Λεσβιακό βιβλίο 13-03-21

16/03/2021 - 12:00 Ενημερώθηκε 16/03/2021 - 13:06

Δημήτρης Χ. Αναγνωστής: Η ψυχανάλυση στην λογοτεχνία. Ένα παράδειγμα: Ο  Διονύσιος  Σολωμός ( Προλογίζουν: Μ. Γ. Μερακλής, Anne - Marie Bergdol), Έκδοση Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία, Αθήνα 2021, σελ 234

Για  τον συμπατριώτη μας συγγραφέα, ψυχίατρο και ψυχαναλυτή, Δημήτρη Αναγνωστή,  ο πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος  Βούρου - Ευταξία, Αντώνιος Βογιατζής γράφει στον πρόλογο: «Καταγόμενος από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου, που διακρίνεται κυρίως για την πνευματική και πολιτιστική ζωή των κατοίκων της, σπούδασε και ανέπτυξε αρχικώς την επιστημονική σταδιοδρομία του στην Ελβετία. Στη συνέχεια ήλθε στην πόλη της Παλλάδος όπου εργάστηκε ως ψυχίατρος, ασχολούμενος  - με  άοκνο συμπαραστάτη  σε κάθε πτυχή της ζωής του και του έργου του, την σύζυγό του κ. Μαγδαληνή Αναγνωστή - αδιακόπτως με την επιστήμη του και τον πολιτισμό και κοινό υπόβαθρο την ουσιαστική αγάπη του στον άνθρωπο».

Πριν τρία χρόνια είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο «Λαϊκές γιορτές χθες, σήμερα στο Αιγαίο. Το πανηγύρι του Ταύρου και η Αγία Παρασκευή Λέσβου»

Έκδοση Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με μελέτες των: Μιχάλη Μερακλή, Δημήτρη Παυλόπουλου, Δημήτρη Αναγνωστή, Μαγδαληνής Αναγνωστή.

«Ο Δημήτρης Αναγνωστής για πολύ καιρό ασχολήθηκε με τη βιογραφία και το έργο του Διονυσίου Σολωμού, που τον γοήτεψε ειδικά. Στην παρούσα μελέτη ξεκινά από τις θεωρητικές βάσεις της συγγένειας της λογοτεχνίας με την ψυχανάλυση. Αντλώντας συγχρόνως από τη γνώση και την εμπειρία του της ψυχανάλυσης, και τη γνώση της βιογραφίας του ποιητή, μπορεί τελικά να φτάσει σε ουσιαστικές υποθέσεις και συμπεράσματα για το “μυστήριο Σολωμός”» γράφει στον πρόλογό της η ψυχίατρος Anne - Marie Bergdol.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος έχει τίτλο «Λογοτεχνία και ψυχανάλυση» και περιέχει τα παρακάτω κεφάλαια: Εισαγωγική αναφορά: Ψυχολογική λογοτεχνία και ψυχαναλυτική λογοτεχνία, Μύθος και… μύθος και λογοτεχνικός μύθος,  Λογοτέχνης και ψυχαναλυτής - Προσέγγιση και διαφορετικότητα, Η Ψυχανάλυση, Ο λογοτέχνης και η λογοτεχνική διαδικασία,Τα όνειρα του ύπνου και του ξύπνιου, Λογοτεχνικό έργο και αναγνώστης, Η ψυχαναλυτική προσέγγιση του λογοτεχνικού έργου.

Το δεύτερο μέρος τιτλοφορείται « Ένα παράδειγμα -  Ο Διονύσιος Σολωμός» με τα παρακάτω κεφάλαια: Ο Διονύσιος Σολωμός και η Σολωμική κληρονομιά, NON FINITO, Υπάρχει απάντηση στο μυστήριο Σολωμός;, Ο Διονύσιος κόμης Σολωμός, και η εποχή του.

Η οικογένεια του Σολωμού, Τα παιδικά χρόνια στην Ζάκυνθο.                                                                            

Η ορφάνια, Στην Ιταλία, Η ζωή στην Ζάκυνθο 1818-1828, Ο ελληνικός Παρνασσός βρίσκει τον Δάντη του, Κέρκυρα - Κέρκυρα!

Η Δίκη, Τα πέτρινα χρόνια, Λεονταράκηδες, “ Εγώ τη μοναξιά θα την αφήσω όταν αφήσω τη ζωή”.

Στο τρίτο μέρος βρίσκουμε την ανασκόπηση και τα συμπεράσματα.

Ακολουθούν η βιβλιογραφία, το ευρετήριο και σε παράρτημα 9 τετράστιχα για τον Διονύσιο Σολωμό μια  σύνθεση του  Δημήτρη Καραμανώλη και εικόνες.

 

Λιλή Λαμπρέλλη: Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826 (Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου), Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2021, σελ. 116

Η Λίλη Λαμπρέλλη αφηγείται ένα μικρό χρονικό μιας μεγάλης στιγμής της Ελληνικής Επανάστασης και της ευρωπαϊκής ιστορίας: εννιά μέρες πριν και δυο μέρες μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από τη ματιά ενός εφήβου, του Μάρκου, του Γελεκτσή που σπρώχτηκε με τη βία στην ενηλικίωση εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 1826. Με βάση τις μαρτυρίες αγωνιστών, ακολουθούμε τη ροή των γεγονότων που οδηγούν σε κλιμάκωση της πείνας, της απώλειας, της οδύνης, του ηρωισμού, της αληθινής αθωότητας και συγχρόνως της μυθικής αγριότητας που βιώνουν οι ήρωες και οι ηρωίδες της Εξόδου. Όλα τα πρόσωπα εκτός από τον Μάρκο και τον Άγγελο είναι ιστορικά και πολλοί διάλογοι μεταφέρονται επί λέξει, όπως καταγράφηκαν. Όσο για τους Γελεκτσήδες, τους εφήβους που σχεδόν όλοι έχασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, είναι, σύμφωνα με τη συγγραφέα οι πιο γενναίοι απ’ τους γενναίους.

Η συμπατριώτισσα μας πολυγραφότατη συγγραφέας Λιλή Λαμπρέλλη σε συνέντευξή της στην Πελλιώ Παπαδιά και στο «talcmag.gr» τονίζει μεταξύ άλλων: « Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και της Εξόδου είναι τόσο συγκλονιστικά και τόσο “επικά” που μοιάζουν πιο πολύ με μοτίβα μαγικού παραμυθιού και λιγότερο με “Ιστορία”. Βρήκα την αφήγησή τους πολύ ελκυστική, συναρπαστική θα έλεγα (πρώτα πρώτα για μένα), γιατί ξεπέρασαν ακόμα και το πιο ευφάνταστο παραμύθι. Η ζωή, σε ακραίες καταστάσεις ηρωισμού, ξεπερνάει τη μυθοπλασία, και αυτό ισχύει απόλυτα για τις έντεκα μέρες του Απρίλη 1826 που περιγράφω. Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ πως μια τόσο σθεναρή αντίσταση, ακόμα κι από μικρά παιδιά, σε τόσο τρομακτικές συνθήκες στέρησης, αρρώστιας, πολέμου, μια απόλυτα ηρωική αντίσταση την οποία ακολούθησε η συνειδητή επιλογή της αυτοθυσίας από τους Μεσολογγίτες προεστούς και τη Φρουρά, δεν μπορεί να πάει χαμένη. Η συγκίνηση που προκάλεσε η Έξοδος των Μεσολογγιτών σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως η σφαγή και η αιχμαλωσία γυναικοπαίδων για να πουληθούν σε σκλαβοπάζαρα της Ανατολής έκανε να ξεχαστούν οι εμφύλιες διαμάχες των αγωνιστών και να σταλεί η πολυπόθητη βοήθεια, κυρίως από την Ευρώπη, που οδήγησε στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και την Απελευθέρωση. Τα παιδιά ήταν οι αφανείς και αμιγώς “αθώοι” ήρωες αυτού του αγώνα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey