FOLLOW US

Πολιτισμός

Λεσβιακό Βιβλίο

Παναγιώτης Σκορδάς

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018

Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός

Εκδόσεις Μύθος, Σελ. 512

 

Σπεύδω να προλάβω πιθανόν απορίες του τύπου: Μάιο μήνα και γράφεις για ένα ημερολόγιο; Φυσικά. Γιατί το συγκεκριμένο «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018» του διαρκώς ανήσυχου, Λεσβολάτρη φιλολόγου Παναγιώτη Σκορδά είναι ένας τόμος που μας συνοδεύει κατά τη διάρκεια όλου του έτους και όχι μόνο. Και τώρα, αλλά και στο μέλλον, μέσα από τις σελίδες του πλουσιότατου αυτού τόμου θα διαβάζουμε για την ιστορία, τη λαογραφία, την εκπαίδευση, την αρχαιολογία, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, τις σημαντικές προσωπικότητες της Λέσβου και θα μαθαίνουμε πολλά για το παρελθόν και το παρόν του πανέμορφου νησιού.

Ο Παναγιώτης Σκορδάς για όγδοη συνεχή χρονιά ετοίμασε μια κιβωτό 512 σελίδων και οι Λεσβιακές εκδόσεις «Μύθος» με προσήλωση στην ποιότητα και την υψηλή αισθητική κυκλοφόρησαν έναν πολύτιμο τόμο, πραγματικό απόκτημα για κάθε Λέσβιο.

Στο Ημερολόγιο συνεργάζονται 42 συγγραφείς, εικαστικοί, συλλέκτες, ερευνητές και μελετητές του Λεσβιακού πολιτισμού. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο της Μαρίας Καλλιπολίτη, το οπισθόφυλλο του Κώστα Ζιαμπάρα και τα κοσμήματα είναι του Δημήτρη Καραπιπέρη. Στεγάζονται 36 εργασίες Λεσβιακού ενδιαφέροντος, μοιρασμένες στις παρακάτω ενότητες: Πρώτη Γραφή - Πρώτη Ανάγνωση, Πρόσωπα, Λαογραφία, Αρχαία Ιστορία, Νεότερη ιστορία, Αρχαιολογία, Τέχνες, Μελέτες, Φύση, Εκπαίδευση, Θρησκευτική ιστορία, Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους, Γεγονότα και Πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο που έφυγε.

Στις σελίδες βρίσκουμε ένα αφιέρωμα στη σπουδαία εικαστικό Μαρία Καλλιπολίτη, το οποίο υπογράφει η πανεπιστημιακός Δώρα Μαρκάτου. Σημειώνουμε μεταξύ άλλων τις μελέτες τις Μαρίας Μόσχου για τον ζωγράφο Τάκη Ελευθεριάδη και για την «αυτοδίδακτη» ζωγράφο Αναστασία Αρχοντή, του πανεπιστημιακού Ιωάννη Κολοκοτρώνη για τον Τεριάντ, που μεγαλούργησε στη Γαλλία και κατέθεσε στη γενέτειρά του πολύτιμο πνευματικό υλικό, του Προέδρου της Πανελληνίας Ένωσης Φιλολόγων Αναστάσιου Στέφου για τα Ποιμενικά κατά Δάφνιν και Χλόην του Λόγγου, τέκνο της Λέσβου και αυτός, της πανεπιστημιακού Αθηνάς Δημοπούλου - Πηλιούνη για τη συνθήκη Μυτιλήνης και Φώκαιας στην αρχαιότητα, κα.

Ευχάριστη έκπληξη το CD με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας από τα «Σαντούρια» του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου που περιέχεται στο φετινό «Λεσβιακό Ημερολόγιο». Τα υπέροχα αυτά νέα παιδιά της Αγιάσου, χρόνια τώρα μυούνται στην μουσική μας παράδοση και μας εκπλήσσουν με τις επιδόσεις τους στο απαιτητικό αυτό μα και συνάμα τόσο μελωδικό όργανο, διαφημίζοντας συγχρόνως το χωριό τους και το νησί σ’ όλο τον κόσμο.

Συγχαρητήρια αξίζουν όχι μόνο στον δημιουργό του «Ημερολογίου», Παναγιώτη Σκορδά αλλά και στους χορηγούς που στηρίζουν οικονομικά την πολυδάπανη αυτή έκδοση, προβάλλοντας συγχρόνως την επιχειρηματική ζωή της Λέσβου.

Το «Ημερολόγιο», λοιπόν, είναι η πρόφαση. Η Λέσβος είναι η ουσία!

 

Μαρία Κοτοπούλη

Συγγραφέας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 16:51
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top