FOLLOW US

Πολιτισμός

Λεσβιακό Βίβλιο

Θοδωρής Μαραγκός

Θαλασσινή αισιοδοξία (ποιήματα)

Εκδόσεις Αιολικά Γράμματα

Αθήνα 2018, σελ. 61

 

«Τα μη με λησμόνει/των λόφων και των ακρογιαλιών σου/Λέσβος μου/κανδήλι ανοιξιάτικο/των ναυτικών που ταξιδεύουν/στα νερά σου».

«Κι ο ήλιος/στη δύση του φωτίζει με έρωτα/όλο τούτο το μπουγάζι σου Εφταλού/και κάθε ανθρώπινο παύει να υπάρχει./Πάνω από το τελευταίο ακρωτήρι σου/ίπταται ένα τάγμα αγγέλων./Κάτω η απεραντοσύνη του Αιγαίου».

«Ο ήλιος/ στ’ ανέβασμά του/στη Φυκιότρυπα της Μυτιλήνης/γελά και παιχνιδίζει/όσο πουθενά αλλού!/Και την αυγή, στις πέντε,/ οι ρυτίδες της θάλασσας καλούν/τα πεύκα απέναντι/σε μια γιορτή σαν λειτουργία/μυστική/ μ’ εξομολόγηση, δοξολογία και/μετάληψη».

Τα παραπάνω ωραιότατα ποιήματα είναι από τη συλλογή του  Θοδωρή Μαραγκού  «Θαλασσινή αισιοδοξία», που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τα «Αιολικά Γράμματα» του Κώστα Βαλέτα.

Η συλλογή περιλαμβάνει 48 ποιήματα, γραμμένα πολλά από αυτά  την περίοδο 2000 - 2012 και με αφορμή επισκέψεις στη Λέσβο. Ποιήματα εμπνευσμένα από την Εφταλού, τα Βατερά, το φοινικόδασος στα Πάμφιλα, τη Φυκιότρυπα, τα λιοχώραφα, τον Ταξιάρχη Μανταμάδου, τον Μόλυβο, την Άναξο,  το καφέ «Πανελλήνιον», τον Άγιο Θεράποντα, κα.

Μετρημένος λυρισμός, λιτότητα και ευθυβολία, αμεσότητα, τόνος ψιθυριστός και εξομολογητικός: «Άλλοτε άλικες κι άλλοτε γλαυκές/ μορφές ομιλούσες/μες στους γαλήνιους της Λέσβου ελαιώνες,/της άνοιξης προάγγελοι, μικρές ψυχές, για χάρη σας οι μακρινοί περίπατοι/απ’ άκρη, σ’ άκρη του νησιού,/Ανεμώνες».

Ο  Θοδωρής Μαραγκός τέλειωσε το 6ο δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και σπούδασε Νομικά και Ιστορία Τέχνης στο Βέλγιο. Εργάζεται ως μεταφραστής στις Βρυξέλλες.

 

 

 

Γιώργος Πετρέλλης

Οι χήρες της Βερμπάνια (μυθιστόρημα)

 Εκδόσεις Πάπυρος

 Αθήνα 2018, σελ. 436

 

 

Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Πετρέλλης, που ζει στην Αθήνα, εμφανίστηκε στα γράμματα το 2000 με το βιβλίο «Βορειοανατολικά στον αιώνα» και μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του επτά μυθιστορήματα.

Δυο λόγια για το παρόν βιβλίο του: Όλες οι Καλλικέλαδες είχαν χρέος να γεννούν στον ιστορικό οικογενειακό πύργο που βρισκόταν χτισμένος στις όχθες της Λίμνης Βερμπάνια... Μια σέρα με λευκά παγόνια, οι δίδυμες που ζουν η μία μέσα στην άλλη -σοπράνο η Ντίβα, μέτζο η Νουράνια- δύο φωνές από το ίδιο λαρύγγι, ένα ντουέτο από το ίδιο άτομο. Μία επιτυχημένη καριέρα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα της μπελ επόκ, ένας Λευκίτης φύλακας - άγγελος και μια μαγική σπηλιά με αόρατη ορχήστρα που ξεδιπλώνει το ταλέντο της πρωταγωνίστριας. Ένας γάμος διεκπεραιωτικός και μια διπλή προδοσία...

Το ταξίδι  του Γιώργου Πετρέλλη  ξεκινά από το Παρίσι του 19ου αιώνα κι απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, από το Τορίνο και το Σάλτσμπουργκ ως την Αγία Πετρούπολη της Ρωσικής Επανάστασης και του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 19:18
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top