Λεσβιακό βιβλίο 08-01-22

09/01/2022 - 13:00

Δυο λόγια για το Λεσβιακό Ημερολόγιο 2022 

Σήμερα, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021, είχα τη μεγάλη χαρά και την τιμή να παραλάβω το Λεσβιακό Ημερολόγιο 2022 του Παναγιώτη Σκορδά. Συνήθως αναζητούσα, έβρισκα και αγόραζα το Ημερολόγιο τον Αύγουστο, όταν ερχόμουν στην ‘πατρίδα’ για διακοπές και δεν φαντάζεστε πόσο χάρηκα με το φετινό ‘χριστουγεννιάτικο’ δώρο μου. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τις εκδόσεις «Μύθος» για την αποστολή και να σας μεταφέρω την συγκίνηση που ένιωσα ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του.  

Ως «απόδημος» Μυτιληνιός και έχοντας σταθερή και έντονη νοσταλγία για το νησί, με ενδιαφέρει να μελετώ σχεδόν τα πάντα που το αφορούν. Το Λεσβιακό Ημερολόγιο του Παναγιώτη Σκορδά δεν αποτελεί για μένα απλώς μια γέφυρα που με συνδέει με τον γενέθλιο τόπο, αλλά και μια πλούσια πηγή σημαντικών επιστημονικών άρθρων και ειδήσεων από πολλά και διαφορετικά πεδία. Σκοπεύω να τα μελετήσω όλα με μεγάλη χαρά! 

Θα ήθελα να συγχαρώ από καρδιάς τον κ. Σκορδά για την εξαιρετική επιμέλεια του τόμου και τις εκδόσεις «Μύθος» για την ποιότητα της έκδοσης. Σας εύχομαι να συνεχίσετε το έργο σας με το ίδιο μεράκι και να ξέρετε ότι τόσο το Λεσβιακό Ημερολόγιο όσο και οι υπόλοιπες εκδόσεις που αφορούν στο νησί, είναι για μας τους «ξενιτεμένους» κάτι πολύ περισσότερο από απλά βιβλία. Είναι ο ομφάλιος λώρος με την παιδική μας ηλικία, με τα χρώματα και τις μυρωδιές της Λέσβου, με τις θάλασσες που κολυμπήσαμε και τα μονοπάτια που περπατήσαμε … 

Και πάλι σας ευχαριστώ για την αποστολή του Ημερολογίου και σας εύχομαι υγεία, δημιουργικότητα και επιτυχίες για την καινούρια χρονιά! 

  

Με εκτίμηση 

Κώστας Μάγος 

Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2022 

Ημερολόγιο 2022, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου (Επιτοίχιο και επιτραπέζιο, Επιμέλεια: Παύλος Τριανταφυλλίδης) 


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου καλωσορίζει το νέο έτος 2022 με φωτογραφικές ματιές, αποτυπωμένες στο χρόνο, από μνημεία, κυρίως κάστρα, φρούρια και οχυρά της Αρχαϊκής, Κλασικής και Μεσαιωνικής Λέσβου, αλλά και της Μεσαιωνικής Λήμνου, που διασώθηκαν στην ιστορική μνήμη. Απτά τεκμήρια της οχυρωματικής τέχνης, και των τεχνικών δεξιοτήτων ικανών μαστόρων, που λάξευαν με αριστοτεχνικό τρόπο το λίθο, αποτελούν οι οργανωμένες οχυρωματικές εγκαταστάσεις σε Λέσβο και Λήμνο, οι οποίες αν και γεωγραφικά διαφοροποιημένες, βρίσκονται σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο τους, αναπτύσσοντας αισθητικές δυναμικές, που πρόβαλαν την δύναμη και τον πλούτο των ιδιοκτητών τους. (από τον πρόλογο του Παύλου Τριανταφυλλίδη). 

Ημερολόγιο 2022. Αγιάσος; Η Μέκκα του Λεσβιακού καρναβαλιού, έκδοση Φιλοπροόδου Συλλόγου Αγιασωτών (επιτοίχιο, επιμέλεια: Παναγιώτης Σταυρακέλλης) 

Το αγιασώτικο καρναβάλι ξεχωρίζει από τις άλλες καρναβαλικές εκδηλώσεις για την καυστική και σπιρτόζικη έμμετρη σάτιρά του που την εκφράζουν με το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα οι λαϊκοί ποιητές. Η φήμη του έχει ξεπεράσει τα στενά λεσβιακά όρια και έχει καταξιωθεί πανελλαδικά ως ένα από τα σημαντικότερα λαϊκά δρώμενα (από τον πρόλογο του Παναγιώτη Σταυρακέλλη). 

Μέσα στο 2022 αναμένεται να κυκλοφορήσει από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγιασωτών το βιβλίο «Το Αγιασώτικο Καρναβάλι. αποκριάτικες σάτιρες από τα χρόνια του μεσοπολέμου μέχρι και το 1974» με επιμέλεια του Γιάννη Χατζηβασιλείου.  

 
 

 ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 

- Στρατής Αναγνώστου: Ελληνική εθνική ταυτότητα (1821 - 1923). Η περίπτωση της Λέσβου, σελ. 197. 

Το Βιβλίο εισφορών υπέρ των αναγκών της Μεγάλης Ελληνικής Πατρίδας, Εκδόσεις Μύθος, Μυτιλήνη 2021 ( σε κασετίνα) 

- Κώστας Βάρναλης; Ερωτικά. 181 χρονογραφήματα (1939-1954) εμπνευσμένα από τον έρωτα, τον γάμο και τις σχέσεις των δύο φύλων, Επιμέλεια: Νίκος Σαραντάκος, Εκδόσεις Αρχείο, Αθήνα 2021, σελ 280 

- Σοφοκλής Κουτρής: Καροποιοί Καραγωγείς του Λεσβιακού Κάρου, εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη2021, σελ.248 

-  Ρεμπώ: Ποιήματα. Μια εποχή στην κόλαση. Εκλάμψεις. Επιστολές-Μαρτυρίες, Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, Εκδόσεις Κάππα, Αθήνα 2021, σελ. 442 

Ο Αρθούρος Ρεμπώ παραμένει πάντα ο πιο πρωτότυπος λυρικός ποιητής που εμφανίστηκε ποτέ στον δυτικό κόσμο και που σφράγισε όχι μόνο τη νεωτερική ποίηση αλλά και γενικότερα τη σύγχρονη τέχνη. Η σαγηνευτική του προσωπικότητα και η τυχοδιωκτική ζωή του, μαζί με τα μαγικά ποιήματά του, υπήρξαν πόλος έλξης και αναφοράς για πολλά επαναστατικά αισθητικά, πνευματικά και κοινωνικά κινήματα ( όπως, ο υπερρεαλισμός, οι μπήτνικς, οι χίππηδες, κλπ). Εκτός από μεγάλος οικουμενικός ποιητής πια, είναι κι ένας θρύλος που συμβολίζει την αιώνια εφηβεία. 

Μια έκδοση όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ποιητικού έργου του Αρθούρου Ρεμπώ (1854-1891) σε μετάφραση του ποιητή Στρατή Πασχάλη, πλαισιωμένο από Επιστολές και Μαρτυρίες που αποτυπώνουν την περιπετειώδη ζωή του μεγάλου Γάλλου ποιητή: τα πρώτα ποιητικά σκιρτήματα, τη συγκρουσιακή σχέση με τη μητέρα του, τη θυελλώδη φιλία του με τον ποιητή Πωλ Βερλαίν, τις περιπλανήσεις τους, τους ποιητικούς του οραματισμούς, την εγκατάλειψη της ποίησης, τη φυγή του στην Αφρική, τη δύσκολη ζωή του εκεί, το οδυνηρό τέλος του. 

- Νίκος Περέλης: Οδυσσέας - Το λιοντάρι της Ρούμελης, (Θεατρικό), Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2021, σελ. 240 

Το θεατρικό αυτό κείμενο βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα, που διαμορφώθηκαν και διαμόρφωσαν την πορεία της επανάστασης, από την παρουσία και δράση του Οδυσσέα Ανδρούτσου. 
Το κείμενο κινείται ανάμεσα στο γεγονός (ντοκουμέντο) και στη δραματουργική παρέμβαση. Στόχος του συγγραφέα είναι να ζωντανέψουν οι ιστορικές λεπτομέρειες και να ενεργοποιήσουν την κρίση του αναγνώστη-θεατή. Παρουσίαση των τραγικών στιγμών του ξεκινήματος της επανάστασης, με επίκεντρο την ολιγόχρονη τραγική πορεία, ενός σπουδαίου Αγωνιστή. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey