Λεσβιακό βιβλίο 20-03-21

20/03/2021 - 16:39

Οι Κοινωνικές Επιστήμες σήμερα:Διλήμματα και προοπτικές πέρα από την κρίση, Επιστημονική Επιμέλεια: Νίκος Ναγόπουλος,  Έκδοση Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη 2021, σελ 1380

 «Κεντρικός άξονας και οι επιμέρους στόχοι του Τόμου είναι να παρουσιαστεί το έργο που παράγεται και οι δυνατότητες που διανοίγονται στο ευρύ φάσμα των Κοινωνικών Επιστημών, οι οποίες καλούνται να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα σε μια πέρα από την κρίση προοπτική, επιχειρώντας παράλληλα να υπερβούν τους κινδύνους που συνέβαλαν στο να βρεθούν και οι ίδιες, ως μέρος της κοινωνίας, αντιμέτωπες με την κρίση. Κατά συνέπεια, το πέρα από την κρίση δεν ερμηνεύεται ως διαφυγή ως δραπέτευση από μια κρίση που εξακολουθεί να υφίσταται, ούτε βέβαια και μια καθήλωση των Κοινωνικών Επιστημών σε περιβάλλον αναπαραγωγής των συνεπειών της κρίσης και αδυναμιών επίλυσης προβλημάτων. Το πέρα από την κρίση συνιστά για τις Κοινωνικές Επιστήμες μια νέα περίοδο, μια ανανέωση των όρων επανεκτίμησης και αποτίμησης καταστάσεων και κυρίως υπέρβασης μιας περιόδου περιδίνησης.

Εξίσου κρίσιμο για τον Τόμο ζήτημα αποτελεί η προσέγγιση και η συζήτηση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης σε επίπεδο αφενός επίσημων πολιτικών μέτρων και θεσμικών παρεμβάσεων και αφετέρου σε επίπεδο πραγματικών βιωμάτων και εμπειριών των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση και των εμπλεκομένων στην πολυσύνθετη διαχείρισή της. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το εν λόγω θέμα συζητήθηκε στη Λέσβο, το νησί που τόσο πολύ συνδέθηκε με την προσφυγική κρίση και τις ποικίλες παραμέτρους που αφορούν στην αντιμετώπισή της. Το νησί που αποτελεί ένα εργαστήρι για τους κοινωνικούς επιστήμονες, να διερευνήσουν με πολλαπλούς τρόπους και επιστημονικά εργαλεία μια νέα πραγματικότητα που ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια ως προς τις πολιτικές και κοινωνικές επιδράσεις της σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο του Τόμου παρουσιάστηκε μια μεγάλη ποικιλία ζητημάτων του χώρου και του περιβάλλοντος, γεωγραφικών βάσεων δεδομένων, δημογραφικών δεικτών και κοινωνικών υποδομών και γενικότερα ζητήματα αλληλεπίδρασης ανθρώπου και χώρου. Παρουσιάστηκαν επίσης νέες επιστημονικές τάσεις και καινοτομίες που αφορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα καθώς και έρευνες και εφαρμογές διαδραστικών πληροφοριακών συστημάτων στην οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτισμικών εκδηλώσεων, μουσείων και αιθουσών τέχνης. Τέλος ένα μεγάλο μέρος των κειμένων εστιάστηκαν στο γεωγραφικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον των τοπικών κοινωνιών της νησιωτικής Ελλάδας»

 

Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του Νίκου Ναγόπουλου Καθηγητή, Κοσμήτορα Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιμελητή του παρόντος τόμου, που στεγάζει τις εισηγήσεις του 2ου Συνεδρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Αναφέρουμε μερικά κείμενα με ιδιαίτερο Λεσβιακό ενδιαφέρον:

Μαρία Καραμανώλη: Οικονομική Κρίση και το Δικαίωμα στην Εργασία: Η περίπτωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παρασκευή Τσιτσαράκη, Ηλέκτρα Πετράκου: Αντιλήψεις και στάσεις των κατοίκων της Λέσβου για τη μετανάστευση και τα σύνορα,  Ελευθερία Αλεξανδρή, Ευρικόμη Σάββα: Η προσφυγική κρίση μέσα από τα μάτια των κατοίκων της Λέσβου, Δημήτριος Κοτρόγιαννος, Στυλιανός Ιωάννης Τζαγκαράκης, Απόστολος Καμέκης, Γεωργία Δημάρη, Εμμανουήλ Μαυροζαχαράκης: Διαστάσεις των προοπτικών ένταξης των προσφύγων στο Ελληνικό παραγωγικό σύστημα: Μελέτη Περίπτωσης σε Κρήτη και Μυτιλήνη,  Λαμπρινή Μπλάτσιου, Άντζελα Τζουρέ: Το ζήτημα της Κοινωνικής Ένταξης των Προσφύγων με Άσυλο στη Λέσβο, Χρύσα Γιαννοπούλου, Χρυσάνθη (Κρίστη) Πετροπούλου, Ηλίας Πιστικός, Χαράλαμπος Τσαβδάρογλου: Το δικαίωμα των προσφύγων στην πόλη: κρατικοί χώροι φιλοξενίας και στεγαστικά κοινά. Μελέτη περιπτώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη, Nάγια Τσελεπή, Χρυσάνθη (Κρίστη) Πετροπούλου: Χαρτογραφήσεις και αναπαραστάσεις «των άλλων»: Το παράδειγμα της Λέσβου. Προς μια Αντι-ρατσιστική Γεωγραφία.

 

Όσοι ενδιαφέρονται για τον τόμο :  Οι Κοινωνικές Επιστήμες σήμερα : Διλήμματα και προοπτικές πέρα από την κρίση, που περιλαμβάνει και την έκθεση για το Μάη του ‘68 σε ψηφιακή μορφή, μπορούν  να επισκεφθούν  τον παρακάτω σύνδεσμο   <https://hellanicus.lib.aegean.gr/handle/11610/21587>.

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

-     Δημήτρης Λαμπρέλλης: Σχετικά με την Εκάτη (ποιήματα), Εκδόσεις Ηριδανός, Αθήνα 2021, σελ. 35

-     Δημήτρης Καραμβάλης: Γιώργος Σαραντάρης. «Η διάφανη εγκαρτέρηση των αστεριών», Εκδόσεις Δρόμων, Αθήνα 2021, σελ. 142

-     Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη: «Το κοινόν διασκεδάζει στη Μυτιλήνη του μεσοπολέμου». Μέσα από τις συλλογές της Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης, Ημερολόγιο 2021, Κείμενο - Έρευνα - Επιμέλεια: Μαρία Γρηγορά, Φανή Μαρωνίτου.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey