Ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος μιλά για το νέο του εφηβικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Λέσβο

Κώστας Στοφόρος: Η Λέσβος έχει ομορφιά μοναδική και ιδιαίτερη ιστορία…

21/05/2019 - 11:00 Ενημερώθηκε 21/05/2019 - 11:06

Συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση και τώρα συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ενώ γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού. Έχει γράψει τη σειρά βιβλίων «Το ημερολόγιο ενός πατέρα», παραμύθια και ιστορίες για παιδιά και νέους, αλλά και βιβλία για ενήλικες. Έχει δημιουργήσει την Παραμυθοκουζίνα μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη, φτιάχνει παραμύθια μαζί με τα παιδιά με τη «Μαγική Τράπουλα» και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού -Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε επισκεπτόμενοι το ιστολόγιό του Paramithokouzina.blogspot.gr

 

Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το βιβλίο «Ένα κουτί θάλασσα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας»;

Η αφορμή ήταν η ομώνυμη εκστρατεία της Greenpeace, ένα πραγματικά πρωτοποριακό πρόγραμμα στήριξης της ήπιας αλιείας. Σε συνεργασία με αλιείς από τη Λέσβο και τη Λέρο μπορεί κανείς να παραγγείλει ένα κουτί ψάρια και σε ένα 24ωρο από τη στιγμή που αλιεύονται έρχονται στην πόρτα μας.

Έτσι μπορεί κανείς και να απολαύσει φρέσκα ψάρια αλλά και να στηρίξει ανθρώπους που ζουν από τη θάλασσα, χωρίς να την καταστρέφουν, κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο.

Ελπίζω και το βιβλίο μου να συμβάλλει -έστω και ελάχιστα- στην επιτυχία αυτής της εκστρατείας.

Αυτό βεβαίως ήταν το έναυσμα. Από εκεί και πέρα το βιβλίο απέκτησε τη δική του ζωή…

 

Όταν ο πατέρας του Μάριου και της Λυδίας παίρνει ξαφνικά μετάθεση για το Πλωμάρι της Λέσβου, τα δυο αδέρφια αντιδρούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Γιατί στα παιδιά δεν αρέσουν γενικά οι αλλαγές στη ζωή τους;

Στα παιδιά δεν αρέσουν οι αλλαγές και οι ειδικοί προτείνουν ποτέ να μη γίνονται πολλές αλλαγές μαζί. Βεβαίως πρέπει και να τα προετοιμάζουμε με τον κατάλληλο τρόπο για να τις δεχθούν.

Στο μυθιστόρημα η Λυδία βιώνει ήδη μια αλλαγή που είναι η εφηβεία και γνωρίζουμε όλοι πόσο κρίσιμη φάση είναι για τη ζωή των παιδιών. Αντιδρά έντονα γιατί ξεκόβεται από το περιβάλλον της και θεωρεί πως θα χάσει τις φίλες της. Άλλωστε η αλλαγή συμβαίνει αιφνιδιαστικά και είναι αποτέλεσμα της κρίσης.

Κλείνει το υποκατάστημα της τράπεζας όπου δουλεύει ο πατέρας της και ουσιαστικά δεν έχει άλλη λύση παρά να δεχθεί τη μετάθεση.

Έχουμε βεβαίως και τον Μάριο, ένα ουσιαστικά ντροπαλό και μοναχικό αγόρι που σε αυτή την αλλαγή βλέπει την ευκαιρία να ξεφύγει από αυτό που θεωρεί «τέλμα» και «μετριότητα».

Η εξέλιξη δικαιώνει πιστεύω τις προσδοκίες του, ενώ και η Λυδία θα βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

 

Γιατί επιλέξατε ως χώρο δράσης του μυθιστορήματος σας τη Λέσβο;

Έχετε δίκιο που ρωτάτε. Θα μπορούσε να είναι και η …Λέρος καθώς κι εκεί υπάρχει το πρόγραμμα «Ένα κουτί θάλασσα». Όμως ήδη έχω γράψει τον «Κώδικα της Λέρου» και ήθελα να αλλάξω νησί. Έβαλα πάντως τον ήρωά μου να έχει καταγωγή από τη Λέρο. Όμως το βασικότερο είναι ότι η Λέσβος είναι αγαπημένος τόπος. Την έχω γυρίσει από γωνιά σε γωνιά…

Όμως την αγάπησα πριν καν τη γνωρίσω από κοντά, από τους μεγάλους λογοτέχνες της.

Δεν ξέρω πόσες φορές έχω διαβάσει και ξαναδιαβάσει τα μυθιστορήματα του Μυριβήλη. Πόσες φορές είχα ονειρευτεί τον Μόλυβο ή τη Σκάλα Συκαμιάς πριν φθάσω ως εκεί. Για να μη μιλήσω για το «Δάφνις και Χλόη» του Λόγγου που έκανε πάντα την καρδιά μου να χτυπά δυνατά. Για τα ποιήματα του Ελύτη. Για τα βιβλία του Βενέζη. Για τη Σαπφώ και τον Αλκαίο. Τον Πανσέληνο και τον Εφταλιώτη

Και φυσικά για τον Θεόφιλο.

Έχει τόση ομορφιά αυτό το νησί, που θεωρώ απολύτως λογικό ότι υμνήθηκε από τέτοιους καλλιτέχνες. Και έχει φυσική ομορφιά μοναδική, αλλά και ιστορία.

Άφησα τελευταία -αλλά όχι έσχατη- τη κουζίνα του νησιού, στην οποία αναφέρομαι εκτενώς και όχι τυχαία. Προσωπικά την θεωρώ κορυφαία στην Ελλάδα!

 

Με σημείο αναφοράς την Παναγιά τη Γοργόνα του Στράτη Μυριβήλη ξετυλίγεται μια σύγχρονη ιστορία γεμάτη μυστήριο και περιπέτεια. Αρέσουν στα παιδιά τα βιβλία με περιπέτειες;

Αν μπορώ να κρίνω από τα δεκάδες παιδιά που συναντώ καθημερινά λόγω της συνεργασίας μου με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, νομίζω ότι λατρεύουν τις περιπέτειες. Και μάλιστα μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα μέσα από την περιπέτεια και το μυστήριο. Άλλωστε κι εγώ τις λατρεύω από μικρός κι αυτή την αγάπη μου θέλησα να μοιραστώ μαζί τους. Η ανταπόκριση που υπάρχει στα μυθιστορήματά μου για παιδιά μου δείχνει πως βρίσκομαι σε σωστό δρόμο.

Η Λέσβος της φύσης, της τέχνης, της ιστορίας…

Αναφέρετε σημαντικές προσωπικότητες της Λέσβου. Αλήθεια τις γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού;

Πιστεύω πως τις γνωρίζουν. Έχει πλούσιο πολιτισμό η Λέσβος και εξαιρετικά δραστήριους συλλόγους. Μια ματιά να ρίξετε στον καθημερινό τύπο του νησιού ή αν το επισκεφθείτε θα διαπιστώσετε πως η παράδοση έχει βαθιές ρίζες και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται είναι υψηλής ποιότητας.

Σημαντικά Φεστιβάλ και Συνέδρια, αλλά και τα μουσεία της Λέσβου κρατούν αναμμένη τη φλόγα. Ακόμη και σημαντικές ποτοποιίες του νησιού φροντίζουν τη Μουσειακή εκπαίδευση.

Να σας πω το παράδειγμα ενός ξεχωριστού ανθρώπου που είχα γνωρίσει, του κυρίου Παναγιώτη Παπουτσάνη -της γνωστής σαπωνοποιίας- ο οποίος ανέτρεπε πλήρως την εικόνα που μπορεί να έχει κάποιος για έναν βιομήχανο.

Μια τεράστια βιβλιοθήκη με ό,τι είχε γραφτεί από και για τη Λέσβο, σπάνιοι χάρτες, συζητήσεις για λογοτεχνία και ιστορία που με έκαναν να προσεγγίσω ακόμη περισσότερο το νησί.

Άνθρωποι με υψηλό πνευματικό επίπεδο που δεν έχουν σχέση με τους σημερινούς νεόπλουτους.

Στη Λέσβο καμάρωναν για τις βιβλιοθήκες τους και όχι για τη συλλογή αυτοκινήτων τους…

 

Τονίζετε ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τη θάλασσα, καταστρέφοντας το περιβάλλον; Γιατί η πολιτεία βραδυπορεί να πάρει μέτρα σε τέτοιες καταστάσεις;

Παίζονται σημαντικά συμφέροντα και πολλοί είναι αυτοί που κάνουν και τα «στραβά μάτια». Είχα ήδη γράψει το βιβλίο όταν συνέβη ένα περιστατικό στη Λέρο με Τούρκους ψαράδες που παραβίασαν τα χωρικά ύδατα, ψαρεύοντας στα ελληνικά νερά και πυροβόλησαν εναντίον των Λεριών ψαράδων!

Οι λιμενικοί πιστεύω πως κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά όπως καταλαβαίνετε, τώρα που η προσοχή όλων έχει στραφεί στο θέμα των προσφύγων δεν επαρκούν για να προστατέψουν το θαλασσινό περιβάλλον από αυτούς που το εκμεταλλεύονται με απαράδεκτο τρόπο.

Τι να πρωτοκάνουν και οι λιμενικοί;

 

Περιπέτεια, εξερεύνηση σε μέρη άγνωστα και κάπου περιμένει η απροσδόκητη αγάπη. Είναι δυνατόν μέσα στο σκοτάδι να ανθίσει και η πρώτη αξέχαστη αγάπη;

Η αγάπη ανθίζει ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες… Το ξέρουμε από τους πολέμους, ακόμη και μέσα σε εφιαλτικές καταστάσεις. Θυμηθείτε λίγο τι γράφει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο Μαουτχάουζεν

Είναι όμορφη η αγάπη των παιδιών. Να πω την αλήθεια, όταν γράφω για τέτοια θέματα συγκινούμαι πολύ.

Βλέπω και στα σχολεία πόσο αρέσουν αυτά τα θέματα στα παιδιά κι ας ντρέπονται να μιλήσουν.

Θέλω να βοηθήσω να μη φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Ότι δεν υπάρχει τίποτε να ντρέπεσαι αν αγαπάς κάποιον. Και αν του το πεις φυσικά!

 

Πέρα από συγγραφέας είσαστε δημοσιογράφος. Ποιες είναι ακριβώς οι δραστηριότητές σας;

Γράφω σε διάφορα μέσα ενημέρωσης διαδικτυακά και μη -κυρίως για θέματα βιβλίου. Βασική μου απασχόληση είναι ωστόσο η συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης όπου πέρα από τη δημοσιογραφική προβολή εκπονώ και υλοποιώ εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ενώ οργανώνω και θεματικούς περιπάτους για ενηλίκους στην Πλάκα.

Το πιο γνωστό από τα προγράμματα είναι το «Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα» που έχει τον ίδιο στόχο με τα βιβλία μου: Την ανακάλυψη και τη γνώση της ιστορίας μέσα από έναν παιγνιώδη τρόπο.

Παράλληλα εξακολουθώ να δημιουργώ παραμύθια και ιστορίες μαζί με τα παιδιά μέσα από την Παραμυθοκουζίνα.

Ο τελευταίος χρόνος πάντως σημαδεύεται για μένα από την επιστροφή μου στην τηλεόραση μετά από μια δεκαετία αποχής.

Συνεργάζομαι στη δημιουργία δυο ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων που θα προβληθούν από το Cosmote TV/History.

Το ένα λέγεται «Να μαθαίνω γράμματα» και αφορά στην ιστορία της εκπαίδευσης από την Άλωση μέχρι τις μέρες μας και υλοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο.

Το άλλο είναι «Οι κυνηγοί της αιωνιότητας» του Τάκη Παπαγιαννίδη και αφορά στα πορτρέτα σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey