FOLLOW US

Πολιτισμός

ΛΕΣΒΙΑΚΟ Βιβλίο

Μαρία Αχ. Αναγνωστοπούλου

Μπορώ ακόμα να ονειρεύομαι

μυθιστόρημα, 2η έκδοση-συμπληρωμένη

Εκδόσεις Μύθος, Μυτιλήνη 2018, σελ. 303

 

Η Μαρία Σταματογιαννοπούλου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Αιγαίου έγραψε για το παρόν βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 2009: «Το μυθιστόρημα δεν περιγράφει μόνο τις εμπειρίες του ξεριζωμού από τις μικρασιατικές πατρίδες, αλλά κυρίως τη δυναμική και αγωνιστική παρουσία των πρωταγωνιστών και ιδιαίτερα της Αντιγόνης, προσδοκίες και όνειρα που μπορεί να ματαιώνονται αλλά πάντα επανασχεδιάζονται. Μια αισιόδοξη ανάγνωση των ατομικών και συλλογικών εμπειριών».

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που συγκίνησε και διαβάστηκε από πολλούς, γι’ αυτό και η συγγραφέας προχώρησε σε μια νέα συμπληρωμένη έκδοση. Τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και εγκατάστασης των προσφύγων και της μετέπειτα ζωής τους είναι το θέμα πάνω στο οποίο η συγγραφέας υφαίνει τον αφηγηματικό της καμβά.

Στον πρόλογο διαβάζουμε: «Η οικογένεια της μητέρας μου είχε την τύχη να ζει στην Κωνσταντινούπολη τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα κι έτσι βρέθηκε μακριά από τα τραγικά γεγονότα που συγκλόνιζαν τότε τον Ελληνισμό της Ιωνίας και όχι μόνο. Σ’ εκείνους έφτανε ο απόηχος του δράματος που ξεκίνησε κυρίως από το 1914 με τον πρώτο διωγμό κι έφτασε στο αποκορύφωμά του με την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, που σήμαινε βίαιο και ολοκληρωτικό ξεριζωμό από τα μέρη όπου κυριαρχούσε και δημιουργούσε επί χιλιετίες ο Ελληνισμός. Από μια κακή συγκυρία οι γονείς μου βρέθηκαν να ‘χουν την ίδια μοίρα με τους λοιπούς πρόσφυγες όταν αργότερα κατέβηκαν στην Ελλάδα. Το πλεονέκτημα ότι ξεκίνησαν τη νέα τους ζωή, χωρίς να κουβαλούν τις τραυματικές εμπειρίες και τα προβλήματα που βίωναν οι περισσότεροι Μικρασιάτες πρόσφυγες, τους έδωσε τη δύναμη ν’ αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία το μέλλον. Όχι μεμψιμοιρίες και κλωθογυρίσματα σ’ ένα παρελθόν που έκλεινε μέσα του τη βία και το αίμα, μια τραγωδία που συνεχιζόταν με τις στερήσεις, την ανασφάλεια και το χειρότερο με την απαξίωση της ντόπιας κοινωνίας που δοκίμαζαν οι πρόσφυγες στη νέα τους ζωή. Αυτά τα κράτησαν στα παρασκήνια της μνήμης».

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Χτες, Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019, στις 7μμ, στο καφέ «Πανελλήνιον» παρουσιάστηκε το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά. Μίλησε ο Μάκης Αξιώτης, ερευνητής-συγγραφέας και ο Στρατής Τζιμής, φιλόλογος, τ. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου. Για τους παρόντες στην παρουσίαση οι εκδόσεις «Μύθος» κλήρωσαν μία φωτογραφία μεγάλων διαστάσεων του Δημήτρη Ταλιάνη.

 

Το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019, στις 7μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ντίνας Βάκκα-Κυριαζή «Η Λεσβιακή Φάλαγγα. Ιστορία των προγόνων μας»,(Εκδόσεις Μύθος).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 16:10
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα βιβλία παίζει Κώδικας Κου-Κου-Τζα »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top