H αγαπημένη… μη Μυτιληνιά Έλενα Χουσνή επιστρέφει με νέο αληθινό μυθιστόρημα

«Καταραμένες Πολιτείες»

25/06/2018 - 11:55 Ενημερώθηκε 25/06/2018 - 12:31

Ενάμισης χρόνος έχει περάσει περίπου από την παρουσίαση της «Χρυσής Εκδίκησης» στη Μυτιλήνη και το Book and Art, τότε που η συγγραφέας του βιβλίου, Έλενα Χουσνή βρίσκονταν στο ίδιο πάνελ με το Νίκο Μανάβη και τον Παύλο Βογιατζή για να μιλήσουν γι’ αυτό. Και η Έλενα επανήλθε (όχι στη Μυτιλήνη δυστυχώς ακόμα) με νέο μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κύφαντα που είναι… αληθινό. Η αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου υπήρξε το κτίριο του Λεπροκομείου στο Καρλόβασι της Σάμου, όπου η Ε. Χουσνή μένει τα τελευταία χρόνια, πριν αφήσει την αγαπημένη της Μυτιλήνη. Πρόκειται για ένα κτίριο που της είχε κινήσει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που το είδε: «Υπάρχει μια παράμετρος αυτής της ασθένειας που με ώθησε να ασχοληθώ με το ζήτημα. Κι αυτή είναι το τεράστιο φορτίο που κουβαλά. Αν και τα θύματά της υπήρξαν διαχρονικά κατά πολύ λιγότερα από άλλες μεταδοτικές και θανατηφόρες ασθένειες, η λέπρα συνδέθηκε με μια σειρά προκαταλήψεων, έντονο στιγματισμό των θυμάτων της, μια βαριά μυθολογία που κρατά εν μέρει μέχρι σήμερα. Οι ασθενείς θεραπεύονται ναι, αλλά το στίγμα παραμένει και ταλανίζει τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους».

Στο οπισθόφυλλο

Η λέπρα εγκατέλειψε τα λημέρια τους, ερείπωσε η φυλακή τους, γκρέμισαν οι τοίχοι, έπεσε η στέγη, ερήμωσε ο τόπος, δεν είναι πια το ρέμα το σύνορο του κόσμου και πάλι όμως η ιερή απόσταση δεν περπατήθηκε. Αυτή την αρρώστια δεν την νίκησαν ποτέ. Δεν έχει φάρμακο. Εκεί έξω έγιναν πολυτραυματίες, μέτρησαν πληγές που δεν τις γνώριζαν και δεν ήξεραν να τις γιατρέψουν. Βαθιές, κοφτερές, με μπόλικο φαρμάκι. Καινούριο φαρμάκι, ανίκητο. Καθάρισε το σώμα τους μα οι άλλοι ήθελαν μια κάθαρση διαφορετική, τελειωτική, να έχει σύνορα συγκεκριμένα, αδιάβατα. Δεν βρέθηκε διαβατήριο για αυτά τα σύνορα. Ακόμη αδιάβατα είναι. (Από το οπισθόφυλλο).

Η Έ. Χουσνή

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, συμπαραστάτρια του Δημότη στο Δήμο Σάμου, η πολυμήχανη Έλενα Χουσνή γνωρίζει πολύ καλά τη Λέσβο, αγαπά τους Λέσβιους, κι εκείνοι της το ανταποδίδουν κάθε φορά που την συναντούν. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ενώ σήμερα εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σάμου. Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο της «Άλικο σαν το... Αίμα», έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2012). Από την ΠΕΛ εξάλλου έχει βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο Θεατρικού Έργου (2009) και με το Γ΄ Βραβείο Μυθιστορήματος (2009). Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς. Το 2014 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο «Στα άδυτα.. των δυτών» από τις εκδόσεις «Δίαυλος», ενώ τον Ιανουάριο του 2015 έγινε μέλος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας). Ακολούθησε η «Χρυσή Εκδίκηση» και το «Παιδί με τη Ριγέ μπλούζα» και τώρα οι «Καταραμένες Πολιτείες».

Είπαν για το βιβλίο

- Ένα μυθιστόρημα για την ικανότητα της ανθρώπινης φύσης να επιστρατεύει το καλό αλλά και να «ξορκίζει» το κακό, για την μάστιγα των προκαταλήψεων, της άγνοιας και της μικροψυχίας. Η Έλενα Χουσνή δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αποτυπώνει με μελανά χρώματα τη σκληρότητα της κοινότητας απέναντι στους αδύναμους και τη σκοτεινή διάσταση της ανθρώπινης φύσης, όταν έχουν έστω και την ελάχιστη εξουσία στη διάθεσή τους. Με πένα αποφασισμένη και τολμηρή καταγράφει αυτές τις ιστορίες, φέροντας, για πρώτη φορά, στην επιφάνεια ότι έχει παραχωθεί στην καταπακτή του χρόνου. Αργυρώ Μαντόγλου, Συγγραφέας.

- Η Έλενα Χουσνή δημιουργεί το δικό της είδος. Οι αρετές της Ελληνικής κλασικής λογοτεχνίας, δοσμένες με έναν αριστοτεχνικό τρόπο, από μια σύγχρονη συγγραφέα. Δημήτρης Σίμος, συγγραφέας.

- Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χανσενικών αγωνίζεται για τα προβλήματα των ασθενών. Κάποτε το Υπουργείο Υγείας δεν γνώριζε καν την ύπαρξή τους. Δώσαμε μάχη στη Σπιναλόγκα να φτιαχτεί το οστεοφυλάκιο με τα ονόματα των νεκρών. Το βιβλίο τη Έλενας Χουσνή ρίχνει φως στη ζωή τους, στο στίγμα αλλά και στον αγώνα τους κατά το παρελθόν να αποκτήσουν «όνομα», «ταυτότητα». Έναν αγώνα διαρκή που μας αφορά όλους! Μανώλης Κυριακάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χανσενικών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey