FOLLOW US

Πολιτισμός

Λεσβιακό ΒΙΒΛΙΟ

Kώστας Μίσσιος

Ποδοσφαιρικός Γυμναστικός Σύλλογος «Αχιλλεύς». Η ιστορία του (Σκίτσα ποδοσφαιριστών: Μάρω Κ. Μίσσιου)

Εκδόσεις Πιττακός, Μυτιλήνη 2018, σελ. 101

«“Ο Αχιλλέας θα μείνει και μετά από μας…” μου είπε το Γωγάκη (Γιώργος Βαρουτίδης), πριν από μισό αιώνα και κάτι, σε μια συζήτηση που είχαμε -κάπως έντονη- σχετική με την απόδοση της ομάδας μας. Και το έλεγε έτσι υψώνοντας τον Αχιλλέα σε μια ιδέα ασύλληπτη. Το έλεγε μέσα από την καρδιά του-το πίστευε. Αλλά δεν δικαιώθηκε. Σύντομα, μια πενταετία από τη συζήτηση αυτή, τον Σεπτέμβρη του 1963, ο Αχιλλέας έπαυε να υπάρχει, καθώς συγχωνεύτηκε με τον Ολυμπιακό(πρώην Κεραυνό Αφάλωνα) και από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Αιολικός.

Χρόνια τώρα από την περίοδο που έγραφα την “…Αποδεκατισμένη ενδεκάδα” και από πιο μπροστά ακόμα ήθελα να καταγράψω την πορεία του Αχιλλέα, ώστε μ’ ένα βιβλίο να έκανα πραγματική τη ρήση του αγαπητού Γώγου, αφού και δι’ αυτού του τρόπου ο Αχιλλέας θα έμενε και μετά από μας, εις τους αιώνας των αιώνων…».

Μ’ αυτά τα λόγια ο Κώστας Μίσσιος, εκλεκτό μέλος του «Αχιλλέα» ξεκινά τον πρόλογό του στο νέο του βιβλίο που αποτελεί την εκπλήρωση ενός «χρέους»: να καταγραφεί η ιστορία του Ποδοσφαιρικός Γυμναστικός Σύλλογος «Αχιλλεύς» Μυτιλήνης. Το έργο αυτό δεν είναι βέβαια καθόλου εύκολο. Ο «Αχιλλέας» ιδρύθηκε το 1930, είχε πολλά τμήματα, στίβο, ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, και έκλεισε την αθλητική και κοινωνική ζωή του το 1963.

Ο Κώστας Μίσσιος, δεινός γραμματολόγος και ερευνητής, βασιζόμενος στο προσωπικό του αρχείο, σε επίμονη έρευνα σε εφημερίδες της εποχής, αποδελτίωση σχετικών βιβλίων αλλά και σε προφορικές μαρτυρίες και φυσικά στις προσωπικές του μνήμες από τη συμμετοχή του στον ποδοσφαιρικό και μπασκετικό «Αχιλλέα» του 1950 και 1960 κατόρθωσε να απομνημειώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο της αθλητικής ζωής του νησιού μας.

Στο βιβλίο βρίσκουμε 222 ποδοσφαιρικές συναντήσεις και 35 θέματα σχετικά μ’ αυτές, 24 καλαθοσφαιρικές, 8 αναφορές σε θέματα στίβου, 18 εκλογικές διαδικασίες για ανάδειξη μελών του Δ.Σ, 5 κοινωνικές εκδηλώσεις(χοροί, κά). Επίσης, ενότητα με «ευτράπελα» λόγια των ανθρώπων του Αχιλλέα και πίνακες προσώπων και αγώνων.

Πλουσιότατο το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και εξαιρετική η δουλειά της Μάρως Μίσσιου που σκιτσάρισε δεκάδες ανθρώπους του Αχιλλέα. Ακόμη ένα βιβλίο προσφοράς και κυρίως αγάπης για το γενέθλιο τόπο του Κώστα Μίσσιου.

 

 

ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, τεύχος 296/Μάρτης-Απρίλης 2019, σελ. 76

Μ’ ένα εκτενές αφιέρωμα στον Αβραάμ Μπεναρόγια, τον πρωτεργάτη του ελληνικού εργατικού κινήματος κυκλοφορεί το νέο τεύχος των «Αιολικών Γραμμάτων». Ο Αβραάμ Μπεναρόγια γεννήθηκε στη Βουλγαρία το 1886. Στην Ελλάδα ήρθε το 1908. Από τότε και μέχρι το 1924 ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση. Εξορίστηκε στην Νάξο και στην Φολέγανδρο. Φυλακίστηκε στις φυλακές «Αβέρωφ». Την περίοδο 1941-1944 κυνηγήθηκε από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων, στην Γερμανία. Επέζησε. Πέθανε το 1979, σε ηλικία 92 ετών, στο Ισραήλ. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Κώστας Βαλέτας.

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Εφημερίδες-Περιοδικά

Το Βήμα Διαλόγου της Γέρας, αρ. φύλλου 117/ Φεβρουάριος 2019

Το Βήμα Διαλόγου της Γέρας, αρ. φύλλου 118/ Μάρτιος 2019

Πλατεία, τεύχος 2 / Μυτιλήνη, Φεβρουάριος 2019, Freepress έκδοση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ενημέρωση»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 17:23
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top