FOLLOW US

Πολιτισμός

Λεσβιακό Βιβλίο

Αλέξανδρος Τσαγκαρέλλης

Ο χαμός του Γιώργη και άλλες ιστορίες (διηγήματα)

Εκδόσεις 24 γράμματα

Αθήνα 2017, σελ. 145

 

Τέσσερα διηγήματα περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του συμπατριώτη μας, πολύ καλού πεζογράφου, Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη. Οι τίτλοι έχουν ως εξής: Ο Νικολής, Η καρδιά της Γαρυφαλλιάς, Ο χαμός του Γιώργη, Ο Χριστός απορημένος. Για το περιεχόμενό τους διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: Τέσσερα διηγήματα σκηνικά τοποθετημένα στο παρελθόν αλλ’ όμως διαχρονικά σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που εκπέμπουν: για την αδυναμία του ανθρώπου να ζήσει σε αρμονία με τα όνειρα και τις επιθυμίες του εξαιτίας της εξάρτησής του απ’ τις κοινωνικές συμβάσεις και τα γενικότερα ιστορικά δρώμενα αλλά και τις δικές του ελλείψεις και λανθασμένες επιλογές.
Ο Γιώργης υφίσταται τις συνέπειες της εθελούσιας απομάκρυνσής του απ’ την συζυγική εστία. Η αλυσίδα της ζωής δεν επιτρέπει την επανασύνδεση του κρίκου που έφυγε απ’ τη θέση του.
Ο Νικολής μπορεί να ζήσει τ’ όνειρό του μονάχα σε εικονική πραγματικότητα.
Η μικρή Γαρυφαλλιά καταφέρνει μεν να τραβήξει την προσοχή των άλλων με τους παιδιάστικους θεατρινισμούς της αλλ’ όχι το παραπάνω που χρειάζεται, και τέλος, η Ασημίνα, θύμα των διενέξεων που πλήγωσαν τον περασμένο αιώνα, φτάνει στο σημείο να λησμονήσει το στήριγμα της ζωής της όλης.

Μικρό δείγμα γραφής: «Η Ασημίνα, μοναχό πουλάκι μέσα στην θύελλα, ήταν τυχερή που βγήκε σωματικά αλώβητη η ίδια, αλλά η ψυχούλα της έτρεμε σαν τη φλόγα τη μικρή του καντηλιού π’ έχει ξεμείνει από λάδι, έτρεμε και τσίριζε έτοιμη να σβήσει μέσα σ’ αυτό τ’ ανεμοτάραχο, όταν το χέρι του Στρατή ήρθε και σκέπασε προστατευτικά την ύπαρξη της, την βοήθησε να ξαναδεί τον κόσμο δίχως φόβο, της έδωσε καινούργια ζωή και σπιτικό γιομάτο αγά­πη.

Ο Στρατής, μοναχός του κι εκείνος στον κόσμο, παιδί που μεγάλωσε στην ορφάνια, με πολλά ανεκμετάλλευτα αποθέματα αγάπης στην μονα­χική ζωή π’ έκανε ίσαμε τότες, της απόθεσε όλη του την ψυχή στην ποδιά της, της έδωσε τον ί­σκιο του που έγερνε από πάνω της, όταν ο κό­σμος όλος ψηνότανε στο λιοπύρι, την τύλιξε μέ­σα στην αγκαλιά του τη ζεστή και τρυφερή όταν η παγωνιά της ανέχειας, η σκληράδα της φτώ­χειας και της κοινωνικής ανυποληψίας έδερνε αλύπητα τους πρόσφυγες, την αγάπησε πάνω απ’ όλα μ’ όλη την καλοσύνη και τιμιότητα του χαρακτήρα του και γίνανε οι δυο τους μια σάρ­κα, ένα μυαλό, ένα ενιαίο σύνολο που όμοια του δύσκολα απαντιέται, δύσκολα ματαγίνεται…»

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

«Παλμοί της Βατούσας», αρ. τεύχους 81, Ιανουάριος - Μάρτιος 2018.

 

«Το βήμα διαλόγου της Γέρας», αρ. φύλλου 106, Μάρτιος 2018

 

«Το βήμα διαλόγου της Γέρας», αρ. φύλλου 107, Απρίλιος 2018

 

«Αγιάσος», αρ. τεύχους 223, Γενάρης - Φλεβάρης 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 14:14
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top