FOLLOW US

Πολιτισμός

Λεσβιακό Βιβλίο

Στρατής Βακουλής

Εποχικός μεταβολισμός (διηγήματα)

Μυτιλήνη 2018, σελ. 114

 

«Εννιά παρά τέταρτο έλεγε το ρολόι καθώς ξαναμπήκα στο δωμάτιό µου κρατώντας ένα ποτήρι τσάι στο χέρι. Πήρα µια καρέκλα και βγήκα στο μπαλκόνι. Είχε ήλιο. «Κυριακή σήμερα. Αλήθεια τι ακριβώς να λέει ο παπά Γιώργης αυτή τη στιγμή στους χωριανούς µου;» άρχισα να σκέφτομαι. «Θα είναι κανείς από τους δικούς µου άραγε; Α, µπα, δεν φαντάζομαι. Δεν είναι δα και Χριστούγεννα ή Πάσχα». Όλα τούτα περνούσαν στο μυαλό µου, ενώ συγχρόνως νοερά τριγύρναγα μέσα στην εκκλησία του χωριού µου.

Είχα καπνίσει ήδη δύο τσιγάρα -καπνίζω πολύ τώρα τελευταία- και είχα αποθέσει το ποτήρι κάτω χωρίς να φεύγει το μυαλό µου από το χωριό. Τ’ αγαπούσα το χωριό µου, για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά κυρίως γιατί στους κατοίκους του έβρισκες όποιο τύπο ανθρώπου ήθελες για να κάνεις ό, τι είδους κουβέντα έκανες κέφι.

Όλη τούτη την ώρα, τα µάτια µου ήταν στραμμένα στο λούνα παρκ που ήταν σχεδόν κάτω από το μπαλκόνι µου, µα τίποτα δεν συνειδητοποιούσα απ’ όσα έβλεπα. Τώρα ήταν σχεδόν γεμάτο από ειδών-ειδών παρέες. Η ματιά µου καρφώθηκε τυχαία σ’ ένα ζευγάρι, που βολτάριζε κι άρχισα να τους κυνηγώ μετακινώντας τη ματιά µου πίσω από ένα κάθετο τμήμα του κάγκελου. Για μια στιγμή παρατηρώ το αγόρι να σκύβει και να φιλά το κορίτσι στο μάγουλο. Νευρίασα. «Κάθαρμα» μουρμούρισα, «Ζεις την Κυριακή σου, ε;» και έκλεισα τα µάτια µου νιώθοντας απατημένος λες και επρόκειτο για την κοπέλα µου. Όταν τ’ άνοιξα, δεν υπήρχαν πουθενά, όσο κι αν έψαξα. «Τι έγινε; Εξαφανίστηκαν; Άνοιξε η γη και τους κατάπιε; Πόση ώρα είχα κλειστά τα µάτια µου;» σκεφτόμουν όταν άκουσα τη σειρήνα ενός αστυνομικού αυτοκινήτου που έμπαινε στο λούνα παρκ».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το διήγημα του Στρατή Βακουλή που έχει τίτλο «Η σχετικότητα της ηθικής του είναι και του πρέπει» και περιέχεται στη συλλογή «Εποχικός μεταβολισμός», που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες και αποτελεί την πρώτη λογοτεχνική εμφάνιση του συγγραφέα στα λεσβιακά γράμματα.

Η συλλογή περιέχει πέντε διηγήματα με τους παρακάτω τίτλους: Το φλύαρο κάλεσμα της φύσης, Η σχετικότητα της ηθικής του είναι και του πρέπει, Τεθλασμένες και ευθείες, Πολύπλοκα απλό, Απρόσκλητα παρών.

Ο Στρατής Βακουλής γεννήθηκε στον Αφάλωνα το 1943. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και της Νομικής Αθηνών. Διετέλεσε αερολιμενάρχης του αεροδρομίου Μυτιλήνης για πολλά χρόνια.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Λιλή Λαμπρέλλη: Η νύχτα του κορακιού. Δέκα σκοτεινά παραμύθια με καλό τέλος από την προφορική παράδοση, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2018, σελ. 171

- Στρατής Μισγίρης: Βιβλιοαναφορές Α΄, Καλλονή 2018, σελ. 160

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 17:01
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top