Λαμπρά εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους στη Φρανκφούρτη

12/07/2021 - 13:20 Ενημερώθηκε 13/07/2021 - 09:57

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Ιουλίου τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» στο Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωσης Messel Pit - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομίας της Γερμανίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” και του Γεωπάρκου Bergstraße-Odenwald. Η περιοχή Messel Pit αποτελεί τη σημαντικότερη απολιθωματοφόρo θέση της Γερμανίας και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995. Η παρουσίαση της έκθεσης γίνεται με χρηματοδότηση από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020 στο οποίο συμμετέχουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Bergstraße-Odenwald από τη Γερμανία.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν η Γερμανίδα Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας, Επιστήμων και Τεχνών του κρατιδίου της Έσσης κα. Angela Dorn, η κα. Ιωάννα Κριεμπάρδη, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη, ο Δήμαρχος του Μέσσελ κ. Andreas Larem και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους που παρουσιάζονται στο γερμανικό κοινό.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός κα. Angela Dorn, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη κα. Ιωάννα Κριεμπάρδη και η εκπρόσωπος του  Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald Δρ. Jutta Weber.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα σημαντικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, τα είδη των φυτών και ζωών που αποτελούν δείκτες των κλιματική αλλαγών του παρελθόντος. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο Μουσείων και των δύο Γεωπάρκων στα πλαίσια του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και στις από κοινού στις δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO. 

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον Καθ. Νίκο Ζούρο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Η παρουσίαση της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία ήδη από τις πρώτες ημέρες παρουσίασής της καταγράφει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα με επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη Γερμανία και πολλές χώρες του εξωτερικού συμβάλλοντας έτσι στη μεγάλη προβολή της Λέσβου.

Το έργο RURITAGE

Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ε.Ε. και στοχεύει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών  και τον μετασχηματισμό τους σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων στοιχείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενούν.

Στο έργο συμμετέχουν 38 εταίροι από 18 χώρες, οι περισσότερες της Ευρώπης, καθώς επίσης από τη Βραζιλία, Κολομβία, Ιαπωνία και Τουρκία.

Το έργο εστιάζει σε έξι περιοχές καινοτομίας: τη διαχείριση του τοπίου, τις εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, τον προσκυνηματικό τουρισμό, την αγροτική κουζίνα, τη μετανάστευση και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

Για κάθε περιοχή καινοτομίας έχουν επιλεγεί περιοχές επίδειξης (που μπορούν να θεωρηθούν πρότυπα στον τομέα δραστηριοποίησης τους). Πρόκειται για περιοχές  που έχουν αναπτύξει και μπορούν να προβάλουν ως παραδείγματα ορθών πρακτικών, καθώς επίσης και περιοχές εφαρμογής  των αποτελεσμάτων του έργου.

Το RURITAGE υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς ερευνητικούς φορείς οι οποίοι θα αναπτύξουν καινοτόμα εργαλεία καταγραφής, ανάλυσης και μεταφοράς ορθών πρακτικών και πολιτικών. Το συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου αποτελεί φορέα επίδειξης καλών πρακτικών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey