λεσβιακό Βιβλίο 6-3-18

Σαπφώ, ποιήματα σε πέντε γλώσσες

Φιλολογική επιμέλεια: Γιώργος Δαμιανός

Εκδόσεις 24γράμματα

Αθήνα 2017, σελ. 90

 

Δεκαπέντε ποιήματα της Σαπφούς σε πέντε γλώσσες, περιλαμβάνει ο παρών τόμος. Τα ποιήματα που έχει ανθολογήσει ο Γιώργος Δαμιανός  είναι τα παρακάτω: Εις Αφροδίτην,  Φαίνεταί μοι κήνος, Κύπρι και Νηρήιδες άβλαβην, Το ωραιότερο πράγμα, Αστερες μεν αμφί κάλαν  σελάνναν, Ηράμα μεν εγώ σέθεν  Άτθι, Έρος δ’ ετίναξε μοι, Τις δ’ αγροϊωτις θέλγει νόον, Κατθάνοισα δε κείσηι, Συ δε στεφάνοις, ω Δίκα, Τέθνάκην δ’ αδόλως θέλω, Οίον το γλυκύμαλον, Έσπερε πάντα φέρων, Όλβιε γάμβρε, Έρος ο λυσιμέλης δόνει.

Οι μεταφράσεις είναι στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά από πολύ γνωστούς μεταφραστές όπως οι: Ugo Foscolo, A. Bonnard, Lord Byron, E. Peterich, J.M. Stowasser, H.T. Wharton, Salvatore Quasimodo, κ.ά..

Στις πρώτες σελίδες βρίσκουμε μια μικρή  εισαγωγή χωρισμένη στα παρακάτω κεφάλαια: Ελάχιστα βιογραφικά, Οι θίασοι, Το έργο, Η αξία του έργου.

 

 

Αντώνης Γιανακός

Τέσσερις βολικοί θάνατοι (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Κέδρος

Αθήνα 2017, σελ. 216

 

Ο Αντώνης Γιανακός,  με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων, ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα. Το παρόν βιβλίο είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει μερικές από τις κρισιμότερες στιγμές που γνώρισε ο τόπος.

Δυο λόγια για την υπόθεση: Αθήνα 1936. Οι ηγέτες της συντηρητικής παράταξης πεθαίνουν από αιφνίδιο θάνατο ο ένας μετά τον άλλο. Κονδύλης, Δεμερτζής, Τσαλδάρης. Ο Τύπος μιλάει για συγκοπή. Είναι όμως έτσι; Ένας νεαρός γιατρός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ο Αντώνης Τζανετής, υποψιάζεται σκευωρία.

Την ίδια περίοδο ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποβιώνει στο Παρίσι. Το πολιτικό κλίμα στη χώρα είναι πολωμένο, καθώς διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, απεργίες, τα γεγονότα του Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και οι δολοπλοκίες του Παλατιού ανοίγουν τον δρόμο για τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Στην Ευρώπη τον τόνο δίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Βερολίνου, ο Ισπανικός Εμφύλιος και οι δίκες της Μόσχας.

Παράλληλα με τις διεθνείς εξελίξεις που θα οδηγήσουν στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ο Αντώνης Τζανετής και η αγαπημένη του Μαρία Βουνοπούλου γίνονται σύντροφοι στη ζωή και στους αγώνες και βιώνουν τον έρωτά τους, που αναπόφευκτα σημαδεύεται από την τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

 

Π.Σ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top