Λεσβιακό Βιβλίο

28/01/2019 - 15:27 Ενημερώθηκε 28/01/2019 - 15:33

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Αιολικά Γράμματα, τεύχος 295/Γενάρης-Φλεβάρης 2019, σελ. 60

Στο τεσσαρακοστό ένατο έτος μπήκε το ιστορικό περιοδικό «Αιολικά Γράμματα», που ίδρυσε ο Γιώργος Βαλέτας και συνεχίζει ο Κώστας Βαλέτας. Από το παρόν τεύχος σημειώνουμε το λαογραφικό κείμενο του Σταύρου Βαλτά «Κοκουβάγια ρουδανή» και τη βιβλιοκρισία του Γιάννη Βασιλάκου «Ανασημασιοδότηση και επικαιροποίηση της Ιστορίας μας μέσα από τα τελευταία διηγήματα του Κώστα Βαλέτα».

 

Εφ. «Το ΒΗΜΑ διαλόγου της Γέρας», αρ. φύλλου 116/Ιανουάριος 2019

Εφ. «Μεσοτοπίτικα νέα», αρ. φύλλου 251/ Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2018

 

 

ΒΙΒΛΙΑ

 Δημήτρης Λαμπρέλλης

Το σκάκι τ’ ουρανού (ποιήματα)

Εκδόσεις Μελάνι, Αθήνα 2018, σελ. 31

 

Δημήτρης Λαμπρέλλης

Μεταξύ της εκκάλυψης και της απώλειας του φιλοσοφείν (δοκίμιο)

Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2017, σελ. 122

 

Δημήτρης Λαμπρέλλης

Η πρόσληψη του Νίτσε στην Ελλάδα. “Τέχνη” και “Διόνυσος”, Βλαστός και Καζαντζάκης, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2018, σελ. 320

 

Γιώτα Σταυρίδη

7 θανάσιμα ερωτήματα (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Έρεβος, Αθήνα 2018, σελ. 139

 

Στέλλα Πετρίδου

Έρωτας είναι (ποίηση, μελωδία)

Εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2018, σελ. 96

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2019

Eφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, Ημερολόγιο 2019 (φωτογραφικές ματιές από το μεσαιωνικό κάστρο της Μυτιλήνης μέσα από τον φακό μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, επιτοίχιο)

 

Ε.Φ.Ο «Το Μπουρίνι», Ημερολόγιο 2019 (επιτοίχιο)

«Τύποι» της Μυτιλήνης, (αφιερωμένο στους «παλιούς λαϊκούς τύπους της Μυτιλήνης από τον Μεσοπόλεμο και μετά. «Σκοπός μας ένα ταξίδι στο χρόνο, μια γεύση από την καθημερινότητα, για όσους δεν πήρε ακόμα το ποτάμι της λησμονιάς, για να αναπολήσουνε οι παλαιότεροι και να τους γνωρίσουνε οι νεότεροι. Μαζί και το πνεύμα που μοσχομύριζε, σαν άλλοτε, από τους κατοίκους της, αυτή η πόλη. Οι συμπολίτες μας αυτοί ήταν για πολλές δεκαετίες σημείο πνευματικής, ψυχαγωγικής και σκωπτικής αναφοράς. Αντιπροσώπευαν πολυεπίπεδα και πλουραλιστικά την καθημερινότητα μιας κοινωνίας, που τους συμπάθησε, τους διασκέδασε, τους αγάπησε και τους περιέλαβε στον ιστό της ισότιμα και αναπόσπαστα…» διαβάζουμε στο κατατοπιστικό προλογικό σημείωμα. Ταρτούφος, Αντών’ς η παλαβός, Αντών’ς η σαλεπτζής, Μπγας, Γιάννης Λουλής, Παράσχος, Χ. Τρουμπούνης, Πλαστήρας, Μπουκάλας, Κορσανίδης, Αρμάνδος Δελαπατρίδης, κ. ά παρελαύνουν στις σελίδες του ημερολογίου με φωτογραφίες, σκίτσα και πλούσια κείμενα)

 

Σύλλογος των Απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση»: Τόπος και παρέες μια αγκαλιά!, Επιτοίχιο Φωτογραφικό Ημερολόγιο 2019, (Γενική επιμέλεια-Κείμενα: Παναγιώτα Πλωμαρίτου, Φωτογραφικό υλικό, υπομνηματισμοί: Φώτης Βασίλογλου)

«Εκεί είναι οι ρίζες μας. Στον Μεσότοπο, που άμα τον δεις στον χάρτη-αν τον γράφει-δεν τον πιάνει το μάτι σου. Μα όποιος διαβεί στα σοκάκια, περπατήσει στις παραλίες, πιει ένα ούζο στο Ταβάρι ή καθίσει στον παχύ ίσκιο της πλατείας, ανέβει τις ανηφοριές κι απολαύσει ένα ηλιοβασίλεμα του Σεπτέμβρη, δεν θα τον ξεχάσει ποτέ. Αναγαλλιάζει η ψυχή, παίρνει φτερά ο νους κι ένα χαμόγελο ανθίζει στα χείλη…ένα χαμόγελο και πολλές καλημέρες…Γιατί οι άνθρωποι στον τόπο μας έχουν μάθει την αξία της ομάδας, της παρέας, του συνόλου. Γνωρίζουν την αξία της αγκαλιάς, που δεν έχει σημασία αν είναι ταπεινή και φτωχική, φτάνει να ’ναι αληθινή και γεμάτη αγάπη. Έτσι τόπος και άνθρωποι γίνονται ένα. Οι Μεσοτοπίτες έχουν μια μεγάλη αγκαλιά που τους χωράει όλους, αντέχει όλα, τα πάντα μερώνει. Γιατί αν οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αληθινές, καμιά δυσκολία δεν στέκεται πάνω από την αξία της ζωής…» (Από το προλογικό σημείωμα)

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey