FOLLOW US

Πολιτισμός

Λεσβιακό Βιβλίο

Λίλη Λαμπρέλλη

Η νύχτα του κορακιού. Δέκα σκοτεινά παραμύθια με καλό τέλος από την προφορική παράδοση

Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2018, σελ. 170

 

«Το κοράκι είναι για μένα μια ξέχωρα γοητευτική, αμφίσημη μυθική μορφή: από τη μια του θανάτου και των σκοτεινών οιωνών, από την άλλη προοίμιο φωτός. Γι’ αυτό και κούρνιασε ανάμεσα στα σπάνια παραμύθια αυτής της μικρής συλλογής. Γιατί όλα, εκτός από το ευτράπελο, οδηγούν απ’ το σκοτάδι στο φως - από το «οχ, καημός» στο «φτου, ξελευτερία».

Έρχονται από πολλά μέρη του κόσμου - από τον Αρκτικό Κύκλο, τους Ινδιάνους Κρι του Καναδά, τους Βέρβερους της Καβυλίας, τις Χίλιες και μια νύχτες, την ανατολική Αφρική, το Θιβέτ. Στην καρδιά του βιβλίου, η Ελλάδα, με δυο υπέροχα μαγικά παραμύθια από την πατρίδα μου, τη Λέσβο. Την αφήγηση όλων των παραμυθιών ακολουθεί επίμετρο με τον σχολιασμό τους.

Αν κάποια σας τραβάνε απ’ το μανίκι, ζωντανέψτε τα με φωνούμενο λόγο. Το να τα λέμε είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουν στον κόσμο της προφορικότητας που τους έδωσε πνοή. Όσοι δεν έχετε εμπειρία στην αφήγηση, θυμηθείτε πως τα παραμύθια κάνουν καλό - και σ’ αυτόν που τα λέει και σ’ αυτόν που τ’ ακούει. Τολμήστε. Η μόνη σίγουρη «τεχνική» είναι να τα πείτε με την καρδιά σας».

Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του νέου βιβλίου της συμπατριώτισσας μας Λιλής Λαμπρέλλη, αφηγήτριας λαϊκών παραμυθιών και συγγραφέως πολλών βιβλίων με λαϊκά παραμύθια στη σειρά «Κι αν σου μιλώ με παραμύθια…» των εκδόσεων «Πατάκη».

«Είμαι παραμυθού. Με τα παραμύθια τρέφομαι, μ’ αυτά παρηγοριέμαι, μ’ αυτά κοιμάμαι και μ’ αυτά ξυπνάω, αναζητώντας ησυχία για να ξεπεράσω τις παγίδες της φασαρίας του κόσμου -του φόβου, της σαχλαμάρας, της ξιπασιάς, της ζητιανιάς αποδοχής, της όποιας ζητιανιάς- που καραδοκούν εντός μου και κάποιες φορές εκτός», γράφει στο βιογραφικό της.

Στο βιβλίο στεγάζονται τα παρακάτω παραμύθια: Το κοράκι, Η μάνα αρκούδα, Η γριά κι ο βάλτος, Η μέρα του λιονταριού, Η γιορτή του Μουσά, Ο Γυμνός, Η Ξυλουκανόκα, Το υφαντό, Ζαλγκούμ, Ο σύζυγος.

 

Ετοιμάζεται

Παναγιώτης Σκορδάς

Λεσβιακό Ημερολόγιο2019. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός

Εκδόσεις Μύθος

Μ’ ένα 34σέλιδο αφιέρωμα στο σπουδαίο Λέσβιο φωτογράφο Δημήτρη Ταλιάνη θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Δεκέμβριο το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά.

Για το φωτογραφικό έργο του Δημήτρη Ταλιάνη γράφουν οι: Ανθούλα Δανιήλ, Πάνος Θεοδωρίδης, Νίκος Ζούρος και Διονύσης Καρατζάς.

Επίσης, ανάμεσα στην άλλη πλουσιότατη ύλη σημειώνουμε το κείμενο της Χριστίνας Παπαδοπούλου-Τατά για την αείμνηστη μητέρα της Σοφία Τατά και την τέχνη της ταπισερί.

Η έκδοση θα συνοδεύεται με DVD με 4 Λεσβιακές ταινίες από το φεστιβάλ ντοκυμαντέρ Aegean Docs.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 15:14
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top