Λεσβιακό βιβλίο 06-02-21

08/02/2021 - 09:44

NEΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ- ΒΙΒΛΙΑ

 

-     Αναστασία Κατσούρη:  Τα φίλτρα του θανάτου (μυθιστόρημα φαντασίας), Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2020, σελ. 338

Σκωτία, 12ος αιώνας μ.Χ. Μεσαίωνας. Ο ιππότης του Σιλβερστόουν, Γκάμπριελ, επιστρέφει ζωντανός και νικητής με τον στρατό του από την Α΄ Σταυροφορία.

Τις ίδιες ημέρες φτάνει στην πόλη και μια μυστηριώδης γυναίκα, η Σαλίνα, με τον πατέρα της. Διάφορα περίεργα γεγονότα όμως αρχίζουν να αναστατώνουν τους κατοίκους. Απόπειρες δολοφονίας, νεκρά βρέφη, παιδιά που παραλύουν και μυστηριωδώς πεθαίνουν, ζώα κατασπαραγμένα…

Οι δυνάμεις του σκότους έχουν ρίξει τον μανδύα τους πάνω από την πόλη. Κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει γιατί πίσω από το προσωπείο τους όλοι κρύβουν κάτι σκοτεινό και θανάσιμο. Τα ετερώνυμα όμως έλκονται.

Ένας παράφορος και καταλυτικός έρωτας, γραμμένος στα αστέρια αιώνες πριν, γεννιέται. Μπορεί άραγε η αγνή αγάπη να είναι η πυξίδα προς το καλό; Ή οι δυνάμεις του σκότους με τα φίλτρα του θανάτου θα παρασύρουν όλους τους κατοίκους στο ατέρμονο σκοτάδι;

Η Αναστασία Κατσούρη γεννήθηκε στη Λέσβο. Αφού ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή στο νησί, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βραβεύτηκε απ’ την Ακαδημία Αθηνών και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2001 για τη λαογραφική μελέτη που εκπόνησε. Απ’ το 2003 διδάσκει σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου. Το 2003 επίσης ξεκίνησε να αρθρογραφεί πάνω σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού και να δημοσιεύει ποιήματά της στο «Δημοκράτη Μυτιλήνης». Το 2004 συνέχισε το συγγραφικό της έργο στην εφημερίδα «Δημοκράτης» όπου δημοσιεύει μέχρι σήμερα άρθρα, ποιήματα, χρονικά και δοκίμια. Το 2013 κυκλοφόρησε από την «Αιολίδα» το ιστορικό της μυθιστόρημα «Νεφερτίτη. Στα ίχνη ενός μύθου» και το 2017 το αστυνομικό μυθιστόρημα «Το πρόσωπο του ολέθρου» από τις εκδόσεις  «Ωκεανίδα».

 

-      Θεόδωρος Μπελίτσος: Γληνός και Βάρναλης στον Άη Στράτη και στη Λήμνο. Ιστορικό-λογοτεχνικό χρονικό για την δεκαετία του ’30, Αθήνα 2020 (ηλεκτρονική έκδοση e-book)

Οκτώβρης-Δεκέμβρης 1935, ο Γληνός κι ο Βάρναλης εκτοπίζονται στον Άη-Στράτη. 26 Δεκέμβρη 1943, πεθαίνει ο Δημήτρης Γληνός. 16 Δεκέμβρη 1974, πεθαίνει ο Κώστας Βάρναλης. Με αφορμή αυτές τις τρεις χρονικές συγκυρίες, o συγγραφέας  έγραψε ένα ιστορικό-λογοτεχνικό χρονικό, για να θυμίσει το πέρασμα από τον Άη Στράτη κι από την Λήμνο των δυο κορυφαίων μορφών των ελληνικών γραμμάτων κατά την ταραχώδη δεκαετία του ’30.Στο άρθρο παρουσιάζεται η ταραχώδης εκείνη δεκαετία και ανιχνεύονται οι απαρχές του αριστερού κινήματος στη Λήμνο.

 

-     30 χρόνια Σύλλογος «Το Δελφίνι», 1990-2020. «Το Δελφίνι» εν τοις έργοις αυτού και οι δράσεις του Συλλόγου μέσα από τον Λεσβιακό τύπο. Επετειακή έκδοση. Επιμέλεια ύλης: Δημήτρης Παπαχρυσός, σελ. 336 (μεγάλο μέγεθος), Μυτιλήνη 2020

-      Μαρία Βρανά-Παπάλα: Ανεμόεσσα Αιολίδα, (ποιήματα), Μυτιλήνη 2020

-      Στέλλα Πετρίδου: Έλα ξανά (ποιήματα), Εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα 2020, σελ. 96

-      Γεώργιος Σωτηρίου: Παρακλητικός Κανών του Νεομάρτυρος Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου Πολιούχου Μυτιλήνης, Μυτιλήνη 2020

  

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

-     Παλμοί της Βατούσας, τεύχος 92(192)/Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2020

-     Το Βήμα της Γέρας, φύλλο 139/ Δεκέμβριος 2020

-     Το Βήμα της Γέρας, φύλλο 140/ Ιανουάριος  2021 ( με αρχισυντάκτρια την Μαρία Τσουπή και νέους συνεργάτες η θαυμάσια εφημερίδα του Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας συνεχίζει με κέφι, μεράκι και ενθουσιασμό την παρουσία της στο χώρο της ενημέρωσης και του πολιτισμού)

-     Δια-λογος, τεύχος 10/2020, εκδόσεις Παπαζήση, σελ. 324

(Μ’ ένα εξαιρετικό αφιέρωμα με τίτλο «Διανοούμενοι και πολιτικές κρίσεις» κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της επετηρίδας φιλοσοφικής έρευνας που ίδρυσε και διευθύνει ο συμπατριώτης μας καθηγητής φιλοσοφίας Δημήτρης Λαμπρέλλης)

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey