Λεσβιακό βιβλίο 14-01-23

15/01/2023 - 13:00

Γιώργος Βρασίδα Λαγουμίδης: Η μικρή μας πόλη. Το Πλωμάρι που έζησα και άλλα διηγήματα, Εκδόσεις Αιολίδα, Μυτιλήνη 2022, σελ. 175 

Παθιασμένος Πλωμαρίτης ο Γιώργος Βρασίδα Λαγουμίδης και γνώστης πολλών πραγμάτων από το παρελθόν και το παρόν του Πλωμαρίου δημοσιεύει κατά καιρούς σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους πολύ ενδιαφέροντα λογοτεχνικά και δοκιμιακά κείμενα.  

Ένα μέρος από αυτά συγκέντρωσε στο παρόν βιβλίο. Διαβάζουμε ανάμεσα στα άλλα στο πρόλογο: «Αποφάσισα λοιπόν να ασχοληθώ με την ιστορία του Πλωμαρίου θέλοντας να γνωρίσω στους νέους που απολαμβάνουν σήμερα τον φραπέ ή τον εσπρέσο τους στα ωραία μαγαζιά της προκυμαίας, αλλά και εμείς οι παλιοί να θυμηθούμε ότι κάποτε αυτή η ωραία πλατεία με το πάρκο ήταν μια χωμάτινη αλάνα που όταν έβρεχε γέμιζε με λιμνάζοντα νερά, που διπλά στη στενή προβλήτα το λεγόμενο «κορδόνι» παρατασσόταν σωροί από βαρέλια με λάδι προκειμένου να φορτωθούν στα καΐκια που τακτικά έφταναν στο λιμάνι και άλλα άδεια που μόλις είχαν ξεφορτωθεί, στοίβες από κορμούς πεύκων, μπάλες από άχυρα και ένας λόφος από πυρήνα προκειμένου να ταξιδεύσει στο πυρηνεργοστάσιο. Το απόγευμα μετατρεπόταν σε μια μεγάλη παιδική χαρά που εκτονώνονταν η τότε μαθητιώσα νεολαία αλλά και οι εξωσχολικοί ενώ περιβαλλόταν από ερείπια σπιτιών και μικρών εγκαταλελειμμένων σαπωνοποιείων, αλλά και με παράγκες και τα σοκάκια ευωδίαζαν από τα απόβλητα των ζώων, τα μόνα που κυκλοφορούσαν τότε ενώ σήμερα τα πνίγει το καυσαέριο από τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια». 

Οι τίτλοι των κειμένων του τόμου είναι οι εξής: Η Μικρή μας πόλη μέρος Α’, Η Μικρή μας πόλη μέρος Β’, Άνθρωποι και σκιές, Το Ουζερί, Μπέκα, Χριστόδουλος - Ένας ξεχασμένος Πλωμαρίτης, Ο Χριστόδουλος στην επανάσταση, Το δάσος που πεθαίνει. 

Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός ανάπτυξης Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη, Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», Μυτιλήνη 2022, σελ. 143 

«Ο ανά χειρός τόμος περιέχει τα «Πρακτικά» της Ημερίδας που έγινε στο Πλωμάρι, με θέμα «Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός ανάπτυξης: Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη», την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος « Το Πόλιον» σε συνεργασία με το ΤΕΕ Β.Αιγαίου, την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων Λέσβου του ΥΠΠΟ και τους συλλόγους Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2017, λίγους μήνες μετα από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου του 2017, που έπληξε καίρια πολλά οικοδομήματα (κατοικίες, παλαιά βιομηχανικά κτήρια, εκκλησίες, δημόσια καταστήματα), στο Πλωμάρι, τα χωριά της περιοχής του και στη Βρίσα, το παραδοσιακό χωριό των Βατερών. Το συνέδριο μας αυτό, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έδωσε το μέτρο του πώς ένας ευαισθητοποιημένος φορέας-όπως θέλουμε να πιστεύουμε για το Σύλλογο μας-μπορεί να συνεισφέρει πολλά στο τόπο μας και ακόμη ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερα με τη σύμπραξη με τους κοινοτικούς και τους άλλους πολιτιστικούς φορείς, για θέματα που έχουν άμεση σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. Ας ενστερνιστούμε όλοι το παρακάτω έμβλημα, μιας πανευρωπαϊκής συνάντησης αρχιτεκτόνων, που είχε παρόμοιο θέμα με αυτό της Ημερίδας μας: ‘’Δίνουμε ζωή στο παρόν-Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη’’. Το γεγονός αυτό θα είχε μεγάλο κέρδος στη γενέτειρα μας» 

Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του Δ.Σ Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», ενός Συλλόγου με μεγάλη προσφορά στο χωριό. Στον τόμο βρίσκουμε τις εξής εισηγήσεις: Στρατής Φραντζέσκος, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου: Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Πλωμαρίου. Δυνατότητες και προοπτικές για ένα νέο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική: Προβλήματα προστασίας, ένταξης και συνέχειας, Ελένη Μαϊστρου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ: Η σημασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στη συγκρότηση της ταυτότητας του τόπου. Η μεθοδολογία της προστασίας, Έλλη Βιτζηλαίου, Καθηγήτρια, Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ: Προστασία ιστορικών δομικών συστημάτων, Mogens Staerk, Associate Professor Emeritus, Aarhus School of Architecture, Denmark:The Beauty of Plomari. 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2023 

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών; Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή  

Το επιτοίχιο ημερολόγιο του Συλλόγου Αγιασωτών Αθήνας είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ χρήσιμο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ καλό αφιέρωμα με κείμενα και τεκμήρια για την Μικρασιατική Εκστρατεία και το προσφυγικό στην Αγιάσο και στη Λέσβο. 

Διαβάζουμε στο εκτενές εισαγωγικό κείμενο του Παναγιώτη Σταυρακέλλη, Προέδρου του Συλλόγου Αγιασωτών: «Βρισκόμαστε στα τέλη Αυγούστου 1922, όπου στο νησί καταφθάνουν τα θύματα της μανίας των Τούρκων, πρώτα ο στρατός και στη συνέχεια οι πρόσφυγες. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στην προκυμαία της Μυτιλήνης κατά την απόβαση των προσφύγων είναι απερίγραπτές. Επιτάσσονται στην αρχή σπίτια και δημόσια κτήρια, το Γυμνάσιο και τα δημοτικά σχολεία. Επειδή οι πρόσφυγες είναι πάρα πολλοί, αρχίζει η διασπορά τους σε όλο το πλάτος και το μήκος του νησιού. Ο «Ελεύθερος Λόγος», τοπική εφημερίδα της Μυτιλήνης με διευθυντή τον Ασωματιανό Στρατή Παπανικόλα, στο φύλλο της 16.10.1922, μας πληροφορεί ότι «απεφασίσθη η εις Αγιάσσον αποστολή 1.000 προσφύγων, όπως στεγασθώσιν εις τα υπάρχοντα κενά κελιά της εκκλησίας και αρκετά άλλα οικήματα» Μεταξύ των προσφύγων της Αγιάσου είναι η μητέρα του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα, Σουλτάνα Χριστοδούλου, μικρό μωρό τότε, η οποία φιλοξενείται για δυο μήνες σε οικογένεια της Αγιάσου. 

Το προσφυγικό ζήτημα πέρασε από χιλιάδες συμπληγάδες. Είχαν παρέλθει 16 χρόνια από το πρώτο διωγμό και το πρόβλημα εξακολουθούσε να παραμένει άλυτο. Πότε η έλλειψη κονδυλίων, πότε η αδράνεια των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και η άρνηση των προσφύγων, εμπόδιζαν τη λύση του προβλήματος. Όταν βρέθηκαν τα κονδύλια (750.000 δραχμές) με ενέργειες του Νομάρχη Γεωργίου Κ. Γεωργιάδη (1930-1932), δεν υπήρχαν οικόπεδα. Το οικόπεδο που προοριζόταν για την κατασκευή του Συνοικισμού είχε ήδη παραχωρηθεί στο Γυμναστικό Σύλλογο. Η εφημερίδα «Αγιάσος» ανέλαβε πρωτοβουλία σύστασης Επιτροπής από ανθρώπους των γραμμάτων και από τα Εργατικά Σωματεία, συγκέντρωσης πόρων και εξεύρεσης οικοπέδου. Επιλέχθηκαν τα οικόπεδα των Αδελφών Παπαγεωργίου και Χαρίλαου Καρρέ. Επικεφαλής της Επιτροπής ήταν ο Θεόδωρος Ανανία Καραμανλής (1891-1956), ο οποίος «άοκνως μετά ζήλου εργάσθη δια να φέρει εις πέρας την υπόθεση ταύτην, ασχολούμενος όλως αφιλοκερδώς απ’αρχής που εγεννήθη το ζήτημα της ίδρυσης προσφυγικών κατοικιών εις Αγιάσον», σύμφωνα με το φύλλο 33/13.12.1931 της εφημερίδας «Αγιάσος». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey