FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Έκθεση Ελαιοκομίας και «Νεφέλες»
Κυριακή στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής!

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.), την περιοδική έκθεση «Διδάσκοντας την ελαιοκομία», από την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Ιδρύματος, στην Αγία Παρασκευή.

Πρόκειται για έκθεση ιστορίας των επιστημών και συγκεκριμένα της γεωπονικής, αλλά και ιστορικών και εθνογραφικών στοιχείων σχετικών με την ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα. Στην έκθεση αξιοποιήθηκε αρχειακό υλικό και αντικείμενα, που κατά κύριο λόγο αποτελούν τμήμα της συλλογής του Γεωργικού Μουσείου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα της συλλογής του καθηγητή Δενδροκομίας Π. Αναγνωστόπουλου (1883-1964) και του βοηθού του Εμμανουήλ Βάθη (1910-2008).

Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει φωτογραφικό υλικό και εποπτικά σχέδια για τις μεθόδους καλλιέργειας της γης, τη μέθοδο φύτευσης της ελιάς, τον τρόπο κλαδέματος, το μάζεμα των καρπών της και τα έντομα από τα οποία αυτή πλήττεται. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται 32 ποικιλίες της ελιάς, όπως ακριβώς τις αποτύπωσαν οι δυο διδάσκοντες.

Η έκθεση συνοδεύεται από αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο Εμμανουήλ Βάθης στα εργαστήριά του, καθώς και από έντυπο υλικό που διαθέτουν το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διάρκεια έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00, Είσοδος ελεύθερη.

Και οι «Νεφέλες»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ», την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:00), τη θεατρική παράσταση του Αριστοφάνη «Νεφέλες», στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Ιδρύματος, στην Αγία Παρασκευή.

Το ανέβασμα της παράστασης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης τον Ιούλιο και χρηματοδοτήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Στρατής Βλαστάρης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Εύα Γιαννίκου, Θέμις Χατζηλάμπρου

Χορογραφίες: Μαρίνα-Ισμήνη Ιωαννάτου

Μουσική-διδασκαλία Χορικών: Λία Κεφαλά

Σκηνογραφία: Γιάννης Τρουμπούνης

Σχεδιασμός κοστουμιών: Ρένα Σάλτη-Μιχαήλ

Σχεδιασμός φωτισμών: Ανδρέας Σεφτελής

Ενορχήστρωση: Χαράλαμπος Πλατάνου

Ηχογραφήσεις: Αλέξανδρος Σπάθης

Σκηνικά-ειδικές κατασκευές: Γιώργος Κατσαρός-Βαγγέλης Λουϊζος

Διεύθυνση σκηνής: Μαρία Σουπιάδου

Παίζουν:

Στρεψιάδης: Θέμις Χατζηλάμπρου (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου), Φειδιππίδης: Γιώργος Τσαούσης (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου), Σωκράτης: Μάριος Σπανός (ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»), Δίκαιος Λόγος: Αχιλλέας Χατζηνικολάου (Θ.Ο.Μ. ΑΣΤΕΓΟΙ), Άδικος Λόγος: Δημήτρης Καμπάς (ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»), Μαθητής Σωκράτη και Αμυνίας (δανειστής): Στρατής Καφαλούκος (Εκπολιτιστικός Θεατρικός Όμιλος Καλλονής ), Υπηρέτης και Πάσιας (δανειστής): Βαγγέλης Λουϊζος (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου).

Χορός Νεφέλων:

Βάσω Αψόκαρδου (Θ.Ο.Μ. ΑΣΤΕΓΟΙ), Εύα Γιαννίκου (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου), Ελένη Δαλάκα (Θεατρική ομάδα «Παγγεραγωτικού»), Δέσποινα Δερεδίνη (Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος ΜΑΚΑΡΕΑΣ ΑΓΡΑΣ), Ανδρονίκη Κουτσαβλή (ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΤΡΑΣ), Γιώτα Μαϊστρέλλη (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»), Γεωργία Σαλεβουράκη (ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»), Αντιγόνη Τσεσμελή (Θ.Ο.Μ. ΑΣΤΕΓΟΙ), Κασσάνδρα Τσουπή (Θ.Ο.Μ. ΑΣΤΕΓΟΙ), Μαρία Τσουπή (Θεατρική ομάδα «Παγγεραγωτικού»).

Διάρκεια: 1 ώρα και 35 λεπτά

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top