FOLLOW US

Πολιτισμός

ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ

Αφιέρωμα, Οδυσσέας Ελύτης (τεύχη 1674-1675/1 & 15 Απριλίου 1997)

Ανατύπωση, έκδοση εφ. «Το Βήμα», 2019 (επιμέλεια εξωφύλλου: Τάσος Φαρμάκης)

 

Το αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, στο διπλό τεύχος 1674-1675 της 1ης και της 15ης Απριλίου 1997, κυκλοφόρησε στην πρώτη επέτειο από τον θάνατο του ποιητή στις 18 Μαρτίου 1996. Ο Ε. Ν. Μόσχος, στο εκδοτικό του σημείωμα, υπογραμμίζει κατά την πάγια πρακτική του περιοδικού τη σχέση του εντύπου με τον τιμώμενο, τονίζοντας ότι «ο πρώτος Ελύτης έκανε την εμφάνιση του από τις σελίδες της “Νέας Εστίας” με τον “Ήλιο τον Πρώτο”, με την “Πορτοκαλένια” και το “Ναυτάκι του περιβολιού”», αλλά και με το κριτικό κείμενο του για τον Κάλβο και με ποιητικές μεταφράσεις του Λόρκα. Το τεύχος ανοίγει ένα λυρικό εγκώμιο στον ποιητή σε στίχους του Τάκη Βαρβιτσιώτη και συνεχίζει αποτυπώνοντας αυτά που θα αποτελέσουν σταθερές του μετέπειτα κριτικού λόγου για τον Ελύτη: τη σχέση του με τη μουσική, τη ρητορική διάσταση της γλώσσας του, τον Ελύτη ως ποιητή του ήλιου και του Αιγαίου, τον Ελύτη και τη σχέση του με τη Σαπφώ, τον Ελύτη ως δοκιμιογράφο και ως μεταφραστή. Η θεατρική ανάγνωση της «Μαρίας Νεφέλης» από τον νεαρό, τότε, θεατρολόγο Γιώργο Πεφάνη, και το μελέτημα σχετικά με τη διδασκαλία της ποίησης του Ελύτη στα παιδιά από τη νεαρή, τότε, φιλόλογο Αννίτα Παναρέτου παραμένουν εξαιρετικά χρήσιμα και για τον σημερινό αναγνώστη του Ελύτη. Ο διευθυντής του περιοδικού υπογραμμίζει μάλιστα ότι στο αφιέρωμα συμμετέχουν πολλοί νέοι κριτικοί, από τη νέα γενιά, που «δε χάνουν την ευκαιρία να φέρνουν στο στόμα τους τους παραμυθητικούς στίχους του», τους νέους που ο ποιητής ήθελε «να τους έχει κοντά του και να πιστεύουν στο έργο του». Το σφαιρικό πορτρέτο του Ελύτη συμπληρώνεται από εκλογή από το έργο του, μια συνέντευξη του τού 1979, όταν τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, και βιβλιογραφικά στοιχεία από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Στο αφιέρωμα συμμετέχει με εργασία του και ο συμπατριώτης μας ποιητής και δοκιμιογράφος Δημήτρης Νικορέτζος. Ο τίτλος της εργασίας είναι: «Μια ανορθόδοξη κριτική θεώρηση της ποίησης του Ελύτη».

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΤΑ ΚΑΛΛΟΝΙΑΤΙΚΑ, τεύχος 175/0κτώβριος-Δεκέμβριος 2018

ΠΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΒΑΤΟΥΣΑΣ, τεύχος 84(184)/ 0κτώβριος-Δεκέμβριος 2018

ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΙΚΑ ΝΕΑ, αρ. φύλλου 251/Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2018

 

Kώστας Καλδέλης-Παναγιώτης Βέργος: Ταξίδι στη Λέσβο (ψηφιακός δίσκος με 13 σκοπούς-τραγούδια)

Καραβάκι του Αιγαίου, Αμυγδαλάκι, Ήθελα να ’χα δυο καρδιές, Αγιά μου Παναγιά μου-Βουλγάρα, Μπαρμπούνι μου θαλασσινό, Παραπονιάρικο μου, Μ’ αγαπάς γαρουφαλλιά μου, Δώδεκα χρονών κορίτσι, Τα ξύλα-του Κίτσου η μάνα, Ο μερακλής ο άνθρωπος, Ανάθεμα τον αίτιο, Άσπρο γαρουφαλλάκι μου, Ποταμός-Μυτιληνιό συρτό.

Αυτοί είναι οι τίτλοι των 13 σκοπών και τραγουδιών που περιλαμβάνονται στο μουσικό CD των Kώστα Καλδέλη και Παναγιώτη Βέργου «Ταξίδι στη Λέσβο». «Το Ταξίδι στη Λέσβο περιλαμβάνεται ένα μικρό μέρος από το πλούσιο ρεπερτόριο του νησιού μας. Έναν τόπο με πλούσια ηχοχρώματα, με πολλές επιρροές από Δύση και Ανατολή, που δεν μπορεί να χωρέσει σ’ έναν ψηφιακό δίσκο. Άλλωστε καταλαβαίνεις και από τον τίτλο ότι πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι που σε ταξιδεύει νοερά σε όμορφες γωνιές της Λέσβου, σε γραφικά σοκάκια, στην Ανεμώτια και στο Μπουρό, παρέα με το σαντούρι και το βιολί και τα μυτιληνιά φυσερά» γράφουν οι δυο Λέσβιοι μουσικοί δημιουργοί, ο Κώστας Καλδέλης-τραγούδι και ο Παναγιώτης Βέργος -σαντούρι, ενορχήστρωση, διασκευή, μουσική επιμέλεια. Το εισαγωγικό κείμενο ανήκει στον Δημήτρη Κοφτερό, ενώ δημοσιεύονται και οι στίχοι των τραγουδιών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 16:33
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top