Λεσβιακό βιβλίο 27-06-20

01/07/2020 - 15:35

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Ημερολόγιον 2020. 1913-1914: Τα πρώτα βήματα της ελευθερίας στη Λέσβο μέσα από της συλλογές της Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης. Μέρος Β’

(Κείμενα, Έρευνα, Επιμέλεια: Μαρία Γρηγορά, Φανή Μαρωνίτου)

σελ. 35

 

«Το παρόν Ημερολόγιο 2020 αποτελεί συνέχεια του Ημερολογίου 2019, με το οποίο η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, αξιοποιώντας το πλούσιο και ιστορικής σημασίας υλικό που διαθέτει, παρουσιάζει συνοπτικά μια εικόνα των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων που αφορούν στη Λέσβο κατά τον πρώτο χρόνο μετά την απελευθέρωση τον Νοέμβριο του 1912. Η έρευνα και τα στοιχεία που παρουσιάζονται βασίζονται αποκλειστικά σε υλικό από τις συλλογές της βιβλιοθήκης και κυρίως σε πρωτογενείς πηγές όπως τα άρθρα των τοπικών εφημερίδων Λέσβος, Σάλπιγξ και Λαϊκός Αγών της περιόδου Ιανουάριος 1913-Ιανουάριος 1914. Καταγράφεται η αβεβαιότητα και το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που εξελίσσεται στην Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του 1913 και αφορά στο μέλλον των νησιών του Αιγαίου και την ένωσή τους με την Ελλάδα. Επίσης αποτυπώνεται η αγωνία και ανησυχία των κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι εκφράζουν με κάθε ευκαιρία τον διακαή πόθο τους για ένωση, απορρίπτοντας οποιαδήποτε άλλη λύση. Τέλος, παρουσιάζονται οι σχέσεις και η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στο νησί μετά την απελευθέρωση. Τα παραπάνω θέματα μονοπωλούν το ενδιαφέρον του τοπικού τύπου και μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες από εκτενή ρεπορτάζ και άρθρα, διαμορφώνοντας μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων της εποχής».

Τα παραπάνω είναι από τον κατατοπιστικό πρόλογο του Ημερολογίου-βιβλίου που κυκλοφόρησε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και είναι αφιερωμένο στη διετία 1913-1914 όταν το νησί μας έκανε τα πρώτα ελεύθερα βήματά του.

Τα τεκμήρια που δημοσιοποιούνται έχουν αντληθεί από τις συλλογές της βιβλιοθήκης και κατανέμονται στις παρακάτω ενότητες: Ο δρόμος προς την ένωση με την Ελλάδα, Η πρώτη επέτειος της Απελευθέρωσης της Λέσβου, Κώτσος Λούης: ένας γραφικός πατριώτης, Η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων.

 

 

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ

 

Μαρία Κοτοπούλη

Κλέφτης ήχων

(Μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Ιωλκός, Αθήνα 2020, σελ. 341

 

Στράτος Μυρογιάννης

Μυθομανίες

(Διηγήματα)

Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 2020, σελ. 200

 

Αντώνης Δουκέλλης

Διακαμός ελπίδας

(Μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Άπαρσις, Αθήνα 2020, σελ. 512

 

Μαρί Ντουτρεπόν

Μόρια. Στο πουθενά της Ευρώπη

(Μετάφραση: Σάντρα Βρέττα)

Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα 2020

 

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Συντοπίτικα Έντυπα

Αιολίδα, τεύχος 75 /Απρίλιος-Ιούνιος 2020

Με πλούσια, ποικίλη και πάντα ενδιαφέρουσα ύλη και το νέο τεύχος του περιοδικού της «Λεσβιακής Παροικίας». Γράφουν οι: Θόδωρος Πλατσής, Στρατής Μολίνος, Καίτη Μεσσηνέζη-Πλατσή, Ειρήνη Βαρβαρέσσου, Βασίλης Ψαριανός, Δημήτρης Καραμβάλης, Παναγιώτης Σκορδάς, κά.

Αγιάσος, τεύχος 236 /Μάρτης-Απρίλης 2020

(Με αποκριάτικες σάτιρες Αγιασωτών της Αθήνας και της μακρινής Αυστραλίας)

Το Βήμα της Γέρας, Φύλλο 133 /Ιούνιος 2020 (Σημειώνουμε ανάμεσα στα άλλα κείμενα της εξαιρετικής εφημερίδας του Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού συλλόγου Γέρας τις «Μουσικές ιστορίες από τη Γέρα του περασμένου αιώνα» που υπογράφει ο Γιώργος Βογιατζής).

Σκαμιά, φύλλο 193 /Απρίλιος-Ιούνιος 2020

(Κείμενα για την πρόσφατη πανδημία και το μεταναστευτικό. Σημειώνουμε την ανάλυση του Μιχάλη Ψημίτη για τα γεγονότα πριν και μετά την Καράβα με τίτλο «Η εξέλιξη του μεταναστευτικού στη Λέσβο. Από τον “λαϊκό ξεσηκωμό” στην κατίσχυση της ακροδεξιάς ιδεολογίας». Για μια ακόμη θητεία ο ακούραστος και δημιουργικός Γιώργος Ευαγγέλου στο τιμόνι του Συλλόγου Σκαμνιωτών «Παναγιά η Γοργόνα»).

Μεσοτοπίτικα Νέα, φύλλο 260

(«Η αξία της δρώσας ζωής» είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου που υπογράφει η Παναγιώτα Πλωμαρίτου).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey