Λεσβιακό Βιβλίο

23/12/2017 - 15:50

 

Ημερολόγιο 2018. Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη

(Κείμενα, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Σκορδάς)

Έκδοση Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης, σελ. 112

 

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης Λέσβου είναι μία από τις δέκα Ιστορικές Βιβλιοθήκες της Ελλάδας λόγω του μακρού βίου της (έτος ιδρύσεως 1859) και της αξιόλογης παλαιάς συλλογής περίπου 1.000 παλαιών και σπάνιων βιβλίων που διαθέτει και τα οποία έχουν τυπωθεί σε ονομαστά τυπογραφεία του διάσπαρτου ελληνισμού της Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής. Από το 2009 προστέθηκε στην επωνυμία της το όνομα του Μηθυμναίου λογοτέχνη και πρωτοπόρου του δημοτικισμού, Αργύρη Εφταλιώτη, ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης για τη συμβολή του στην απόκτηση «εθνικής λογοτεχνίας και πνευματικού πολιτισμού».

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 95 χρόνων από το θάνατο του Αργύρη Εφταλιώτη(1849-1923) κυκλοφόρησε ένα συλλεκτικό ημερολόγιο για το 2018 αφιερωμένο στον σπουδαίο αυτό Μολυβιάτη λόγιο και λογοτέχνη. Το αφιέρωμα αυτό που έχει τίτλο «Αργύρης Εφταλιώτης. Χαράσσοντας δρόμους ανανέωσης και αλλαγής στη γλώσσα και στη λογοτεχνία» επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Σκορδάς, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας και περιλαμβάνει: βιογραφικό σημείωμα, εργογραφία, βιβλιογραφία, αποσπάσματα από βιβλία του, σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, εξώφυλλα πρώτων εκδόσεων, διάφορα τεκμήρια, κ.ά. Εισαγωγικά δημοσιεύεται ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο για τη Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας που υπογράφει η Παναγιώτα Θηβαίου-Παπαθεράπων, πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου.

 

 

Hμερολόγιο 2018. Ο πολιτισμός της ελιάς

(επιμέλεια: Γιώργος Ζορμπάς, Τζάνος Στεφανέλλης, Μαρία Τσουπή)

Έκδοση «Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας

 

«Το παρόν ημερολόγιο, πέρα από το χρηστικό του ρόλο, προσδοκούμε να παίξει και τον ρόλο της καταγραφής του πολιτισμού γύρω από τη ελιά, και των ανθρώπων που την υπηρέτησαν και την υπηρετούν μέχρι και σήμερα. Όλοι αυτοί, μέσα από την αγροτική δραστηριότητα, βιοπορίζονται και αξιοποιούν ένα προϊόν, που οι πρόγονοί μάς έδειξαν τον δρόμο για την καλλιέργεια και την αειφόρο εκμετάλλευσή του».

Τα παραπάνω είναι από το κείμενο του Γιώργου Ζορμπά, Προέδρου του «Παγγεραγωτικού»| Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας στο θαυμάσιο επιτοίχιο, συλλεκτικό Ημερολόγιο 2018, αφιερωμένο στον πολιτισμό της ελιάς, που ετοίμασε και κυκλοφορεί ο πάντα δραστήριος και παραγωγικός Σύλλογος.

«Το ευλογημένο δέντρο και το χρυσαφένιο γέννημά του. Ο καρπός του μόχθου του καλλιεργητή και ξωμάχου της λεσβιακής -και όχι μόνο-γης. Η ασύγκριτης ποιότητας και γεύσης τροφή, στο πιάτο του πλουσίου και του φτωχού. Το μεθυστικό άρωμα που μαλακώνει τα φυλλοκάρδια. Το αγαπημένο θέμα για την πένα του λογοτέχνη, τον χρωστήρα του ζωγράφου, την κάμερα του φωτογράφου και του κινηματογραφιστή. Το καλλιτέχνημα από το ξύλο της. Εκείνο που σμιλεύει η ίδια η φύση κι αυτό που βγαίνει από το χέρι του τεχνίτη. Κι ακόμη, αυτό που ζεσταίνει-σιγοτραγουδώντας- την ψυχή και το σώμα, τα κρύα βράδια του χειμώνα, γύρω απ’ το τζάκι. Ο πολιτισμός της ελιάς…» γράφει ο Τζάνος Στεφανέλλης, σ’ ένα ωραιότατο άρθρο του.

Στις σελίδες του Ημερολογίου βρίσκουμε αποσπάσματα από έργα λογοτεχνών με θέμα την ελιά και το λάδι, εικαστικά έργα, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την περιοχή της Γέρας και κυρίως από τα ελαιοτριβεία των χωριών, κά.

Προλογίζει ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Π.Σ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey